Orbán Moszkva-barát politikájának van támogatottsága, de a magyar lakosság inkább nyugatbarát

Tóth Ákos | 2023.02.02. 10:16

Olvasási idő kb. 21 perc

Sokakat meglep az Orbán-kormány Moszkva-barát politikája, csakhogy ennek megvan a társadalmi bázisa: a magyar társadalom a rendszerváltás után sem igazán számított oroszellenesnek. Az Egyesült Államokról és Európáról azonban mindig pozitívabb képe volt a lakosságnak, mint Oroszországról – derül ki Tóth István György elemzéséből, amelyet a Társadalmi Riport 2022 közölt. A kutató szerint azonban Kompország megint mozgásban van.

„Magyarország diplomáciai és gazdasági mozgásterét mindig is erősen meghatározta a környezetét befolyásoló nagyhatalmi konstelláció. A politikai elit helyes vagy helytelen politikai, diplomáciai döntéseiről a történetírás utólag mond ítéletet. A lakosság véleménye minderről azonban csak azóta lényeges kérdés, amióta létezik demokratikus visszajelzés” – írja a Társadalmi Riport 2022 című kötetben Tóth István György szociológus, aki tanulmányában azt vizsgálta: hogyan alakult a magyar lakosság véleménye az Amerikai Egyesült Államokkal, Oroszországgal, az Európai Unióval és Kínával kapcsolatban.

Bár a szerző a rendszerváltástól kezdődően egészen mostanáig tervezte idősorba állítani az e témához kapcsolódó adatokat, ilyeneket azonban nem talált, mert eleve nem is léteznek. Tény azonban, hogy az 1990-es évek elején a korábbi hidegháborús, orosz–amerikai szembenállásra felállt világrend a fölbomló Szovjetunió kiesésével épp az Amerikai Egyesült Államok által uralt világrendbe, a stabil katonai nagyhatalom és a versenyen alapuló kapitalizmus megtestesülése irányába haladt. Oroszország ekkor – írja a szerző – nem tudott valódi nagyhatalomként viselkedni, s csak kevesen gondoltak úgy Moszkvára, hogy várható volna az orosz birodalom visszaépítésére irányuló törekvés. Ebben az értelemben egymással versengő kapitalizmusról és szocializmusról beszélhettünk korábban, de a hozzájuk való viszonyulás nem föltétlenül a nemzeti jellegről, vagyis a két pólus megítélésről szólt, sokkal inkább az általuk képviselt gazdasági-társadalmi rendről. Valójában a magántulajdon, a demokrácia, az innováció, a profit és az egyenlőtlenség képe állt szemben a gondoskodás, az egyenlőség, a biztonság, a védelem, az állami szabályozás ígéretével. Ami Kínát illeti: a rendszerváltás idején Kínát a magyar közvéleményben még az olcsó tömegtermékekkel, a mindent másoló stratégiájával azonosították, nem pedig globális hatalomként, s Tóth István György szerint az akkor még csak szárnyait bontogató, a Közös Piac és az Európai Gazdasági Közösség nyomdokaiban alakuló Európai Unióról pedig még nem lehetett tudni, hová fut ki.

Kolosi Tamás: Ez maga a lassú lerohadás

És akkor egy nagy ugrás: a tanulmány szerint a Fidesz–KDNP 2010-es kétharmados választási győzelme után láthatóan erőteljesebb lett a politikai elit ambíciója arra, hogy Magyarországot regionálisan fontos szereplővé tegye, aktív külpolitikát folytasson és nemzetközi tényezőként pozícionálja az országot – ér erre esélyt is kapott, kiváltképp a 2015-ös migrációs válsággal, amely rávilágított Magyarország és az Európai Unió globális sérülékenységére, de egyben lehetőséget is adott az ország nemzetközi pozicionálására. „A magyar miniszterelnök által 2014-ben meghirdetett stratégia az „illiberális állam” építésére természetszerűen hozta be a fókuszba a világ más részein akár illiberálisnak, akár autokrata rendszereknek nevezett formációk iránti szimpátiákat, illetve ellenérzéseket” – írja Tóth István György, aki szerint mindez alapkérdéseket vetett fel Magyarország nyugati rendszerbe történő betagozódásával kapcsolatban, amit 2014-től már nyíltan felvállalva kérdőjelezett meg a magyar politikai elit egy része.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Hogyan változott az elmúlt 30 évben az Egyesült Államok, Európa, illetve Oroszország megítélése a magyar lakosság körében?

Miért nem volt a rendszerváltás után Oroszország-ellenes hangulat?

Melyik az a társadalmi csoport, amelyben nincs különbség Oroszország és a Nyugat népszerűsége között?

Mi lehet ennek az oka?

Hat-e a kormányzati propaganda a magyarok identitására?

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés