5 perc szünet

Azokat az értékeket keressük, amelyeket fel kell kutatni

Kormos Lili

Az irodalmi újdonságokra nyitott, lelkes könyvrajongók között kézről kézre jár Maria Gainza Látóideg című könyve. A tizenegy történetet tizenegy festményen keresztül elmesélő regény lelkes fogadtatása Miklós Laurát és Miklós Martint igazolja: ők alapították a könyvet megjelentető mikrokiadót, a Sonorát. A két testvérrel a kortárs latin-amerikai irodalomról, az ottani feminizmusról és az irodalmi értékek felkutatásáról beszéltettünk.

Elolvasom

Szeretni a folyton változó Budapestet

Kormos Lili

Forrai Ferenc grafikus Négyszöglet-Budapest című kiállításában szín és forma, kép és szöveg, város és városlakók találkoznak egymással. Alapszínekből, és alapvető geometriai formákból komponált rajzok, kortárs és klasszikus szerzők műveiből, amelyek néha nagyon jellegzetesek, néha váratlanul hétköznapiak, de mindenképp hatnak a közönségükre. Budapest-élmény, felhőjáték és aláhúzott idézetek is szóba kerülnek az alkotóval készített interjúban.

Elolvasom

Minden folt hozzátartozik a könyv történetéhez

Kormos Lili

Van egy kis műhely a Király és a Csengery utca sarkán, ami tényleg olyan, mint a Gazdag Erzsi által versbe szedett Mesebolt. Az alsó szinten található antikváriumban a zeneirodalom kincsei között lehet válogatni, a felső szinten pedig Bősze Tímea kezei között új életre kel minden, ami papír. Legyen szó kincset érő régiségről, sokat forgatott mesekönyvről, vagy egy kis falu több száz évvel ezelőtti anyakönyvi kivonatairól, nála begyógyulnak a szakadások, eltűnnek a foltok és kiegyenesednek a szamárfülek.

Elolvasom

Akinek a valóság nem elég, társasjátékon is játszhat Ner-est

Tóth Bea

A Narancshullás elnevezésű társasjátékkal nemcsak újra élhetjük a 2018-as politikai eseményeket, de újra is írhatjuk azokat. Ellenzéki pártként harcolunk a NER-lovagokkal, versengünk egymással, a nagypolitika szereplőit pedig úgy mozgathatjuk a térképen, ahogy csak akarjuk: a cél egy – legyőzni a Fideszt. Nagy Tibor ötletgazdával beszélgettünk. 

Elolvasom

A test mögött látni az embert

Kormos Lili

Manapság az életmódváltás sikerét a legtöbben abban mérik, milyen gyorsan és mennyire látványos sikert lehet vele elérni. Dr. Fritz Péter okleveles táplálkozástudományi szakember szerint azonban az igazi siker egy valóban egészséges életmód elsajátítása, de ehhez csak kis lépésekkel lehet közel kerülni. Az általa kidolgozott módszer lényege, hogy a test mögött az embert is figyeli, legyen az élsportoló, tinédzser vagy épp többgyermekes családanya.

Elolvasom

Szívesen születtem volna szuperhősnek

Kormos Lili

Nemrég zárult a Várfok Galériában Gaál Kata kiállítása, akinek a munkái zavarba ejtőek, légiesek, feszültek, mégis áthatja őket valamiféle derű. Alkotásai olyanok, mintha a nézők is a kép részévé válhatnának. A képzőművészt nem csak a műveiről és a női alkotók lehetőségeiről, hanem a gyerekekről és a szuperhősökről is kérdeztük.

Elolvasom

Létezik egy alternatív Budapest

Láng Zsuzsa

Háromnapos programsorozattal indítja útjára a Városháza és a Budapest-Brand azt az interaktív online kiadványt, amely Budapest alternatív kulturális térképét rajzolja fel és ismerteti azokat a metszéspontokat, amelyek segítenek átlátni a résztvevők és a helyszínek szövevényes hálóját. A konferenciáról és a hozzá kapcsolódó fesztivál részleteiről Schönberger Ádámot, az esemény szervezőjét kérdeztük.

Elolvasom

“Az étel a szeretetközvetítés egyik fajtája”

Láng Zsuzsa

Olasz apa és magyar édesanya gyerekeként született Milánóban, a konyhában volt a gyerekszobája, négyéves kora óta Magyarországon él, amerikai iskolában tanult, és csak a járvány akadályozta meg, hogy étteremtulajdonos legyen Máltán.

Elolvasom
Keresés