Létezik egy alternatív Budapest

Indul az ALT.BP, a főváros alternatív térképe

Láng Zsuzsa | 2021.11.18. 12:23

Címkék:

Budapest

Olvasási idő kb. 5 perc

Háromnapos programsorozattal indítja útjára a Városháza és a Budapest-Brand azt az interaktív online kiadványt, amely Budapest alternatív kulturális térképét rajzolja fel és ismerteti azokat a metszéspontokat, amelyek segítenek átlátni a résztvevők és a helyszínek szövevényes hálóját. A konferenciáról és a hozzá kapcsolódó fesztivál részleteiről Schönberger Ádámot, az esemény szervezőjét kérdeztük.

Az alternatív kultúra eddig is meghatározója volt az életednek, egyebek közt az Auróra alapítójaként, a Bánkitó Fesztivál igazgatójaként ismerhetjük munkásságodat. Nyilván testhez álló volt ez a feladat is, bár az ALT.BP lényegesen szövevényesebbnek tűnik az előbbieknél.

Kimondottan ezért vállaltam el ezt a munkát, vagyis egy olyan kulturális hálózat megteremtését, felépítését és bemutatását, amely arról szól, hogy azok a szereplők határozzák meg a budapesti alternatív kulturális életet, akik valóban ebben a közegben dolgoznak évek vagy esetleg akár évtizedek óta. Ez a kulturális háló már korábban, az őszi fesztiválon bemutatkozott, amikor a kerületi programokat szerveztük, így az ALT.BP is ennek a része, csak nyilván egy specifikus oldalát mutatja be.

Hogyan született az ötlet?

Maga a kezdeményezés a főpolgármesteri kabinettől származik, régi adósságot törleszthetünk ezáltal, már régen itt lett volna az ideje, hogy ez a közeg bemutatkozhasson, és nyilván én, aki alapvetően az életem nagy részét független berkekben töltöttem, sok szálon kötődöm ehhez a közeghez.

Az alternatív kultúrába nagyon sok minden belefér.

Bizonyos szempontból túl sok is. Az alapötlet az volt, hogy csináljunk egy olyan programsorozatot, amely bemutatja ezt a szcénát, a mi feladatunk pedig az, hogy olyan keretet próbáljunk meg kidolgozni hozzá, amely méltóképpen képes ezt bemutatni. Ráadásul olyan időszakban, amely eléggé megtépázta az egész kultúrát, a függetlenek pedig mondhatni, mentőcsónak nélkül hányódtak a nyílt tengeren. Úgy indultunk a projektnek, hogy van egy sűrű, szerteágazó, láthatatlan háló, amelynek szereplői hol kapcsolódnak egymáshoz, hol nem, olyan műfajkavalkádok keverednek, legyen szó színházról, dizájnról vagy képzőművészetről, amelyek már önmagukban is nagyon sokszínűek, ráadásul mindegyikről elmondható, hogy miért alternatív és mitől független. Erre a problémára azt a megoldást találtuk ki, hogy olyan kiadványt szerkesztünk, amely mindenki számára elérhető, és a web-felületnek köszönhetően az idők végezetéig megőrzi a 2021-es év lenyomatát. Nagy előnye, hogy nemcsak szövegeket és képeket lehet megjeleníteni rajta, hanem videókat, podcastokat, interjúkat is megörökíthetünk általa. Mindemellett arra is gondoltunk, hogy ezt a sűrű szövetű hálózatot vizuálisan is megjelenítsük – a kiadvány fontos és meghatározó része lesz, hogy audiovizualizációt láthatnak az emberek.

Mi az az audiovizualizáció?

A megszámlálhatatlanul sok szereplőt, műfajt és helyszínt és azt, hogy kik kikkel állnak kapcsolatban, folyamatosan feltérképezzük és grafikailag is ábrázoljuk. Most nagyjából 300 helynél tartunk, de ez nyilván nem végleges, ezért sem beszélhetünk elkészült térképről, csak a térképezés folyamatáról, amelyben mindenki részt vehet, interaktívan kiegészítheti az adatbázist.

A tíz helyszín – nyolc műfaj. Valamennyi fontos metszéspontja a fővárosnak.

A Jurányi az alternatív színház központja, az Auróra kulturális központban tetten érhető a kultúra és a civil szervezetek találkozása, az Eleven Blokk a Bartók Béla út szövevényes helyeinek és műhelyeinek univerzumát hivatott bemutatni. A Valyo a város és a folyó, vagyis Budapest és a Duna kapcsolatáról szól, a Lumen kávézó a szabad zene és szabad jazz bemutatásának helyszíne, a Dürer Kertben pedig zenei programok várják az érdeklődőket. Az AQB Project Space Budafokon a kortárs képzőművészet színtere, a központi helyszín pedig, ahol a konferencia, az előadássorozat és valamennyi panelbeszélgetés zajlik, a Toldi mozi lesz. A független kultúrát feltérképező konferenciát a Puskás Krisztián által szerkesztett online kiadvány ismertetése nyitja, amelyet a közönség akár a mobiltelefonján is követhet, de a meghívott vendégek jóvoltából olyan kérdésekre is választ kaphatunk, hogy hol van az alternatív kultúra és a main stream határa Fluor Tomi pályája alapján, vagy hogy miként alakulhatott ki Európa egyik legnagyobb és legrangosabb rendezvénye, a Sziget Fesztivál egy hajdan alternatívnak indult kezdeményezésből. Ez utóbbiról Kádár Tamás mesél majd. Azt, hogy létezik egy alternatív Budapest, már régen tudjuk, de hogy a kreatív energiák hálóját folyamatosan feltérképezhetjük és modellezhetjük, azt bizonyítja az ALT.Bp.

Még több olvasnivaló a témában

Krajczár Gyula

Szabó Barnabás

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés