5 perc szünet

Alkotó ember, de nem rocksztár

Van abban valami szokatlan, hogy valaki délelőtt a rádióban elemzi az aktualitásokat, este pedig teltházas koncertet ad a legnépszerűbb fesztiválokon. Lázár Domokos, az Esti Kornél és a Pegazusok nem léteznek zenekarok alapító tagja maga sem szokványos rocksztár, nem is szereti ezt a címkét, sőt törekszik rá, hogy varázstalanítsa ezt az idealizált státuszt. 

Kicsik, de nem hülyék

Mire felnövünk című gyerekvers kötetében egy iskolás kisfiú élete borul fel, amikor az anyukája kórházba kerül. Minden kizökken a megszokott medréből, Benő pedig próbálja kiismerni magát a felnőttek bonyolult, sokszor érthetetlen gesztusokkal teli világában. Haász Jánossal bölcs gyerekekről, a mindenhatóság illúziójáról és az elhallgatások országáról beszélgettünk.

A gyerekirodalom követi a világunk változását

Húsz éve annak, hogy Sárdi Dóra a Vörösmarty téren a könyvhéten, kisgyermekes anyukaként nem talált valamire való mesekönyvet. Pár hónappal később két barátnőjével és férjeikkel megalapították a Pozsonyi Pagony Kft-t, és ezzel megkezdődött a magyar kortárs gyerekirodalom új korszaka. A hitvallásuk az, hogy a világ változásaira reflektáló és az egyetemes emberi értékeket éltető gyerekirodalmat tegyék elérhetővé.

A túrós csusza mellett a paprikás krumplit szeretem a legjobban

Tudták, hogy a klasszikus, nápolyi margarita pizza színeit (piros paradicsomszósz, fehér mozzarella sajt, zöld bazsalikomlevél) az olasz zászló ihlette? És azt, hogy a sokak által kedvelt müzlit egy svájci orvosnak köszönhetjük? Tudják, hány sziget tartozik Japánhoz és milyen halakból készül a legfinomabb sushi? Kalas Györgyi legújabb könyvében a kedvenc ételek örökranglistáján szereplő fogások történetének járt utána, az eredmény pedig kicsiknek, kicsit nagyobbaknak és felnőtteknek is egyaránt szórakoztató és látványos lett.

A lakótelepnek is van történelme

Gimnazistaként verseket írt, majd a kötetek lassan fölkerültek a polcokra, mert a tervrajzoktól már nem fértek el az asztalon. A költészet és az irodalom hatása mégsem múlt el, sőt ötvözte az építészettel, amivel egy mítoszt igyekszik lerombolni: „Az építésznek igenis tudnia kell írni és beszélni, hogy a nyelvközpontú társadalomhoz közelebb vigye az építészetet, az identitásukat és az otthonukat” – vallja.

Akinek a borító is számít

Az olvasás szerelmesei egész biztosan találkoztak már a munkáival, Féder Márta kezei közül ugyanis számtalan emlékezetes könyvborító került már ki. Mit gondol a külcsínről az, aki évek óta dolgozik rajta, hogy egy könyv felkeltse a figyelmünket? Mi egy borítótervező feladata és mit gondol napjaink gyermekkönyveiről? Többek között erről is szó esik az interjúban.

Sokan próbálták megkeseríteni‌ az életemet

Megpróbáltam a karantént úgy kihasználni, mint Kossuth a börtönt, tanultam, amennyit csak tudtam – mondja Grecsó Zoltán táncművész, akivel nemcsak a pandémia okozta leállásról beszéltünk, hanem arról is, lesz-e még magyar táncművészet.

Ezt a generációt már nem lehet átverni

A divat iránti szeretetének köszönhetően jött rá, hogy ezzel a témával közel lehet kerülni az emberekhez, a kereskedelmi tévék szórakoztató műsorainak főszerkesztőjeként pedig azt tanulta meg, hogyan lehet úgy felhívni a közönség figyelmét fontos ügyekre, hogy az ne váljon nyomasztóvá. Etikus divatról, egy ikonikus tornacipő valódi áráról és a divatipar óriásainak lehetőségeiről beszélgettünk Korn Anitával.

Tánccal összezavart technika

A művészet és a technológia nem zárja ki egymást, sőt a technológia, ha jól használjuk, akkor a művészi élmény izgalmas és új rétegét adja. A XORXOR nevű kreatív technológiákkal foglalkozó társaságában alkot Setényi Sámuel – digitális installációkat készítenek a magyar és nemzetközi kulturális színtereken, így például kiállításokon, múzeumokban interaktív digitális installációkat, a színházakban vászonra és színpadra vetített absztrakt látványt állítanak elő.

Jól‌ ‌előkészített‌ ‌váratlanság‌ ‌

Dolgozott újságíróként,‌ írt ‌színikritikákat,‌ ‌volt‌ ‌főszerkesztő‌-helyettese‌ ‌a‌ ‌Playboynak,‌ feladványokat szerkesztett tévévetélkedőkbe, kommunikációs‌ ‌igazgatója‌ ‌az‌ ‌RTL‌ ‌Magyarországnak,‌ ‌a‌ ‌Viasat3-nak,‌ ‌rövid‌ ‌ideig‌ ‌a‌ ‌TV2-nek,‌ ‌társtulajdonosa‌ egy könyvkiadónak‌,‌ ‌a‌ ‌Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs‌ ‌főtanácsadója,‌ ‌de‌ ‌most‌ ‌azért‌ ‌beszélgetünk,‌ ‌mert‌ ‌a‌ ‌héten‌ ‌jelenik‌ ‌meg‌ ‌Osztálytalálkozó‌ ‌című‌ ‌novelláskötete,‌ ‌amit‌ ‌Rényi‌ ‌Ádám‌ ‌felnőtteknek‌ ‌szóló‌ ‌mesegyűjteménynek‌ ‌nevez.‌