Minden folt hozzátartozik a könyv történetéhez

5 perc szünet Bősze Tímea papírrestaurátorral

Kormos Lili | 2022.01.19. 13:59

Olvasási idő kb. 7 perc

Van egy kis műhely a Király és a Csengery utca sarkán, ami tényleg olyan, mint a Gazdag Erzsi által versbe szedett Mesebolt. Az alsó szinten található antikváriumban a zeneirodalom kincsei között lehet válogatni, a felső szinten pedig Bősze Tímea kezei között új életre kel minden, ami papír. Legyen szó kincset érő régiségről, sokat forgatott mesekönyvről, vagy egy kis falu több száz évvel ezelőtti anyakönyvi kivonatairól, nála begyógyulnak a szakadások, eltűnnek a foltok és kiegyenesednek a szamárfülek.

Könyv- és papírrestaurátor vagy, tehát bármi, ami papír, legyen az kotta, térkép, oklevél vagy tize­n­nyolcadik századi biblia, a kezedbe kerülhet?

Gyakorlatilag igen, sőt van egy festményrestaurátor hölgy, akivel nagyon jó viszonyban vagyok, és sokszor előfordul, hogy egy-egy kép hozzám kerül, mielőtt ő elkezdene dolgozni vele, mivel ő a festményt tudja helyrehozni, de az alapot, ha például széttört vagy kilyukadt a karton, nem. Úgyhogy volt, amikor az olajfestmény jött hozzám, kijavítottam a hibákat és aztán ő helyreállította a képet. De volt olyan is, hogy egy ‘50-es, ‘60-as évekbeli játékokra specializálódott gyűjtő keresett meg, és elhozott hozzám egy kis papírdobozt, amiben 60-70 évvel ezelőtt árultak bizonyos játékokat, és mivel neki ezek megvoltak, szerette volna újra benne tárolni őket. Rá volt írva, hogy konzerv, szóval, gondolom, korábban egy kamrában használták. Tényleg minden megállhat nálam, ami papíron van.

De a grafikába nem nyúlsz bele?

Nem, én csak az alapot kezelem. Dolgozom a Liszt Múzeumnak is, és hoztak hozzám például egy Liszt-portrét. El volt koszolódva, a papír tele volt töréssel, hiánnyal, mire viszont végeztem vele, lett belőle egy teljesen kiegészített, letisztított, kiállítható kép.

Különböző állapotban kerülnek hozzád a tárgyak, de vannak fix munkafázisok, amelyeken mindig keresztül mennek?

Szinte mindig a tisztítás az első lépés, annál is inkább, mert ameddig az nincs meg, nem is nagyon lehet tovább haladni. Ennek az első fázisa a száraz tisztítás, a leggyengédebb eszközöktől haladva az erősebbek felé. Először jön az ecset, amivel le lehet porolni a felületeket, vagy ki lehet sepregetni az oldalpárok közül a törmeléket, aztán a vulkanikus gumiból készült úgynevezett „dirty sponge”, ami tulajdonképpen radíroz. Különböző erősségű változatai vannak, és nagy felületek letakarításánál nagyon jól lehet használni őket. Aztán ott a radírpor, ami tulajdonképpen lereszelt radír, rá kell szórni a tisztítandó felületre, és kesztyűs kézzel szépen áttörölni vele a papírt. Végül pedig jönnek a különböző radírok.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés