A test mögött látni az embert

5 perc szünet Fritz Péterrel

Kormos Lili | 2021.11.27. 23:55

Olvasási idő kb. 7 perc

Manapság az életmódváltás sikerét a legtöbben abban mérik, milyen gyorsan és mennyire látványos sikert lehet vele elérni. Dr. Fritz Péter okleveles táplálkozástudományi szakember szerint azonban az igazi siker egy valóban egészséges életmód elsajátítása, de ehhez csak kis lépésekkel lehet közel kerülni. Az általa kidolgozott módszer lényege, hogy a test mögött az embert is figyeli, legyen az élsportoló, tinédzser vagy épp többgyermekes családanya.

Ha fölmegyünk az internetre, a közösségimédia platformjaira, se szeri se száma az életmódtippeknek, tutibiztos fogyókúráknak. Ez pozitívum, ami azt jelzi, hogy tudatosabbak vagyunk, nagyobb igény mutatkozik ilyen tartalmak iránt, vagy másról van szó?

Miközben egyre többet foglalkozunk elvileg az egészségünkkel, a magyar társadalom egyre elhízottabb. Hiába vannak az iskolákat is érintő táplálkozási programok vagy a mindennapos testnevelés, ez a rémes tendencia nem változik. Pedig az internet világában nincsenek határok, rengeteg életmóddal, táplálkozással, mozgással kapcsolatos információ eljut a felhasználókhoz. Ezzel együtt mégsincs áttörés, és ennek az oka az, hogy a többség szűrés nélkül fogyasztja ezeket az információkat, és sokszor elfeledkeznek róla, hogy a táplálkozástudomány egy szakma, egy sokak által és nagyon alaposan kutatott tudományterület, tehát elérhetőek egyébként hiteles segédanyagok is, csak tudatosan kéne azokat keresni. Mindenki a leggyorsabb, legegyszerűbb megoldást keresi, beírják a keresőbe, hogy életmódváltás, fogyókúra, és az első három találatból választanak egyet. Ott majd látnak egy jól megszerkesztett képet, dicsérő kommenteket, amelyeknek legalább a fele nem is valódi felhasználóktól származik, és máris benne vannak ennek az óriási piacnak a csapdájában. Ki kell ugyanis mondani, hogy az egészség elsősorban érték, másodsorban viszont hatalmas piac, amelyből sokan tudnak jól megélni. Csakhogy ezeknek a vállalkozásoknak egy részéből hiányzik a humánerőforrás: fognak eljárásokat, azokat lemásolják, kicsit kozmetikázzák, aztán kiteszik az emberek elé. Nincs számonkérési lehetőség, nincs felelősség, tehát precedens sincs, ami a nem megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtó cégeket elriasztaná.

A te érdeklődésed hogyan fordult e tudomány felé?

Már a nagyapám is gyerekorvosként dolgozott. A maga idején elég nagy reformernek számított, számos, a csecsemők táplálásához kapcsolódó terápia fűződik a nevéhez, és ez az otthoni légkört is meghatározta. Sporttagozatos iskolába jártam, van élsportolói múltam is, és ebből a két dologból valahogy magától értetődően következett, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Ráadásul szeretek segíteni, szeretek tanítani, örömömet lelem abban, ha a tanítványaim eredményeket érnek el.

Foglalkozol élsportolókkal is. Ők, akiknek a testük a munkaeszközük, tudatosabbak az egészségüket érintő kérdésekben, mint az átlagemberek?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés