Akinek a valóság nem elég, társasjátékon is játszhat Ner-est

Strómankodj okosan!

Tóth Bea | 2021.12.07. 15:02

Olvasási idő kb. 8 perc

A Narancshullás elnevezésű társasjátékkal nemcsak újra élhetjük a 2018-as politikai eseményeket, de újra is írhatjuk azokat. Ellenzéki pártként harcolunk a NER-lovagokkal, versengünk egymással, a nagypolitika szereplőit pedig úgy mozgathatjuk a térképen, ahogy csak akarjuk: a cél egy – legyőzni a Fideszt. Nagy Tibor ötletgazdával beszélgettünk. 

Egy politikai társasjáték megszületésének nyomós oka lehet.

Egy túlélő kooperatív horror társasjátékról mintáztam, ami elég nehéz játék, ötből csak egyszer nyertünk, a többi alkalommal a játék győzött le minket. Ahogy játszottunk, azon nevettünk, hogy a kisebb támadó szörnyek olyanok, mint a NER-lovagok, a világvégét jelentő szörny pedig mintha Orbán Viktor lenne, aki, ha megjelenik, megkoronázza magát és veszítünk.

Ha ez így történik is, akkor sem mindegy, ki mennyivel győzött.

Alapvetően nyer egy ellenzéki párt, még akkor is, ha egyébként az egész ellenzék veszít. Viszont, ha sikerül győzni és megdönteni a kétharmadot – még a 2018-as helyzet szerint készült a játék, akkor ez még optimista forgatókönyv volt, most szerencsére javulnak a kilátások –, akkor két, a legtöbb pontszámot elért ellenzéki párt is nyerhet. Ami érdekes tárgyalási dinamikát hoz létre, mert ketten érdemes összefogni. Ha hárman fognának össze, az súrlódással jár, és közülük valaki veszíteni fog. Ha pedig az ellenzék nem szerepel jól és látszik, hogy a játék vége felé nem döntik meg a kétharmadot, akkor minden szövetséges egymásnak esik, hiszen csak egy párt nyerhet. Ami ugyancsak leképezi a valóságot, mert csak addig működik az összefogás és a tárgyalási rendszer, amíg van esélye a közös győzelemnek és annak, hogy mindenki jól járt. Abban a pillanatban, hogy nem nyerhet mindenki, a pártok egymás ellen fordulnak, ami a Fidesz malmára hajtja a vizet. Kooperatív játékról van szó, de nem kötelező együttműködni. Például, ha az ember nagyon támaszkodik másokra, akkor megvan az esélye, hogy elárulják, esetleg kiderül valakiről, hogy álellenzéki.

Ha most dolgoznál a Narancshullás ötletén, akkor milyen eseményeket vagy szereplőket emelnél be?

Már készül a játék kiegészítője. Az egyik fő téma a Covid, ami döntési helyzetek elé állítja a pártokat, NER-lovagként pedig föltűnik Müller Cecília is, aki teljes káoszt okozhat a térképen. Elsősorban az összefogásra helyeztem a hangsúlyt: meg kell választani a közös miniszterelnök-jelöltet. Továbbá, föl kell állítani a közös listát, ami kompenzációs mechanizmus, amikor a játék kicsit erősíti a gyengébb pártokat és szintre hozza a többivel. És meg kell finanszírozni a közös kampányt úgy, hogy névtelenül mindenkinek be kell dobnia egy összeget a közösbe. Ha nem érik el a megkövetelt célt, akkor mindenkit büntet a játék, ha elérik, akkor mindenkit jutalmaz. Ez új dinamikai elemeket visz a játékba. És mivel mind az öt jelölt ad egy különleges előnyt mindenkinek, ezért érdekes, hogy sok fordulat úgy történik a játékban, mint a valóságban is. Például a kiegészítőben Fekete-Győr András különleges képessége, hogy úgy alakítja a dolgokat, hogy szívesen támogatná őt az LMP, a Kutyapárt, de a Momentumnak ez nem igazán éri meg, mert olyan dolgokat adnának különleges képességként, amik a Momentumnak már amúgy is megvannak. Vagy például Márki-Zay Péter képessége, hogy kiüti az összes NER-lovagot.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Ez is érdekelheti még

Megerősödtek a populisták Európában, de nem sikerült áttörniük

Tóth Ákos

Habár minden jel arra mutatott, hogy Európában számottevően megerősödnek a szélsőjobboldali és populista pártok, de nem valószínű, hogy ezek az erők az Európai Tanácsban blokkoló erőt tudnának képezni a jövőben – hangzott el a Political Capital (PC), a Friedrich-Ebert Alapítvány (FES) és a Jelen közös rendezvényén, ahol Kőváry Sólymos Karin, a Brnoi Egyetem doktori hallgatója és a Jan Kuciak Oknyomozó Alapítvány kutatója, valamint Róna Dániel, a 21 Kutatóközpont vezetője elemezte a hagyományos pártok számára egyelőre nehezen kezelhető helyzetet a PC és a FES közös tanulmánya alapján, Lakner Zoltán politikai elemző, a Jelen főszerkesztőjének moderálásával.

Elolvasom

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Keresés