Clive Davis – Követhető irány

Katona Klári | 2022.01.26. 19:57

Olvasási idő kb. 8 perc

Pont húsz éve Clive Davis ötmillió dollárt adományozott a New York University kötelékein belül 1965 óta működő művészeti iskola, a Tisch School of Art javára. Az ajándékot – az összeget az intézmény dékánja így nevezte – egy alintézet megteremtéséhez kapták. Ezzel pedig lehetőséget ahhoz, hogy elsőként indíthassanak négyéves alapképzésben olyan szakot, amellyel a zenei producer saját jogán emelheti művészi szintre munkáját a zenei felvételek létrehozásában.

A „The Clive Davis Department of Recorded Music” – amely az értelmi szerző és ajándékozó nevét kapta – a területhez szükséges képzés lehetőségeinek teljességét biztosítja. Hiszen egy olyan ember elgondolásait tükrözi, aki így gondolkodik: „A zeneipart mindig is olyan vállalkozók határozták meg, akik elképzeléseik, jövőképük, fejlesztéseik és stratégiáik mentén formálták iparunk jövőjét. Ezért egy olyan programot szerettem volna teremteni a zenei vállalkozók gondozásához, melynek elsajátításával a kreatív végzettek a jövő generációjaként jeleskedhetnek a művészet, az üzlet és a technológia egymást keresztező útjain.”

Elég komoly elgondolást visz végig – gondolom.

S hogy Clive Davis kicsoda?

A zenei terület valaha leginkább tisztelt személyiségeinek egyike. Aki nélkül az amerikai zenei élet olyan lenne, mint New York Manhattan nélkül – mondta róla egyszer Carly Simon, az amerikaiak egyik legkülönlegesebb énekes-zenésze. És könnyen hihető, hogy így van. Ő ugyanis az az ember lett, aki a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas, kilencvenes, kétezres években is, mind a mai napig, a zenei élet égig érő sikereinek kovácsa volt és maradt. Művészválasztásai telitalálatnak bizonyultak. A hozzájuk illő, nekik való dalok, zenék megtalálásában pedig mindvégig szinte csalhatatlan. És szerette a művészeit – mondja Simon Cowell, az „X Factor” televíziós tehetségkutató megálmodója. Akit, parádés világsikere mellett, még az angol Filmakadémia, a BAFTA különdíjával is kitüntettek kiemelkedő hozzájárulásáért a szórakoztató ipar fellendítéséért. Ilyen eredmények mellett mondja, hogy minden zenei szakember arra vágyna, hogy olyan képességei legyenek, mint neki. „Egyszerűen nem vagyok olyan, mint ő. A művészekhez való viszonyban biztos. És mélyen a szívünkben a többiekkel együtt, akik a zenei élet vállalkozói vagyunk, tudjuk, hogy semmiben sem. A részletek szem előtt tartásában ugyanúgy nem, mint a felvételek készítésében. De legfőképpen egy lényeges képesség tekintetében, ami megfoghatatlan: amivel egy művészt a szupersztárságba visz.” Nem véletlenül mondja róla ezt.

Egyértelműen Clive Davis nevéhez köthető Janis Joplin berobbanása, ahogy Aretha Franklin, Barbra Streisand, Whitney Houston minden léptéket felülmúló sikere is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés