Gloria Steinem, a hivatásos lelkesítő

Katona Klári | 2023.01.21. 20:20

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 8 perc

Mi kinek az ügye? Mennyi minden szól erről? Rengeteg kérdést felvetve. Messzire vezet megválaszolatlanságuk. Kéretlen beleavatkozásoktól a magyarázható – vagy legalábbis annak mondható – kihátrálásokig. De vajon helytelenségek ilyen-olyan kikiabálása, a hibáztatások hangoztatása közben kiderül-e, tisztázódik-e: kinek mihez van köze? Egyáltalán, mi magán- és mi közügy? A magánügynek hogy lesz része a szűkebb közösség ügye? Az lesz-e? S ha nem, miért? Hogyan alakul az élet a sok önkényesen szabott határ, a védekezésekből született rengeteg elutasítás nyomán? Mitől a rengeteg, másoktól várt kiállás, s velük szemben a sok, átgondoltságnak álcázott passzivitás?

S hogy marad végül mégis életben a szüntelen tenni akarás?

Kiben s mitől?

Nyilván mindenkiben más miatt.

Ahogy szavaiból kihallom, Gloria Steinem esetében ennek oka az összefüggések, a valódi összefüggések átlátásában, elsődlegesen azok felfedezésében, feltárásában rejlik. S hogy ez miért kivételes? Miért tartható annak? Az már önmagában elgondolkodtató. A fennálló gyakorlat – meglátásom szerint legalábbis – világszerte a szálak összekuszálásával él. Az egymással összefüggésbe hozott ok-okozat magyarázata egy valódi megfigyelés során, hangoztatása ellenére is, elég ritkán állja ki a megvizsgálás valódi próbáját. Ezt azonban felfedni, hangoztatni, felmutatni, nem kevesebb: merészség. Már a félreérthetőség, a félreértelmezhetőség kockázata miatt is.

Nem tudom, láttam- e már valakit az életemben, aki olyan végtelen nyugalommal képes gondolatai, tettei, szándékai visszaverését, megkérdőjelezését fogadni, mint ő. Ügye lett észlelni, érteni, megértetni, hangot adni, inspirálni, fáklyát vinni. Ahogy ügye lett meghallgatni, a szónoklást és a figyelemmel hallgatást egyensúlyba hozni, másért tenni, de nem tenni és dönteni más helyett. Ügye lett arra ösztönözni, hogy akik vele tartanak, önmagukra hallgassanak, ne rá. Hogy ne fáklyája továbbviteléről gondolkodjanak, hanem sajátjukon gyújtsanak lángot.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés