5 perc szünet

A Pop Art örök – 5 perc szünet Gyuricza Gergellyel

Kevés olyan művészi irányzat van, amelynek a nyelvét, vaskos társadalomkritikáját a fogyasztói társadalom tagjai világszerte kivétel nélkül értenek. Gyuricza Gergely részéről nem volt tudatos döntés, hogy pop art képeket fessen, de már korábban is rajongott a képregényekért és a videojátékokért. Jelenleg Budapesten alkot, és amíg száradnak az olajfestményei, Somlószőlősre utazik a családjához.

Nem ördögtől való a liszt

Aligha lehet találni még egy főzőembert, aki ennyit játszik a zöldségekkel: fűszerezi, megfőzi, színezi, pürésíti, visszaforgatja, megírja, bemutatja, fotózza. Főzelékes Feriként ismertük meg, és még mindig ontja magából a recepteket.

Illatokba zárt világ

Magam is nagy rajongója vagyok a különleges illatoknak, legyen szó parfümről, egy markáns fűszerről vagy egy otthon illatáról, ezért különleges alkalom volt számomra, hogy Magyarország egyetlen illatesztétáját, Lipovszky Csengét kérdezhettem a szaglás fontosságáról, legendás parfümökről, az illatok és az önismeret kapcsolatáról.

Az ezerarcú chili – 5 perc szünet Bogár Márkkal

Egyre nagyobb rajongótáborral büszkélkedik ez a különleges fűszernövény, nem csak a nagyvilágban, de Magyarországon is mind többen csatlakoznak a kapszaicin-függők klubjához. A Sárréti Chilifarm az egyik, ha nem a legnépszerűbb chilibrand hazánkban, Bogár Márk pedig azt is elárulta, miért is szeretjük a chilit, hol csíp a habanero és milyen a dinamikája egy családi vállalkozásnak.

A képzelettől a képernyőig

A kiindulási pont egy toll és rengeteg papír, amelyek megtelnek lényekkel, karakterekkel és tájakkal. Azt gondolnánk, hogy a fantázia úgyis teszi a dolgát, de az igazság az, hogy az illusztrátor belső világának és a valóságnak és is kitüntetett szerep jut. Szabó-Nyulász Melindával beszélgettünk.

A közös játék öröme a Köjkökkel

A „Köjkök” – Közösségi Játék Készítés a tökéletes példa rá, hogy a jó szándék és egy jó ötlet találkozása néha elegendő ahhoz, hogy mozgásba lendüljenek az események. Lupsán Lilit kérdeztük a kezdetekről, a jól segítés mikéntjéről és a közös játék öröméről.

Félelem, kifáradás, remény – A kéretlen tanácsok sokszor csak fokozzák a stresszt

Az első járványhullám meghatározó érzelmi hatása a félelem, a másodiké viszont már a kifáradás, mondta a Jelennek nyilatkozva Kun Bernadette pszichológus. Fontos lenne, hogy a krónikus stressz leküzdésére adott jó szándékú tanácsok ne elvégzendő feladatként nehezedjenek azokra, akiket amúgy is maguk alá temetnek a járványhelyzetben keletkező problémák. Segít az is, ha merünk beszélni arról, milyen nehézségekkel éljük meg az elhúzódó rendkívüli helyzetet.

Közszolgálat Youtube-on

Tíz beszélgetést láthatnak a nézők a magyar televíziózás alapítóival és műfajteremtőivel a Spektrum Magyarország Youtube-csatornáján. Az első influenszerek címet viselő sorozat kitalálója és az interjúk készítője Radnai Péter újságíró, egykori híradós, számos kereskedelmi televíziós műsor producere, jelenleg a Spektrumot is tulajdonló AMC Networks International kreatív producere. Arról kérdeztük, miért fontos számára, hogy a hazai televíziózás történelmének kulcsfigurái elmondják mindazt, amit csakis ők tudnak, láttak és éltek meg a pályájuk során.