5 perc szünet

“Az étel a szeretetközvetítés egyik fajtája”

Alessandro Sparta éttermet nyitna Budapesten

Láng Zsuzsa | 2021.11.09. 12:55

Címkék:

gasztronómia

Olvasási idő kb. 6 perc

Olasz apa és magyar édesanya gyerekeként született Milánóban, a konyhában volt a gyerekszobája, négyéves kora óta Magyarországon él, amerikai iskolában tanult, és csak a járvány akadályozta meg, hogy étteremtulajdonos legyen Máltán.

Öt ország neve szerepel az életrajzodban, mindegyiknek beszéled a nyelvét, mindenütt otthon érzed magad a világban, olasz neved van – hogyhogy Budapesten élsz?

Valójában három identitással rendelkezem, mert szerencsére mindhárom kultúrába beleshettem: otthon kettő is körülvett, de meghatározó volt az is, hogy amerikai iskolába jártam. Amióta az eszemet tudom, apám és anyám is állandóan főzött, sőt idejött apám testvére is, s ő, a nagybátyám indította el a Giuseppe Pizzériát még a kezdet kezdetén. Egész gyerekkoromat konyhákban töltöttem, a konyha hozta össze mindig a családot. Nem véletlen, hogy a legjobb bulik is mindig a konyhában kezdődnek és ott is érnek véget, mert előbb-utóbb mindenki átszivárog oda a nappaliból. Anyám mesélte, hogy amikor kicsi voltam, sámlin állva dobáltam neki a palacsintát a tűzhelynél, szóval az ételek iránti szenvedély csak növekedett, velem együtt. Itt, Budapesten volt egy kis éttermünk az Ó utcában, ott kezdődött a profi vendéglátós pályafutásom, és nem titkolt vágyam, hogy nyissak egy saját helyet, ahol érvényesülhet a mentalitásom és az az ízvilág, amit már hosszú ideje magam alakítottam ki tudatosan, és aminek fontos szempontja az egészséges táplálkozás, minél kevesebb sütőporral, szódabikarbónával és cukorral. Az ételben az összes alapanyag olyan, mint a zenekarban a zenészek: mindenkinek az a dolga, hogy tökéletesen játssza a szólamát, egyik sem dominálhatja a másikat, csakis így jöhet létre a harmónia.

Kell valamilyen különleges adottság ahhoz, hogy megérezd, ehhez a tárkonyhoz nagyon kívánkozik még egy kis petrezselyem, vagy ezt is ugyanúgy meg lehet tanulni, mint a rántás keverését?

A konyha a legjobb laboratórium, amit kísérletezésre teremtettek. Az olasz konyhában az a zseniális, hogy ha avatott kéz nyitja ki a hűtőt, akkor abból, amit ott talál, képes kimondottan ízletes ételt készíteni, gyakorlatilag pillanatok alatt. Az olasz konyha másik erőssége, hogy a szegények kajájától jutott el a világhírig.

A pizzára gondolsz?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés