Katona Klári David Attenborough iránytűje

 David Attenborough iránytűje

Sir David Attenborough

A magától értetődőség hatja át tevékenységét. Az egyértelműség. Bizonyosság, amely a kétségeitől – érezhetően – sosem szenvedett vereséget. Ez egész lényét áthatja. Kivételes életet élt. Természetesként. Mert akként élte át azt, aminek különlegessége mostanra tudatosult benne igazán. Mára a látottak gazdagsága, megéléséseinek öröme egyszerűen őt is lenyűgözi. Ahogy minden más is, amiben része volt, része lett, része van.

Akció

Az angolok legnépszerűbbje igazán szerencsésnek tartja magát. Értem, miért mondja. Miközben tudom, hogy az önmagában még neki is kevés lett volna egy ilyen jelentőségteljes élethez. Éleslátással párosult kíváncsisága, felfedező vágya, szenvedélyes megosztani akarása, felelősségvállalása nélkül akár a segítő egységbe rendeződött dolgok is a figyelmén kívül maradhattak volna. A szerencsések pedig inkább mi vagyunk, hogy egészlátásunk lehet általa, aki hét évtizeden keresztül kitartóan tudatott élőhelyünk velünk való, sokszor egyáltalán nem tudatosult kapcsolódásairól. Emiatt észlelte bolygónk érzékeny egyensúlyi kibillenéseinek első jeleit is. Rögtön figyelmeztetett, mi több, még időben, cselekvést sürgetett. Dokumentált, igazi megfigyelések alapján. Közben a rossz irányba tartás folytatódott. Következményei egyre ijesztőbbekké lettek. De még mindig nem késő – mondja.

Élünk az általa kapott szerencsével? Eddig úgy látszik, nem feltétlenül. A próbálkozások ellenére sem tudósnak, sem politikusnak, az egyes embernek sem sikerült még eléggé. Úgy tűnik, elkelne néhány az eredményességhez azon tényezők közül, amelyek az ő szerencséjét támogatták. A megértésre, az éleslátásra, a felelősségvállalásra, az elkötelezettségre, a kitartásra gondolok. A változtatáshoz kellő szerencsét amúgy könnyen kicselezzük.

Nagy átok a nemcselekvés. Ha eluralkodik, a szerencse nehezen boldogul velünk...

A kisfiú Sir David – mint akkoriban mások is – keveset értett a bennünket körülölelő élővilágból. Az élő világból, amivel a kőzeteket vizsgálva kezdett ismerkedni, először csak gyerekes kincskeresés miatt. Aztán elvarázsolódott, mert a kőzetlenyomatokban felismerte a Föld nyomon követhető evolúciós történetét. A lassú, de folyamatos változás történetét.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!