Szeretni a folyton változó Budapestet

5 perc szünet Forrai Ferenccel

Kormos Lili | 2022.01.28. 11:38

Olvasási idő kb. 6 perc

Forrai Ferenc grafikus Négyszöglet-Budapest című kiállításában szín és forma, kép és szöveg, város és városlakók találkoznak egymással. Alapszínekből, és alapvető geometriai formákból komponált rajzok, kortárs és klasszikus szerzők műveiből, amelyek néha nagyon jellegzetesek, néha váratlanul hétköznapiak, de mindenképp hatnak a közönségükre. Budapest-élmény, felhőjáték és aláhúzott idézetek is szóba kerülnek az alkotóval készített interjúban.

Az egyik képedhez sikerült kiválasztanod a tökéletes nyitókérdést: “Minden városnak van titka, Budapesté mi?”*

Még nem fejtettem meg, de lehet, nem is kell megfejtenem. Jó így. Az általad említett rajz egyébként az egyik legfontosabb számomra ebben a sorozatban, olyannyira, hogy tér-objektként is megjelenítettem, de visszatérve a kérdéshez: huszonegy éve élek itt, és ezalatt nyilván változtam én is és változott a város is. Az évek során Szekszárdtól, a szülővárosomtól távolabb kerültem, Budapestre pedig még nem érkeztem meg igazán. Talán úgy vagyok vele, mint egy hosszú utazás során, átszállás közben. Megálló, ahol sokat kell várakozni a csatlakozásra, de közben jól érzed magad, majd az ott eltöltött idő megváltoztatja benned az útirányodat és az indulásod időpontját is. Szeretem a várost, mert képes váratlan és új helyzeteket teremteni számomra. Talán ez határozza meg leginkább a kapcsolódásomat Budapesthez. A Négyszöglet-sorozat is ezt fogalmazza meg a rajzaimon keresztül.

Mi alapján, hogy dolgozod fel őket?

Van, hogy olvasás közben ér valami nagyon konkrét élmény, ami összeköt azzal a szöveggel, s olyankor azon keresztül dolgozom föl, máskor meg egyszerűen az a szűrő, hogy én mit gondolok arról, amit az adott szerző megfogalmazott.

Kép és szöveg kapcsolatának van egzakt értelmezése vagy az szubjektív, hogy kiben miként áll össze, milyen lenyomatot hoz létre?

Akad, ahol teljesen egyértelmű a kapcsolódás, de más képeknél kevésbé. Nem az a célom, hogy megmondjam bárkinek, mit látok én egy-egy képben, hogy aztán azt lássa ő is. Ezek a képek olyanok, mint a versek, többféle értelmezés is lehetséges.

Ebben az az igazán izgalmas, hogy a kiválasztott idézetek között vannak egészen hétköznapi mondatok is, de csak addig egyszerűek és hétköznapiak, ameddig el nem olvasom, hogy melyik szerző mely művéből származik. Onnantól megtelnek tartalommal, és előhívnak egy sor másik gondolatot.

Ha csak önmagukban látjuk ezeket az idézeteket, érezhetjük úgy, hogy ez vagy az valójában teljesen általános, hétköznapi megállapítás is lehet. Miután összekötjük az idézetet, a szerzőt és a rajzon keresztül feldolgozott művet, a befogadás máris erőteljesebb hangsúllyal bír, amihez még hozzáadódhatnak az ismereteink és a saját emlékeink hatására felelevenedett érzelmek, amik még teljesebbé teszik a bennünket ért benyomást.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés