Katona Klári Lin-Manuel Miranda - Józan szárnyalásban

A vietnámi háború idején írta Jose Manuel Torres Santiago a Nana roja para mi hijo, Lin Manuel, vagyis a Piros altatódal Lin Manuel fiamnak című költeményét, ami után a mára világhírűvé lett, több-tehetségűségét élő és megélő Lin-Manuel Miranda a nevét kapta. Mindketten Puerto Rico szülöttei. Hogy a költői ihletettségű nevének van-e köze ahhoz, hogy az Amerikában felnőtt és tanárrá lett Lin-Manuel ­Miranda végül mégis művészi pályára lépett? Még az is lehet. Ezt azok sugallják, akik sikerei titkát kutatják. Mert óriási sikereket ér el. Amolyan ­megvalósultálom-szerűeket. Egyszerre tartják a mostani idők egyik legjobb színészének, legkülönlegesebb adottságú zeneszerzőjének, színműírójának, rapparének és énekesének. Őt, aki, mielőtt versihlette nevét a Broadway majd Hollywood is megismerhette volna, tanár volt. Angol nyelvet és irodalmat tanított egykori iskolájában, hetedikeseknek. Persze arról is mást gondolt, csakúgy, mint a művészi létről, amiben hihetetlen könnyedséggel mozog.

A tanítás lényegét szerinte nem az elvártan rászegeződő tekintetek adják, hanem az érdeklődés fenntartása, amihez ugyanúgy, akár a színészetben, nem feltétlenül kell a középpontban lenni, sokkal inkább az adott pillanatban. De leginkább a jelenben. Bármennyire megfogalmazhatóvá is lett mára ez számára, azt azért egyértelműsíti, ő sem gondolta, hogy van útja az iskolából a színház világába. Mert az azért kicsit sem mondható tipikusnak, főleg, ha a színpad a Broadway színházainak egyikében van. Hogy hogyan lett valósággá ez a számára is megvalósult álomnak tűnő történés? Írt egy darabot. Ez már mással is megtörtént – mondhatnánk. Azt viszont nem igazán, hogy amit egyetemistaként írt a New York Washington ­Heights negyedében zajló latin életről, azt be is mutatták. Kemény hip-hop történetmeséléssel. Igaz, kilenc évbe telt, mire ez megtörtént. Addig még tökéletesítette, de a darab a bemutatóval sztratoszférai magasságokban lévő röppályára került. Igen ezt, és így, nem kevesebbet mondanak róla.

A musical minden korábbihoz hasonlíthatatlanként került be a Broadway történetébe.

Lin-Manuel Miranda pedig Pulitzer-díj jelölést kapott érte.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!