Katona Klári Charlize Theron, a túlélés támogatója

Charlize Theron, a túlélés támogatója

Fotó: Jay L. Clendenin

„Szerencsés vagyok. Szerencsés, hogy azon a napon pont abba a bankba mentem be. Hogy miközben kiszolgáltatottságomban könyörögve kérleltem a pénztárost, ő hozzám lépett. Segítséget ajánlott, és adott. Aztán amikor már indult, még egy névjegykártyát is a kezembe nyomott. Képviselném, ha úgy érzi – mondta, és ment.”

Hogyan máshogy érezhette volna. Épp felfedezték. Mikor épp annak a négyszáz dollárnak még csekk formájában lévő utolsó morzsái beváltásáért harcolt, amikor kicsivel korábban Los Angelesbe érkezett. Egy csak odafele szóló repülőjeggyel. Szerencsét próbálni, ahogy mondani szokták. Vagy új életet kezdeni? Inkább. De már a hotelből is majdnem kirúgták. Nem volt mindegy, hogy sikerül-e beváltania azt a csekket. Készpénz kellett. Végül lett. Csak beváltották. John Crosby pedig az ígéretét. Hamarosan a menedzsere lett, hogy máig az maradjon. Nem véletlenül érzi hát, ha ő nincs, ma aligha ismerjük. De mert így történt, megismerkedésük tizedik évében Oscar-díjat kapott, egy évvel később pedig Charlize Theron csillagot a híres Hollywood Walk of Fame hírességek járdáján, úgy egysaroknyira a banktól.

Még nem volt harminc éves, mikorra ilyen messze került Afrikától. Igen, onnan. Mert ott született. Ott nőtt fel. Dél-Afrika az otthona, ahogy mondja. Onnan indult, oda jár vissza, filantrópként. Tettvággyal. Állandó létrehozásban, mozgásban, kétgyermekes, egyedülálló anyaként.

Mielőtt megfogalmazódna bennem a kérdés, hogy hogyan történik meg vele és általa mindez, a megadatott mozgásszabadságra gondolok és annak hozadékaira. Közülük is a világlátás másfajta kialakulására, a nagyobb léptékben is reálisnak tűnő gondolkodás megjelenésének esélyére, a világ dolgaira, jelenségeire adható válaszok megfogalmazódásának lényegesen nagyobb eshetőségére, a bátorságra, amivel végül minden felmerülő ötlet, gondolat, elképzelés cselekvésbe fordítható. De miatta még az is tisztán megfogalmazódik bennem, hogy a világ más részein elért sikerek egyértelműen más potenciált adnak az elért siker területén kívül eső kezdeményezésekhez, tevékenykedéshez is. Mert a sikernek értéke van. Valutáris értéke. Beválható, ha létrehozója készen áll azt tisztességesen használni, hasznosítani. Márpedig ő egyike azoknak, akiknek a nevük és foglalkozásuk megnevezése – színész, producer – mellé ez került: filantróp.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!