Barbra Streisand / Ilyen nincs és mégis van

Katona Klári | 2022.05.07. 19:46

Olvasási idő kb. 7 perc

Hallgat Streisand-ot? – szólalt meg az épp elkészült felvétel visszahallgatása közben váratlanul, majd hatalmas kezével azonnal intett is, hogy nem most várja választ. Hallgassuk végig a dalt, majd aztán, üzente a mozdulatával. Hallgassuk, aztán újraénekelem – gondoltam egy kevésbé szépre sikerült, kitartott hangomat visszahallva, amelyről már a felvétel közben is tudtam, hogy azt ki szeretném javítani. Tudtam, ő is ezt tartja természetesnek, és azt gondolja: hisz ezért vagyunk itt. Mert sokakkal ellentétben ő így gondolta. Emiatt volt képes a létrehozásban bármivel, akár egy olyan kislánynak is segíteni, mint aki akkor én voltam. A Magyar Rádió 8-as stúdiójában, a ráéneklés folyamatát támogatta a stúdió használatára kiírt két órában, amelyben a felvétel elkészítéséhez kijelölt zenei rendező ő, Bágya András volt. A nálam jó negyven évvel idősebb, minden ízében zenész, méghozzá zseniális zenész.

Streisand-ot? Nem. Nem hallgatom. Ismerem, de nem hallgatom. Ő viszont hallgatta kéretlen érvelésem. Figyelmesen. Zenei önképzésemhez hangszeres zenét és csak férfiénekeseket hallgatok, azt remélve, hogy úton a saját hangom megtalálása közben, nem kezdek majd senkit másolni – magyaráztam. Értette. Majd elment, és hozott a szalagtárból egy Streisand-dalt. Egy olyat, amelyben volt egy kitartott hang. Egy olyan…

Mit kaptam tőle azon a csendes szombat délutánon? A létrehozás lényegének megértését szemben mindazzal, amit anélkül teszük. Felkérés, megrendelés miatt, mondjuk. A türelmet, ami az azt megelőző megfogalmazáshoz kell. A tanulásra való örök nyitottságot. Az elképzeléseink, elgondolásaink mellett létező, a mindig figyelembe vett szabad sáv szükségességét, amin keresztül bármi, bármikor, szabadon beáramolhat hozzánk. A műfajok iránti nyitottság kialakítását, megtartását. Mert az akkori első és második lemezén Streisand előadásában minden dal olyan volt, mint egy egyszemélyes musical. Ekként jellemezték őt dalaival. A korom miatt első hallásra könnyedén elutasíthattam volna. De ők ketten abban a pillanatban egyszerre és együtt tanítottak a készenlétre a mindenkori befogadáshoz. Hálám örök. Mindkettejükért.

Barbra Streisand a megszólítás minden módját megtalálta, gyakorolta, gyakorolja. Színpadi és filmszínésznőként, énekesnőként, zeneszerzőként, forgatókönyv­íróként, producerként, rendezőként. Aktivistaként. Életútja kivételes. Minden értelemben. Ez néha még őt is elcsodálkoztatja. Mert az a fajta energia, hajtóerő, ami a létrehozásaihoz elsegítette, még számára sem mindig tettenérhető. Szavakba csak nehezen önthető. Egyszerre természetes és magyarázhatatlan, megfogalmazhatatlan.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés