Kormos Lili A test mögött látni az embert

5 perc szünet Fritz Péterrel

Manapság az életmódváltás sikerét a legtöbben abban mérik, milyen gyorsan és mennyire látványos sikert lehet vele elérni. Dr. Fritz Péter okleveles táplálkozástudományi szakember szerint azonban az igazi siker egy valóban egészséges életmód elsajátítása, de ehhez csak kis lépésekkel lehet közel kerülni. Az általa kidolgozott módszer lényege, hogy a test mögött az embert is figyeli, legyen az élsportoló, tinédzser vagy épp többgyermekes családanya.

Ha fölmegyünk az internetre, a közösségimédia platformjaira, se szeri se száma az életmódtippeknek, tutibiztos fogyókúráknak. Ez pozitívum, ami azt jelzi, hogy tudatosabbak vagyunk, nagyobb igény mutatkozik ilyen tartalmak iránt, vagy másról van szó?

Miközben egyre többet foglalkozunk elvileg az egészségünkkel, a magyar társadalom egyre elhízottabb. Hiába vannak az iskolákat is érintő táplálkozási programok vagy a mindennapos testnevelés, ez a rémes tendencia nem változik. Pedig az internet világában nincsenek határok, rengeteg életmóddal, táplálkozással, mozgással kapcsolatos információ eljut a felhasználókhoz. Ezzel együtt mégsincs áttörés, és ennek az oka az, hogy a többség szűrés nélkül fogyasztja ezeket az információkat, és sokszor elfeledkeznek róla, hogy a táplálkozástudomány egy szakma, egy sokak által és nagyon alaposan kutatott tudományterület, tehát elérhetőek egyébként hiteles segédanyagok is, csak tudatosan kéne azokat keresni. Mindenki a leggyorsabb, legegyszerűbb megoldást keresi, beírják a keresőbe, hogy életmódváltás, fogyókúra, és az első három találatból választanak egyet. Ott majd látnak egy jól megszerkesztett képet, dicsérő kommenteket, amelyeknek legalább a fele nem is valódi felhasználóktól származik, és máris benne vannak ennek az óriási piacnak a csapdájában. Ki kell ugyanis mondani, hogy az egészség elsősorban érték, másodsorban viszont hatalmas piac, amelyből sokan tudnak jól megélni. Csakhogy ezeknek a vállalkozásoknak egy részéből hiányzik a humánerőforrás: fognak eljárásokat, azokat lemásolják, kicsit kozmetikázzák, aztán kiteszik az emberek elé. Nincs számonkérési lehetőség, nincs felelősség, tehát precedens sincs, ami a nem megfelelő minőségű szolgáltatást nyújtó cégeket elriasztaná.

A te érdeklődésed hogyan fordult e tudomány felé?

Már a nagyapám is gyerekorvosként dolgozott. A maga idején elég nagy reformernek számított, számos, a csecsemők táplálásához kapcsolódó terápia fűződik a nevéhez, és ez az otthoni légkört is meghatározta. Sporttagozatos iskolába jártam, van élsportolói múltam is, és ebből a két dologból valahogy magától értetődően következett, hogy ezzel szeretnék foglalkozni. Ráadásul szeretek segíteni, szeretek tanítani, örömömet lelem abban, ha a tanítványaim eredményeket érnek el.

Foglalkozol élsportolókkal is. Ők, akiknek a testük a munkaeszközük, tudatosabbak az egészségüket érintő kérdésekben, mint az átlagemberek?

Ez sportág- és személyiségfüggő is. Az egyéni sportágakban nyilván jobban mérhető minden, mint a csapatsportoknál, ahol a személyes kondíció mellett sok más is kell a jó eredményhez. Rengeteg sportolóval foglalkozom ma is, és igen, valóban tudatosabbak az átlagnál, jóval kisebb bennük az ellenállás, az esetleges elutasítás. Ráadásul ők olyan rendszerben dolgoznak, amelynek jó esetben a táplálkozástudomány is kiemelten fontos eleme, így nekik erre odafigyelni olyan kötelezettség, mint nekünk betartani a különböző munkahelyi előírásokat. A kérdés az ő esetükben sokkal inkább az, hogy meddig lehet a külső presszionálással eljutni, a lényeg ugyanis az lenne, hogy létrejöjjön a belső motiváció, ne csak az egyesületi nyomás miatt váltsanak életmódot. Próbálunk tehát közös célokat megfogalmazni, mindig elmondom, hogy mit-miért írok le, nem használok sablonokat, hiába lenne az esetleg sokkal gyorsabb és akkor tudnék egy nap több emberrel is foglalkozni. De az élsportolókkal ugyanúgy, mint a hozzám forduló átlagemberekkel, csak egy üres lappal indítok, s megpróbálok minél több adatot összegyűjteni és ezek mögött megismerni az embert. A táplálkozás ugyanis nagyon összetett dolog, sok minden hat rá, ezért az eredmény maga is sok mindentől függ. Az elhízás vagy a kóros alultápláltság sok minden miatt kialakulhat, ezért nem lehet megoldani csak azzal, hogy leteszek a kliens elé egy étrendet. Sőt, az lehet, hogy valójában csak inkább elriasztaná.

Gyakran találkozol ellenállással? Azt hinném, abban, aki hozzád fordul, már megvan a változtatás iránti eltökéltség.

Van ilyen persze, még a sportolóknál is akad, aki csak a saját feje után megy. Egy misét mindig mindenki megér, de ha valaki nem nyitott, akkor hagyni kell, hogy menjen a saját útján. Ami a klienseket illeti, ha már valaki eljön hozzánk, akkor már valóban megtette az első lépést, de ettől persze még egyáltalán nem kizárt az sem, hogy szkeptikus, hogy van benne kétkedés, s nem tudja magában sem eldönteni, hogy a korábbi huszonöt diéta után van-e értelme esetleg egy huszonhatodiknak is. Itt jön be az, amit az előbb mondtam, hogy ha elé teszek egy új étrendet, azzal valójában még nem értünk el semmit. Sokkal mélyebb, komolyabb elemzést igénylő problémafeltárásra van szükség, és étrendet is csak akkor adunk már, amikor annak valóban eljön az ideje.

Az életmódváltások mögött nyilvánvalóan a súlyvesztés a legerősebb motiváció. Elegendő ez, vagy önmagában kevés a változáshoz, hogy valaki mindenáron fogyni szeretne?

Európában toronymagasan elsők vagyunk a gyerekkori elhízást illetően, így sok a túlsúlyos felnőtt is, megvan tehát az alap célkitűzés, hogy le kell fogyni. Ennek jegyében sokan találnak ki különböző programokat, s adják közzé ezeket könyv formájában, és ugyan lehet, hogy annak az adott illetőnek ez vagy az a program épp megfelelt, de ne felejtsük el, hogy mindenki más és más. Természetesen vannak a tudomány által bizonyított összefüggések, vannak biokémiai folyamatok, amelyeket fontos ismerni, de ezek mellett még mindig ott van az egyéni adottság. Vegyünk egy olyan embert, akinek van társa és három gyereke. Akkor négyen esznek valamit, ő meg főzzön külön magára? Ez annyi időt, pénzt és energiát vesz el, hogy előbb-utóbb nyilvánvalóan föl fogja adni. Ilyen szempontokat is figyelembe kell venni, és ezért mondtam, hogy egyáltalán nem biztos, hogy mindjárt az első konzultáció alkalmával oda kell adni egy komplett étrendet. Lehet, hogy kellenek még vizsgálatok, lehet, hogy adunk mellé edzéstervet vagy javaslunk kiegészítő szakembereket: gyógytornászt, pszichológust, személyiedzőt, ha az szükséges. Ez valójában egyfajta csapatmunka, csak így lehet tartós eredményt elérni. Másrészt látni kell, hogy nem annyira az össztömeg érdekes, hanem magának a testnek az összetétele. Ha valaki úgy akar gyorsan fogyni, hogy nem rak mellé életmódváltást, akkor azzal lehet, hogy esetleg gyors és látványos eredményt ér el, de biztos, hogy rosszabbat tesz magának, mintha kis lépésekkel előre haladva az élete részévé teszi ezt a programot.

NÉVJEGY

Dr. habil. Fritz Péter / egyetemi docen

Okleveles táplálkozástudományi szakember
Az egészségtudományok doktora

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.