Rosa, Rosita, Rita

Katona Klári | 2022.03.09. 19:11

Olvasási idő kb. 7 perc

…és egyszercsak meghallottam a Somewhere bevezető akkordjait, és a legnagyobb meglepetésemre a West Side Story új megfilmesítésében is szerepet vállaló, kilencvenéves Rita Moreno kezdte énekelni a reményt, a Bernstein klasszikussá lett dallamára írt Stephen Sondheim-sorokkal. Csak ültem az óriási filmvászon előtt, és szólt a világ egyik legszebb dala, a zenemű fődala, és én alig hittem, amit látok. A hatását még kevésbé.

Steven Spielberg, annyi nagy pillanat okozása után, hihetetlenül meglepett és végtelenül meghatott. Amíg valami még odafért közém és az élmény közé, annyit gondoltam, hogy ez a meglepetése biztosan az elsők között kap örök helyet a legfelejthetetlenebb megvalósított elgondolásai sorában. Már csak különleges gondolkodása és a tisztelet okán, amellyel mások tehetsége felé fordul. Mert az elém táruló képben először minden őt tükrözte.

Az is, hogy gyermekkori álma megvalósításához felkérte az eredeti filmben Anitát fergetegesen alakító Rita Morenót, aki az 1961-ben készült örökérvényű filmadaptáció sikerének egyik záloga lett. Ezt a valódi viszonyt tisztelve, kettős szerepet ajánlott neki. Az egyiket a filmvásznon. A másikat pedig – mert nem kevesebbet szánt neki – a film létrehozásában. Maga mellett. Együtt lettek executive producerei Spielberg első, nagyszabású musicalrendezésének. Ez a pozíció a film létrehozásában meglehetősen lényegi. Feladatköre nem feltétlenül azonos minden egyes film készítésénél, de sok más mellett felelőssége lehet a film kreatív részének alakításában a forgatáson, a költségvetés felügyeletében, ami a film finanszírozásáig is terjedhet. Fontos pozíció hát a film létrejöttét illetően.

De ezeknek a gondolatoknak csak később lett helyük. Mert akkor épp azt láttam, hogy Spielberg érzékelhető szándéka megteremtette neki a kiteljesedés különleges lehetőségét, s hogy egy széken ülve, kendővel felkötött hajjal, a filmbéli Valentina megejtően énekel. Mert filmbéli jelenlétét, a szándék mellett, Steven Spielberg egy új, a darabban addig nem létező karakter, Valentina szerepének megírattatásával segítette.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés