A test mögött látni az embert

5 perc szünet Fritz Péterrel

Kormos Lili | 2021.11.27. 23:55

Olvasási idő kb. 7 perc

Manapság az életmódváltás sikerét a legtöbben abban mérik, milyen gyorsan és mennyire látványos sikert lehet vele elérni. Dr. Fritz Péter okleveles táplálkozástudományi szakember szerint azonban az igazi siker egy valóban egészséges életmód elsajátítása, de ehhez csak kis lépésekkel lehet közel kerülni. Az általa kidolgozott módszer lényege, hogy a test mögött az embert is figyeli, legyen az élsportoló, tinédzser vagy épp többgyermekes családanya.

Ha fölmegyünk az internetre, a közösségimédia platformjaira, se szeri se száma az életmódtippeknek, tutibiztos fogyókúráknak. Ez pozitívum, ami azt jelzi, hogy tudatosabbak vagyunk, nagyobb igény mutatkozik ilyen tartalmak iránt, vagy másról van szó?

Miközben egyre többet foglalkozunk elvileg az egészségünkkel, a magyar társadalom egyre elhízottabb. Hiába vannak az iskolákat is érintő táplálkozási programok vagy a mindennapos testnevelés, ez a rémes tendencia nem változik. Pedig az internet világában nincsenek határok, rengeteg életmóddal, táplálkozással, mozgással kapcsolatos információ eljut a felhasználókhoz. Ezzel együtt mégsincs áttörés, és ennek az oka az, hogy a többség szűrés nélkül fogyasztja ezeket az információkat, és sokszor elfeledkeznek róla, hogy a táplálkozástudomány egy szakma, egy sokak által és nagyon alaposan kutatott tudományterület, tehát elérhetőek egyébként hiteles segédanyagok is, csak tudatosan kéne azokat keresni. Mindenki a leggyorsabb, legegyszerűbb megoldást keresi, beírják a keresőbe, hogy életmódváltás, fogyókúra, és az első három találatból választanak egyet. Ott majd látnak egy jól megszerkesztett képet, dicsérő kommenteket, amelyeknek legalább a fele nem is valódi felhasználóktól származik, és máris benne vannak ennek az óriási piacnak a csapdájában. Ki kell ugyanis mondani, hogy az egészség elsősorban érték, másodsorban viszont hatalmas piac, amelyből sokan tudnak jól megélni. Csakhogy ezeknek a vállalkozásoknak egy részéből hiányzik a humánerőforrás: fognak eljárásokat, azokat lemásolják, kicsit kozmetikázzák, aztán kiteszik az emberek elé. Nincs számonkérési lehetőség, nincs felelősség, tehát precedens sincs, ami a nem megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtó cégeket elriasztaná.

A te érdeklődésed hogyan fordult e tudomány felé?

Már a nagyapám is gyerekorvosként dolgozott. A maga idején elég nagy reformernek számított, számos, a csecsemők táplálásához kapcsolódó terápia fűződik a nevéhez, és ez az otthoni légkört is meghatározta. Sporttagozatos iskolába jártam, van élsportolói múltam is, és ebből a két dologból valahogy magától értetődően következett, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Ráadásul szeretek segíteni, szeretek tanítani, örömömet lelem abban, ha a tanítványaim eredményeket érnek el.

Foglalkozol élsportolókkal is. Ők, akiknek a testük a munkaeszközük, tudatosabbak az egészségüket érintő kérdésekben, mint az átlagemberek?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés