Elemzés

Liberalizmus vagy populizmus – állam az izmusok útvesztőiben

Matus János

A hazai és a nemzetközi eseményekről szóló napi hírek könnyen elterelhetik figyelmünket arról a problémáról, hogy az egyre kaotikusabbá váló világból hogyan alakul ki végül egy új és biztonságosabb nemzetközi rend. A jelenről szóló információk áradata önmagában nem segít a hosszabb távú megoldások keresésében. A múlt hasznos gondolatainak felidézésével kombinálva azonban találhatunk hasznos támpontokat a jövőbe vezető úthoz. Európa újkori történelmében számos szellemi irányzat kereste a válaszokat az adott kor által felvetett kérdésekre. Közülük számos ideológia az általuk inspirált politikai gyakorlat kudarca vagy – súlyosabb esetben – az okozott tragédiák miatt remélhetőleg végleg semmissé vált. Más eszmék azonban fennmaradtak, és segíthetnek az útkeresésben.

Elolvasom

A háború egy éve tart, a páva tovább táncol

Lakner Zoltán

Egy éve tart Oroszország háborúja Ukrajna ellen. Joe Biden az évfordulóra Kijevbe utazott, ahol jelezte, hogy a nyugati szövetségi rendszer támogatni fogja Ukrajnát a tavasszal várható hadműveletek idején is. Mindeközben a magyar kormány folytatta a régóta tartó hintapolitikáját, ami Magyarország elszigetelődéséhez vezetett.

Elolvasom

Szlovákia a cseh vagy a magyar út közül választ

Bőtös Botond

Öt ex-miniszterelnök csatája zajlik a 2023 szeptemberére kiírt előrehozott parlamenti választás miatt Szlovákiában, ahol csökken a demokráciába vetett bizalom, elcsendesült a korrupcióellenes forradalom, a baloldali-populista és a szélsőjobboldali pártok népszerűsége pedig emelkedik. A fő kérdés: visszatér-e a részleges maffiaállamot kiépítő Robert Fico a hatalomba?

Elolvasom

Orbán Moszkva-barát politikájának van támogatottsága, de a magyar lakosság inkább nyugatbarát

Tóth Ákos

Sokakat meglep az Orbán-kormány Moszkva-barát politikája, csakhogy ennek megvan a társadalmi bázisa: a magyar társadalom a rendszerváltás után sem igazán számított oroszellenesnek. Az Egyesült Államokról és Európáról azonban mindig pozitívabb képe volt a lakosságnak, mint Oroszországról – derül ki Tóth István György elemzéséből, amelyet a Társadalmi Riport 2022 közölt. A kutató szerint azonban Kompország megint mozgásban van.

Elolvasom

A jászberényi választási siker és ami mögötte van

Vető Balázs

A sorozatos Fidesz kétharmadok világában isteni csodának tűnik az, amikor valamelyik ellenzéki szereplő arat ilyen arányú győzelmet. Persze van néhány olyan hely, ahol ezek a csodák gyakrabban előfordulnak. Gondoljunk csak a XIII. kerületi polgármester- és önkormányzati képviselő-választáson totális győzelmet arató Tóth Józsefre és csapatára. Egy-egy újabb csoda felbukkanása azonban mindig fellelkesíti a politikai csodavárókat. Ilyen „csodahellyé” vált Jászberény is. Pedig nem történt itt semmilyen csoda.

Elolvasom

Elvesztett életekben mérhető a magyar egészségügy krónikus válsága

Lakner Zoltán

"Több mint 230 ezer ember halt meg Magyarországon csak 2015 és 2019 között olyan halálokok miatt, amelyek elkerülhetők lettek volna". 2005 és 2019 között 3000 milliárd forintra tehető pénzkivonás történt a magyar egészségügyből Orosz Éva, a közgazdaságtudomány és a szociológiai tudományok doktora, az ELTE emeritus professzora számításai szerint. Magyarország az 1980-as évek egészségügyi rendszerének rossz köreit futja, ugyan magasabb technológiai szinten, de súlyos emberierőforrás-krízissel súlyosbítva.

Elolvasom
Keresés