Külkörút

Ki gondolta volna, hogy a II. János Pál Pápa tér ilyen jó hely?

Petike Áron | 2022.09.20. 16:18

Olvasási idő kb. 10 perc

Bánat és fáradtság áztatta hétköznapjaink során, amikor egy kávé felpezsdíthetné kimerült vérkeringésünket, hozzá pedig jóleső pihenésre és kikapcsolódásra vágyunk, nem feltétlenül gondolunk arra, hogy ezt a Blaha Lujza téren túl, a II. János Pál Pápa téren kéne tennünk.

Pedig a legjobb lenne e kettőt összekötni: heverni kávéval kezünkben; relaxálni zöld környezetben. A Budapest Tuning pályázatnak a Külkörút nevű projektje azonban bebizonyította, hogy igenis, érdemes az Erkel Színház melletti parkban, akár családosan, akár barátokkal kikapcsolódni, hiszen még az előbb említett két tevékenységnél is többet kap a látogató.

A Népszínház utcában és környékén létrejövő Külkörút projekt a Budapest Brand Zrt. és Budapest Főváros Önkormányzata szervezésében azzal a küldetéssel indult útnak, hogy Budapestet a város lakóival és a szervezőkkel közösen tegyék még élhetőbb, még emberközelibb, még szerethetőbb hellyé. A projekt szervezői mind-mind kapcsolódnak ehhez a rendkívül színes közeghez: Oltai Kata kurátor, művészettörténész a Rákóczi téren vintage boltot és galériát működtet, a Népszínház utcához kötődik a Petrik Bence, Széplaki Márk és Kehrer Ádám nevével fémjelzett civil csapat és itt, a II. János Pál Pápa, vagyis ahogy sokan még ismerik, az egykori Köztársaság téren van a Kastner Kommunity kávézó és közösségi tér – a múlt szerdán az ő rendezvényükön jártunk.

Fotó / A szerző

A Blaha Lujza tér dühöngő forgalma elől menekülve, pár perc sétával jutunk el a II. János Pál Pápa tér barátságos, zöld környezetéhez. Habár a helyszín kiváló lehetőséget nyújt a kikapcsolódásra, elég kevesen használjuk erre a városnak ezt a pontját. Nem biztos, hogy tudjuk, hogy a tér, ahol ma békésen sétálgatunk, a múltban ennél sokkal mozgalmasabb és nyüzsgőbb helyszín volt. A terület legkorábbi említésekor, a 18. század második felében, a nagy állatvásár részeként funkcionált, méghozzá a mai Teleki térrel összekötve. Emiatt a 19. században a neve – általában németül – a funkciójára, azaz a vásárra, a piacra utalt. Így történt, hogy mikor Buda és Pest egyesült, a Blahán túli terület a térképen Új Vásár néven szerepelt. A munkások egyébként ezt a területet választották a lakbéruzsora elleni tiltakozásuk és az általános választójog melletti kiállásuk helyszínéül – követeléseiket Táncsics Mihály is támogatta. Valószínűleg Pest első, itt felépült gázgyára miatt esett a választás erre a területre. A Köztársaság tér nevet, amit az Őszirózsás forradalom győzelme alkalmából megrendezett tömeggyűlés emléke miatt kapott 1946-ban, 2011-ig viselte.

A Külkörút szervezőinek egyik alapvető szándéka, hogy megváltoztassák a Népszínház-negyedről kialakított közkeletű képet. A hetedik-nyolcadik kerület határán lévő teret, amely azért hivatalosan már Józsefvároshoz tartozik, sokan a városi szegénységgel azonosítják, teret adva azoknak a sztereotípiáknak, amelyek a Blaha Lujza térhez és környékéhez kötődnek. Ezeknek a félelmeknek és előítéleteknek a lebontására kiválóan alkalmas volt a múlt szerdai esemény. Általában véve is, az ilyen, a város egészét megmozgatni kívánó programok nem csupán figyelemfelhívásra alkalmasak – ezeket az eseményeket ugyanis nagy munkával s még több, a környezetükhöz kötődő szeretettel szervezik, s ilyenkor a városlakóknak alkalmuk nyílik arra is, hogy esetleges előítéleteiket a gyakorlatban is lebonthassák, s rájöjjenek arra, hogy valójában rajtuk múlik, hogy Budapest mennyire lesz élhető az itt élők számára. A jó példa másoknak is útmutatásul szolgálhat.

– Külkörút, vagyis a Blahán túl – ez a jelmondata annak a kezdeményezésnek, ami a VIII. kerületben, Józsefvárosban indult el a Budapest Tuning Pályázat segítségével. Ezt a főváros és a Budapest Brand Zrt. írta ki idén tavasszal és viszonylag rövid időnk volt, hogy megvalósítsuk ezeket a programokat. A mi esetünkben a kerületben már működő civilek között indult el egyfajta együttműködés. Az első programot a Kastner Kommunity kávézó, a Kastner Budapest ügynökség székhelye indította el. Ez itt egy úgynevezett babás piknik – ennek pedig én vagyok a főszervezője. És lesz még ma délután egy Coverking Parkos szabadtéri eseményünk is, élő DJ-vel, ami szintén formabontó kezdeményezés – meséli Járadi Judit,a projekt egyik főszervezője. Ami a formabontást illeti, kétségtelenül igaza van, hiszen a Blaháról sétálva át az eseményre, egészen elragadó és a megszokotthoz képest teljesen formabontó látvány fogad minket.

Fotó / A szerző

A négyes metró megállója mögött ugyanis speciális piknik-terasszal várta látogatóit a szervező csapat. Most a térnek a múlthoz képest derűsebb, a fővároshoz képest pedig zöldebb arcával találkozhatott az odalátogató. Puha, az ember kényelmét szolgáló air-sofákkal és meglehetősen kellemes, nyugtató (a klasszikus zenét imádóknak: pezsdítő) élőzenével találkozhattunk. A Balogh Orsolya és Balogh Zsolt testvérpár fuvola-zongora duója biztosította mindenki számára a kellemes ritmusok összességét. E számukra is egyedi alkalom miatt játékukat a közönségre szabták – ebben az esetben kisbabákra és a szüleikre –, s tették ezt oly boldogsággal az arcukon, hogy szinte mi is meghatódunk a helyzet kétségen kívüli gyönyörűségén.

Műsorukat Bach, Mozart, Debussy és Händel lassabb, a ­relaxációra alkalmasabb átiratai és szemelvényei alkották. A zenei közreműködés azért is volt igazán fontos, mert a sokat koptatott popslágereket kibírhatatlan mennyiségben tolják az ember arcába az áruházak, a vendéglátóhelyiségek. E tekintetben is komoly felüdülést jelent egy ilyen finoman hangolt zenét hallani Pest kellős közepén.

A zene nemcsak a kiművelt, kultúrából jelesre vizsgázott polgárok fülének pompás, hanem a jelenlévő kisgyermekekének is. Módfelett nyugodt és kiegyensúlyozott babák serege vette körbe a zenélő párost, s odaadóan figyeltek a dallamok szépségére – vagy csak csendben játszottak a szüleikkel. Figyelmük intő példa mindenki számára, hogy a gyermek nem csupán kamaszkorban tud mindent jobban elöregedő társadalmunknál, hanem már a kezdetektől a legfigyelmesebb és legértőbb közönsége annak, hogyan éljük mindennapjainkat.

Délután háromra a helyszín kissé más ruhába öltözött. A klasszikus zenei koncertet felváltotta egy DJ-pult, s ezek a hangok ugyan műfajában eltértek a délelőtti dallamoktól, ám hasonlóan magas minőségűek voltak. A térre egyetemista korú fiatalok tódultak, akiknél többször is tetten értük, mennyire meglepte őket a hely nagyszerűsége. Némelyikükkel hosszan tartó, a jövőbe merengő beszélgetést is folytattunk. A zene és az otthonos érzetet kölcsönző air-sofák bátorító hatásának köszönhetően megfejtettük társadalmunk milyenségét, miközben megindultunk egy kávéért, azt remélve, hogy a frissítő erős motivációt, s kitartást biztosít elméleti okfejtésünk gyakorlati kivitelezésére. Hiába no, vannak nemcsak kocsmákban, hanem kávézókban ábrándozók is, Orbán Viktor legnagyobb örömére.

A kávézás lehetőségét pedig a Kastner Kommunity kávézó biztosította, amit nem pusztán modern kialakítása, kiváló kávéja és rokonszenves üzletvezetői miatt fontos megemlíteni. Hiszen a látogatók, amikor a téren heverésznek, tulajdonképpen a kávézó terét használják ki, ami ez alkalomból kibővítette szolgáltatását a megszokott tereken is túlra. Így annak a nem igazán rendhagyó szokásnak, hogy elvitelre kérjük a fogyasztani kívánt terméket, most sokkal kényelmesebb, egyedibb, pihentetőbb helyen hódolhattunk.

– A Kastner Kommunity tavaly ősszel nyitott meg a Népszínház utca és a II. János Pál pápa tér sarkán. A helyszín egy közösségi tér, kávézó és iroda is egyben. A Kastner Budapest reklámügynökség hozta létre azzal a céllal, hogy egy nyitott térben, egy újfajta működési modellben a kreatív szakmát ismét vonzóvá tegye, s közvetlen párbeszédet tudjon létrehozni a popkultúrával és a helyi közeggel egyaránt. Úgyhogy Józsefváros így extrán izgalmas számunkra, hiszen a kávé mellett közösségi irodai térrel és kiállítótérrel is várjuk vendégeiket. Vannak rendezvényeink is, a beltéren szakmai kerekasztal beszélgetéseket, kreatív workshopokat tartunk, a szabadtéren pedig most indult el a Külkörúttal ez a piknik. Ezek mind-mind azt szolgálják, hogy a környéket integráljuk a budapesti vérkeringésbe, mert szerintünk ez egy eddig kiaknázatlan és nagyon izgalmas része a városnak – meséli Járadi Judit, miközben felénk nyújtja a frissen készült kávét.

Kétségkívül, az esemény során megtapasztalhattuk, hogy egy közteret hogyan lehet és hogy miként lenne jó használni. Talán szerencsés is, hogy ez egy kevésbé központi helyszínen, ritkán választott pihenőhelyen valósult meg, hiszen az egész Külkörút projekt lényege az, hogy a Népszínház utcát föltegye a térképre, méghozzá úgy, hogy jó élményekkel kapcsolják össze a budapestiek ezt a helyszínt, e színes kavalkádot, Budapest talán legösszetettebb utcáját, ahol megfér egymással mindenféle náció, mintegy igazolva azt is, hogy igenis, lehet közösen is jól élni.

Még több olvasnivaló a témában.

A szétválás lett az ellenzéki csodafegyver az összefogás helyett

Lakner Zoltán

Tíz hónappal a katasztrofális választási vereséget követően az ellenzéki pártok igyekeznek azt a benyomást kelteni, hogy hamarosan készen állnak a tizenhárom hónap múlva esedékes újabb megmérettetésekre. Az előző parlamenti ciklust meghatározó együttműködési törekvésekkel szemben most az önállóság hangsúlyozása áll a középpontban, az eggyel korábbi, 2014-2018 közötti periódushoz hasonlóan. Az eredmények mindegyik esetben ismertek, s mostanra egy minden korábbinál szűkebb ellenzéki szavazói közeg várja pártjaitól a játszmaváltó fordulatot.

Elolvasom

Léggömbfrász – Blinken nem megy Pekingbe

Krajczár Gyula

A nemzetközi közvélemény feszülten várta, hogy öt év szünet után ismét amerikai külügyminiszter utazik Pekingbe. Hát nem utazik. Montana felett ugyanis nagy magasságban haladó, kínaiként és feltételezhetően hírszerzési célúként azonosított ballont, léggömböt fedeztek fel, s Anthony Blinken útját lemondták, illetve elhalasztották. A kínai fél gyorsan reagált, elismerte, hogy az övék a léggömb, de eltévedt meteorológiai célú eszköznek nevezték.

Elolvasom

Vig Dávid: A kormány bírósági csomagja még rosszabb állapotot teremt

Tóth Ákos

A kormány közzétette azokat a javaslatokat, amelyekkel az Európai Unió által meghatározott feltételeknek kíván eleget tenni az igazságszolgáltatás területén. Az Amnesty International Magyarország, a Magyar Helsinki Bizottság és az Eötvös Károly Intézet azt állítja, hogy ez a csomag messze nem tesz eleget az EU elvárásainak, pedig azok világosan kijelölik azt az utat, amelyen vissza lehet térni a független igazságszolgálatáshoz. Vig Dáviddal, az Amnesty International Magyarország igazgatójával beszélgettünk.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

EU-Ukrajna csúcstalálkozó: örömóda helyett légiriadó

Fóti Tamás

Az EU-Ukrajna kétnapos csúcstalálkozó nem a kijevi reményekkel ért véget: a zárónyilatkozat homályos ígérete a csatlakozási tárgyalások kezdetéről csalódást kelt az ukrán politikusokban és a közvéleményben. Ugyanakkor az uniós vezetők a szolidaritás jegyében további konkrét támogatásokat jelentettek be.

Elolvasom

Grósz Károly, az elfeledett utód

Lakner Zoltán

A Grósz Károlyról szóló könyvén dolgozó Medgyesi Konstantin történész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum kutatója és a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa e munka leágazásaként külön könyvben tárja az olvasók elé Kádár János 1988-as menesztésének és Grósz hatalomra kerülésének hátterét. Apagyilkosság című kötetét az Open Books adta ki tavaly év végén, mi pedig arról beszélgettünk vele, miben állt Kádár és Grósz politikusi képessége, s miért csúszott ki mégis a kezükből a hatalom.

Elolvasom
Keresés