Sportfolio

100 magyar–osztrák, 200 zsebóra

Hegyi Iván | 2021.10.20. 19:40

Címkék:

futball sport

Olvasási idő kb. 10 perc

A magyar és az osztrák futball-válogatottak közti századik mérkőzést kétszer játszották le 1955-ben anélkül, hogy megismételték volna a meccset. A második jubileumon a vendégek hatot kaptak a Népstadionban, ráadásul tömegével kínált csempészáruk értékesítésén érték az együttes két újoncát, a kapus Rudolf Szanwaldot és a középcsatár Rudolf Pichlert.

A századik magyar–osztrák válogatott labdarúgó-mérkőzésre úgy utaztak Budapestre a szomszédok, hogy az a százegyedik. A századikat már megrendezték 1955 áprilisában a Práter stadionban. A Gerö Kupa-találkozóra érkező honfitársaink meglepetten tapasztalták az osztrák fővárosban: a házigazdák jubileumra készülnek. Nálunk még csak kilencvenkilenc egymás elleni meccsnél tartottak, valahol valakik elszámolták magukat. A blamázs elkerülése érdekében a két szövetség vezetői hallgatólagos megállapodást kötöttek, hogy Bécsben is, Pesten is lesz századik mérkőzés, a magyar fővárosban hat hónappal később, az év októberében.

Ez legalább annyira különös volt, mint a dr. Josef Gerö Kupa lebonyolítása. A névadó szabadkai magyar családban nőtt fel, de Bécsben végezte el a jogi egyetemet, és előbb az osztrák főváros, majd Ausztria labdarúgó-szövetségének elnöke, egyúttal az ország igazságügy-minisztere lett. Ötvennégyben hunyt el, jóllehet az Anschluss után megjárta Dachau és Buchenwald poklát. A róla elnevezett torna 1955. március 27-én, Brnóban a csehszlovák–osztrák mérkőzéssel (3:2) kezdődött, és 1960. január 6-án, Nápolyban az olasz–svájci találkozóval (3:0) ért véget. Az ötéves körmérkőzés végeredménye ez volt: 1. Csehszlovákia 16 pont, 2. Magyarország 15, 3. Ausztria 11, 4. Jugoszlávia 9, 5. Olaszország 7, 6. Svájc 3. Hazánk fiai egyszer kaptak ki, de az a kudarc többszörösen végzetessé vált, mert az 1956 májusában a csehszlovákoktól elszenvedett 2:4 volt a válogatott első veresége a Népstadionban, és utólag nézve, a magyarok 3:1-es prágai diadala ellenére, ez ütötte a pecsétet a csehszlovákok elsőségére.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés