Akinek a valóság nem elég, társasjátékon is játszhat Ner-est

Strómankodj okosan!

Tóth Bea | 2021.12.07. 15:02

Olvasási idő kb. 8 perc

A Narancshullás elnevezésű társasjátékkal nemcsak újra élhetjük a 2018-as politikai eseményeket, de újra is írhatjuk azokat. Ellenzéki pártként harcolunk a NER-lovagokkal, versengünk egymással, a nagypolitika szereplőit pedig úgy mozgathatjuk a térképen, ahogy csak akarjuk: a cél egy – legyőzni a Fideszt. Nagy Tibor ötletgazdával beszélgettünk. 

Egy politikai társasjáték megszületésének nyomós oka lehet.

Egy túlélő kooperatív horror társasjátékról mintáztam, ami elég nehéz játék, ötből csak egyszer nyertünk, a többi alkalommal a játék győzött le minket. Ahogy játszottunk, azon nevettünk, hogy a kisebb támadó szörnyek olyanok, mint a NER-lovagok, a világvégét jelentő szörny pedig mintha Orbán Viktor lenne, aki, ha megjelenik, megkoronázza magát és veszítünk.

Ha ez így történik is, akkor sem mindegy, ki mennyivel győzött.

Alapvetően nyer egy ellenzéki párt, még akkor is, ha egyébként az egész ellenzék veszít. Viszont, ha sikerül győzni és megdönteni a kétharmadot – még a 2018-as helyzet szerint készült a játék, akkor ez még optimista forgatókönyv volt, most szerencsére javulnak a kilátások –, akkor két, a legtöbb pontszámot elért ellenzéki párt is nyerhet. Ami érdekes tárgyalási dinamikát hoz létre, mert ketten érdemes összefogni. Ha hárman fognának össze, az súrlódással jár, és közülük valaki veszíteni fog. Ha pedig az ellenzék nem szerepel jól és látszik, hogy a játék vége felé nem döntik meg a kétharmadot, akkor minden szövetséges egymásnak esik, hiszen csak egy párt nyerhet. Ami ugyancsak leképezi a valóságot, mert csak addig működik az összefogás és a tárgyalási rendszer, amíg van esélye a közös győzelemnek és annak, hogy mindenki jól járt. Abban a pillanatban, hogy nem nyerhet mindenki, a pártok egymás ellen fordulnak, ami a Fidesz malmára hajtja a vizet. Kooperatív játékról van szó, de nem kötelező együttműködni. Például, ha az ember nagyon támaszkodik másokra, akkor megvan az esélye, hogy elárulják, esetleg kiderül valakiről, hogy álellenzéki.

Ha most dolgoznál a Narancshullás ötletén, akkor milyen eseményeket vagy szereplőket emelnél be?

Már készül a játék kiegészítője. Az egyik fő téma a Covid, ami döntési helyzetek elé állítja a pártokat, NER-lovagként pedig föltűnik Müller Cecília is, aki teljes káoszt okozhat a térképen. Elsősorban az összefogásra helyeztem a hangsúlyt: meg kell választani a közös miniszterelnök-jelöltet. Továbbá, föl kell állítani a közös listát, ami kompenzációs mechanizmus, amikor a játék kicsit erősíti a gyengébb pártokat és szintre hozza a többivel. És meg kell finanszírozni a közös kampányt úgy, hogy névtelenül mindenkinek be kell dobnia egy összeget a közösbe. Ha nem érik el a megkövetelt célt, akkor mindenkit büntet a játék, ha elérik, akkor mindenkit jutalmaz. Ez új dinamikai elemeket visz a játékba. És mivel mind az öt jelölt ad egy különleges előnyt mindenkinek, ezért érdekes, hogy sok fordulat úgy történik a játékban, mint a valóságban is. Például a kiegészítőben Fekete-Győr András különleges képessége, hogy úgy alakítja a dolgokat, hogy szívesen támogatná őt az LMP, a Kutyapárt, de a Momentumnak ez nem igazán éri meg, mert olyan dolgokat adnának különleges képességként, amik a Momentumnak már amúgy is megvannak. Vagy például Márki-Zay Péter képessége, hogy kiüti az összes NER-lovagot.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés