'56 őszi versenyek

Jelképesnek tekinthető, hogy a földgolyó és a futball-labda egyaránt gömbölyű. Elvégre a glóbusz odavan a „több mint sportágért”. E sorozatban a labdarúgás páratlan históriájából merítünk történeteket, ha nem lesz is mindegyik feltétlenül kerek.

Borzasztóan kezdődött 1956 a magyar válogatott számára, az év első öt meccsén két döntetlent és három vereséget számlált a csapat, ráadásul először kapott ki a Népstadionban, s a csehszlovákoktól elszenvedett 2:4 után az volt a konklúzió, hogy „az együttes, amely hat éven át sok-sok győzelemmel örvendeztette meg a magyar szurkolókat, most már túljutott csúcspontján, válságos szakaszba került”. Betetőzte a szörnyű szériát a belgák elleni brüsszeli 4:5, amelynek során a házigazdák 1:3-ról 5:3-ra fordítottak, és a Le Soir azt írta: „Eltemették a világhírű magyar labdarúgást.” Ekkor már a csapategység is megbomlott, Buzánszky Jenő például így panaszkodott: „Minden jobbhátvéd megtudja majd, mi a kínlódás, ha a gyenge formában lévő Bozsik mögött játszik.” Ez válasz volt arra, hogy Titkos Pál, a válogatott edzője így kommentálta a találkozót: „Védelmünk, főleg Buzánszky, összeomlott a második félidőben.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!