5 perc szünet

“Az étel a szeretetközvetítés egyik fajtája”

Alessandro Sparta éttermet nyitna Budapesten

Láng Zsuzsa | 2021.11.09. 12:55

Címkék:

gasztronómia

Olvasási idő kb. 6 perc

Olasz apa és magyar édesanya gyerekeként született Milánóban, a konyhában volt a gyerekszobája, négyéves kora óta Magyarországon él, amerikai iskolában tanult, és csak a járvány akadályozta meg, hogy étteremtulajdonos legyen Máltán.

Öt ország neve szerepel az életrajzodban, mindegyiknek beszéled a nyelvét, mindenütt otthon érzed magad a világban, olasz neved van – hogyhogy Budapesten élsz?

Valójában három identitással rendelkezem, mert szerencsére mindhárom kultúrába beleshettem: otthon kettő is körülvett, de meghatározó volt az is, hogy amerikai iskolába jártam. Amióta az eszemet tudom, apám és anyám is állandóan főzött, sőt idejött apám testvére is, s ő, a nagybátyám indította el a Giuseppe Pizzériát még a kezdet kezdetén. Egész gyerekkoromat konyhákban töltöttem, a konyha hozta össze mindig a családot. Nem véletlen, hogy a legjobb bulik is mindig a konyhában kezdődnek és ott is érnek véget, mert előbb-utóbb mindenki átszivárog oda a nappaliból. Anyám mesélte, hogy amikor kicsi voltam, sámlin állva dobáltam neki a palacsintát a tűzhelynél, szóval az ételek iránti szenvedély csak növekedett, velem együtt. Itt, Budapesten volt egy kis éttermünk az Ó utcában, ott kezdődött a profi vendéglátós pályafutásom, és nem titkolt vágyam, hogy nyissak egy saját helyet, ahol érvényesülhet a mentalitásom és az az ízvilág, amit már hosszú ideje magam alakítottam ki tudatosan, és aminek fontos szempontja az egészséges táplálkozás, minél kevesebb sütőporral, szódabikarbónával és cukorral. Az ételben az összes alapanyag olyan, mint a zenekarban a zenészek: mindenkinek az a dolga, hogy tökéletesen játssza a szólamát, egyik sem dominálhatja a másikat, csakis így jöhet létre a harmónia.

Kell valamilyen különleges adottság ahhoz, hogy megérezd, ehhez a tárkonyhoz nagyon kívánkozik még egy kis petrezselyem, vagy ezt is ugyanúgy meg lehet tanulni, mint a rántás keverését?

A konyha a legjobb laboratórium, amit kísérletezésre teremtettek. Az olasz konyhában az a zseniális, hogy ha avatott kéz nyitja ki a hűtőt, akkor abból, amit ott talál, képes kimondottan ízletes ételt készíteni, gyakorlatilag pillanatok alatt. Az olasz konyha másik erőssége, hogy a szegények kajájától jutott el a világhírig.

A pizzára gondolsz?

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom
Keresés