Szívesen születtem volna szuperhősnek

5 perc szünet Gaál Kata festőművésszel

Kormos Lili | 2021.11.22. 13:10

Olvasási idő kb. 7 perc

Nemrég zárult a Várfok Galériában Gaál Kata kiállítása, akinek a munkái zavarba ejtőek, légiesek, feszültek, mégis áthatja őket valamiféle derű. Alkotásai olyanok, mintha a nézők is a kép részévé válhatnának. A képzőművészt nem csak a műveiről és a női alkotók lehetőségeiről, hanem a gyerekekről és a szuperhősökről is kérdeztük.

2012-ben kezdtél a képzőművészetin. Az alkotást is akkor kezdted, vagy csak akkor léptél intézményes keretek közé?

Igen, ott lett lehetőségem igazán kísérletezni, mestereim szabad kezet adtak, a kollégák és a művész közeg pedig kellően inspiráltak. Ott kezdett kibontakozni az az egyedi vegyestechnika, amellyel jelenleg is dolgozom.

És ez a technika…

…ez a technika leginkább kollázsnak vagy vegyes technikának mondható. Használok benne rajzi és festői elemeket, illetve technikákat. Továbbá egyedileg kikísérletezett transzfer eljárást, fametszést, visszakaparást, kétféle textil rögzítést és számtalan eredeti és művészetben szokatlan anyagot is. Tehát kicsit bonyolult.

Miért van az, hogy kihozod az alakjaidat a térből, miért nem festesz vagy rajzolsz sík felületre?

Mert az alakjaim így közvetlenebb kapcsolatba tudnak kerülni a nézőkkel. Édesanyám varrónő, ahogy a keresztanyám és a nagynéném is, a nagybátyám pedig szabó. Valószínűleg innen eredhet a textilek szeretete. Újabban az alakokat már nem csak három dimenzióban domborítom ki a néző irányában, hanem a kép fizikai keretein széltében és hosszában is próbálok túllépni. Ez egyfelől formailag dinamikát kölcsönöz a kompozíciónak, másfelől tartalmi értelemben is feszegeti a határokat.

A klasszikus kép olyan, mint egy lezárt sztori. De ezek a képek, táblák, amiket te csinálsz, azt közvetítik, hogy ez maga az élet, ami folytatódik.

Igen, a figurák kibillennek a térben, nincs, ami határolja őket, így – akárcsak a nézők – szabad, önálló életet élnek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés