Társadalmi riport 2022: rendiessé vált a magyar társadalom

Tóth Ákos | 2023.02.10. 12:36

Olvasási idő kb. 6 perc

Magyarországon a társadalmi csoportok közötti távolságok egyre élesebbek lesznek, növelve az anyagi egyenlőtlenségek mértékét. A bezáródási folyamat a gazdasági egyenlőtlenségek mellett rendies jellegű határokat alakíthat ki – ez derül ki a Társadalmi riport 2022 című tanulmánykötetből.

A magyar társadalom rétegei egyre inkább bezáródnak egymás előtt – egyebek mellett ez áll a Tárki által jegyzett, Társadalmi riport 2022 című kiadványban, amelyben három szociológus, Erát Dávid, Huszár Ákos és Füzér Katalin azt vizsgálta, mennyire örökletes a szülők társadalmi helyzete, és mennyire jellemző a homogámia, vagyis a társadalmi csoporton belüli házasság intézménye – magyarul, a szegény szegénnyel, a gazdag pedig gazdaggal házasodik-e. A kutatás során több uniós felmérés adatait használták, a legelső 2005-ös, a legutóbbi 2019-es. Három születési csoportot tekintettek át: az 1941-58, az 1959-76, valamint az 1977-94 közt születetteket.

Általánosságban elmondható, hogy a mobilitáskutatások arra a kérdésre keresik a választ, hogy mennyiben öröklődik a szülők társadalmi helyzete – e konkrét kutatás során: az iskolai végzettsége – a gyermekeikre, illetve az egyének mekkora hányadának változik a társadalmi pozíciója, illetve végzettsége a származási helyzetéhez képest.

Ha a származás szerepe erős, az arra utal, hogy az egyéneknek kisebb lehetőségük van arra, hogy saját erőfeszítéseikre, illetve szorgalmukra támaszkodva változtassanak az adott társadalmi helyzetükön.

A végzettség szerinti párválasztási, illetve házasodási mintázatok tanulmányozása mögött pedig az a felismerés áll, hogy a partnerek megválasztása nem véletlenszerűen történik, hanem bizonyos törvényszerűségeket követ. Erre létezik egy gazdaságtudományi magyarázat, amely szerint ebben szerepe van a haszonmaximalizálásnak, vagyis a partnerek mérlegelik, hogy a párkapcsolat létesítésével mennyiben tudják növelni vagy megőrizni erőforrásaikat ahhoz képest, ha egyedülállók maradnának. A párkapcsolat az erőforrások összpontosítása révén hozzá tud járulni a társadalmi egyenlőtlenségek növekedéséhez, hiszen akkor, ha a jó erőforrásokkal rendelkezők egymást választják, kapcsolatukban mindkét fél javai, így vagy úgy, de összeadódnak. Viszont két alacsony erőforrással (esetünkben: alacsony végzettséggel) rendelkező személy egymást választva kisebb valószínűséggel jut előre, mint ha jobb helyzetű partnerük lenne.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés