Elemzés

Akár megbékéléshez is vezethetett volna a taxisblokád

Lakner Zoltán

A Blokád című újabb kurzusfilm ismét az érdeklődés középpontjába állította az 1990-es taxisblokádot és szereplőit. A rendszerváltás időszakának ez az eseménye billentette ki a leginkább az országot a hétköznapok megszokott rendjéből, nehéz vizsga elé állítva az akkori új kormányt, a még újabb önkormányzati vezetőket, az ellenzéki politikusokat és az érdekvédelmi szervezeteket egyaránt. Habár mindenkinek megvan a saját taxisblokád-sztorija, az események története távolról sem annyira titokzatos, mint sokan beállítják. A múltba nézve az is kiderül, hogy a taxisblokádból akár valami jót is tanulhatott volna a politikai elit és a társadalom.

Elolvasom

Stratégiai védelem a sáros sztyeppén

Miklós Gábor

A hadműveleti területeket heteken belül eluralja a beszputyicának, úttalanságnak nevezett sár, amelyben minden offenzíva elakad. A sztyeppei tél sem ideális hadviselési évszak. Az állóháború feltehetőleg eltart tavaszig.

Elolvasom

A magyar iskolák a lexikális tudást erőltetik, a fejlett oktatási rendszerek a valósághoz igazodnak

Ónody-Molnár Dóra

Szabó Kálmán a MÁV-nál dolgozott, rendszeresen focizik az unokájával és 524 ismerőse van a Facebookon. Valójában Szabó Kálmán nem létezik, a profilképét egy arcképgenerátor alkotta meg. Vajon a magyar diákok képesek lennének arra, hogy a hamis profilt felismerjék? A magyar oktatási rendszer biztosan nem segíti őket ehhez hozzá, ehelyett az okostelefonokkal pár másodpercen belül elérhető lexikális ismeretek bemagolását erőlteti. A pedagógusuk engedetlenségi mozgalma alkalmat teremthetne arra, hogy a béremelés jogossága mellett a magyar oktatás tartalmi megújulásának szükségességéről is beszéljünk.

Elolvasom

A magyarok kétharmada szerint a férfiaknak jár a vezető szerep a családban

Lakner Zoltán

Meglepőnek tűnhet, milyen széles a magyar társadalomban a baloldali gazdaságpolitika híveinek köre, de a Policy Solutions kutatási adataiból az is kiderül, hogy ez inkább jelenti az állami elosztás iránti igényt, mintsem a szolidáris társadalompolitika iránti vonzalmat. A szegények és a munkanélküliek iránti együttérzés csökkent az egymást érő válságok évei alatt, közben viszont az is látszik, hogy a kormányzati homofób kampányok nem tudták átgyúrni a közgondolkodást.

Elolvasom

Hiába csökken a Fidesz népszerűsége, az ellenzék két év múlva mindent elveszíthet

Tóth Ákos

A Fideszben komolyan gondolkodnak azon, hogy megszüntetik a közvetlen polgármester-választást. Ez olyan kihívás lenne az ellenzéki pártok számára, hogy már a lehetősége miatt is érdemes volna újratervezni a stratégiájukat, ha egyáltalán rendelkeznek ilyennel. Hasonló kihívás elé állítja őket az is, hogy az önkormányzati és az Európai Parlamenti választást egyidőben tartják. A stratégiai gondolkodásnak azonban egyelőre nem igazán látszik jele a nyilvánosságban. Pedig a végén az is megtörténhet, hogy az ellenzéki centrális erőtér középpontjára hajtó Demokratikus Koalícióval szemben is létrejön egy ellenzéki tömb. Ellenzéki helyzetkép.

Elolvasom

Végtelen polgárháború

Manyasz Róbert

Aki egyszer megkóstolja a mezopotámiai vízibivaly-pörköltet, rögvest irakivá válik – tartja a helyi közmondás. S bár ebből a helyi eledelből a két folyó völgyében – beleértve e sorok íróját – majd’ mindenki evett már, az egységes nemzetépítés útja korántsem ilyen egyszerű. Hamarosan két évtizede annak, hogy megdöntötték Szaddám Huszein rezsimjét, s az azt követő polgárháború, majd a káoszból nehezen kibontakozó demokratikus építkezés azóta sem ért véget. Sőt most éppen hullámvölgyben van.

Elolvasom

Pánikintézkedésekkel próbálja Matolcsy megállítani a forint zuhanását

Szabó Brigitta

Megkértem a jegybankelnököt és utasítottam a pénzügyminisztert, hogy a jövő év végére felezzék meg a jelenlegi inflációt, hogy egyszámjegyű legyen - mondta a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. Parancsra talán sikerül. Mert gazdaságpolitikai és monetáris eszközökkel jelenleg megfékezhetetlennek tűnik. Az eddigi intézkedések kicsit sem lassítottak az elszabadult árak emelkedésén és a forint is napról-napra gyengébb. A héten egy dollárért már közel 450 forintot kellett adni, 40 százalékkal többet, mint egy évvel ezelőtt. A miniszterelnöki felszólításra az MNB brutálisat lépett pénteken.

Elolvasom
Keresés