Kovács M. Veronika útja a Klubrádiótól az Európa-bajnokságig

Láng Zsuzsa | 2022.02.08. 08:27

Olvasási idő kb. 9 perc

Kovács M. Veronika húsz évig volt szerkesztő-műsorvezető a Klubrádióban, most Erzsébetváros Önkormányzatának kommunikációs vezetője, aki szabadidejében snooker világversenyeken figyeli játékvezetőként a zöld asztalnál zajló meccseket.

Akció

Ez köztudott rólad, csak én vagyok ilyen tájékozatlan?

A Klubrádiós volt kollégáim, főleg, akiket érdekel a snooker, tudják, és azok is, akik versenyeznek. Természetesen tudják a játékvezető kollégáim is, de valóban nem szoktam hirdetni. Az önéletrajzomban, amit egy álláskereséshez adok be, nem szerepel, hogy snooker játékvezető is vagyok.

Hogyan kezdődött?

Nagyon sokáig semmi közöm nem volt a snookerhez, nem is tudtam, hogy ilyen játék létezik. Aztán megismertem valakit, aki nagyon rokonszerves volt, levelezgettünk, találkoztunk, majd a második randinkat le akarta mondani. Nem értettem, miért, úgyhogy rákérdeztem, mi a baj. Mondta, hogy baj nincsen, csak szeretné megnézni a snooker vébé döntőjét. Én meg felajánlottam, nézzük meg együtt.

Mire a vébé döntőjének vége lett, azt nem tudtam, hogy a pasas marad-e, de hogy a snooker marad az életemben, abban egészen biztos voltam. Hallatlanul izgalmas volt ez a 2009-es döntő, a játéknak azt a szép arcát mutatta meg, amiért érdemes snookert nézni. Lehetett látni, hogy a játékosoknak taktikázniuk kell, és azt is, hogy ez az intelligens emberek sportja, itt előre kell gondolkozni, mint a sakkban, de még ügyesnek is kell lenni hozzá, jól kell felmérni a helyzeteket, úgyhogy én abban a pillanatban beleszerettem.

Van valami igazolt versenyzési lehetőség?

A 90-es évektől van snooker Magyarországon, és van sok igazolt játékos is. Vannak olyanok is közöttük, akik a nemzetközi porondon is jól szerepelnek. Rendszerint Révész Bulcsút szokták kiemelni. Ő egy fiatal és nagyon tehetséges játékos. Icike-picike kisfiúként a sámliját vitte az asztal körül, mert még nem érte föl rendesen. Feláll a sámlira, lök, leszáll a sámliról, átviszi a következő helyre, lök – így kezdte. Már játszott korosztályos világbajnokságon döntőt, sajnos kikapott, akkor pont ott voltam Szibériában, játékot is vezettem. De van egy Nagy Erik nevű győri játékos, aki szintén hihetetlenül tehetséges, mint az üstökös, úgy megy felfelé, de rajtuk kívül is vannak nemzetközileg jegyzett játékosaink, mint például Fenyvesi Zsolt, aki sokáig a magyar ranglista élén állt. Azért nem mondok több nevet, mert biztos kifelejtenék valakit, ne legyen sértődés. És rajtam kívül vannak magyar játékvezetők is, még kolléganőm is akad, őt Kószó Évának hívják. Alighanem Almási Gergő kollégám a legprofibb közülünk, már több nagyobb versenyen, például a Paul Hunter Classic-on is vezetett játékot.

És edzeni is ugyanúgy kell, mint más sportokban?

Rengeteget. Én magam próbáltam oktatóval és magamban is, de mivel nem vagyok valami nagy tehetség, le is mondtam magamról. Az előbb emlegetett játékosok, Bulcsú, Erik, hetente hat napon keresztül, iskola után 4-6 órát gyakorolnak, ezért is megy nekik ilyen jól. Vannak persze korszakos zsenik, a mindenki által ismert Ronnie O’Sullivan is ilyen, ő hatszoros világbajnok, s ha egy évig nem vesz dákót a kezébe, akkor is mindenkit megver, de azért ehhez a sporthoz a tehetség mellett többnyire rengeteg szorgalom is kell.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés