Katona Klári Leonardo DiCaprio / Az éberség felkeltője

Valószínűleg nincs olyan ember a Földön, aki nem érezte még, hogy a körülmények legyőzik, hogy bizonyos dolgok túlnőnek rajta vagy lehetőségein. Hogy szava, tettei nem bírnak elegendő jelentőséggel a világ sorsának alakításához, az emberiség, az élővilág jólétéhez, túléléséhez. Alig hihető, hogy van olyan ember, aki ilyen vagy hasonló gondolatok mentén ne jutott volna még el a feladásokig, s ne választotta volna inkább a tétlenséget a cselekvés helyett. Egy-két érv elég az „ehhez túl kicsi vagyok, túl kicsik vagyunk” látszólagos igazságának győzedelmeskedéséhez. Árnyéka alól kilépni? – érveléseink közben az fel sem merül.

Miközben…

Valahol máshol, valaki épp nélkülünk, értünk, helyettünk is lép.

S mert így történik, nem biztos, hogy a mások tetteiből született következményekkel, eredményekkel majd egyetértünk. Így megint csak az igazolódik, amit kimaradásainkkal, passzivitásunkkal magunknak bizonygatunk: nincs rá hatásunk. Még csak nem is azért hozom fel mindezt, mert nem értem, hogy mindannyiunknak más-más a dolga, hanem mert azt mindenképpen értem, mennyire felmérhetetlenül jelentős azok száma, akik e lealacsonyítóságában döbbenetesen a köztudatba ivódott állítás miatt saját helyükön nem lépik meg a legszükségesebb lépéseket. Magukért, másokért. Bármi által.

És igen. Adottságaink nem azonosak. Semmilyen korban sem voltak. Nem is emiatt járna minden emberi lénynek az élethez való megélhetési esély. Az az alap. Az az érdemektől is független. Azok amúgy is hol túlzott értéket kapnak, hol figyelmen kívül maradnak. Viszont az élethez való alapadottságunk csúcsra járattatható. A legkisebbtől a legnagyobbig. Ha végre élünk velük és az erényeink érvényesülnek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!