SPORTFÓLIÓ

A kétéltű ember

Hegyi Iván | 2022.06.14. 16:22

Olvasási idő kb. 10 perc

A csehszlovák jégkorong-válogatottban 31 mérkőzésen 36 gólt szerzett. Ezen kívül győzött a Roland ­Garros és Wimbledon férfi egyesében. Szemüvegesen. Jaroslav Drobny Prágában született, 1949-ben „disszidált”, majd egyiptomi állampolgárságot kapott, végül Angliában telepedett le. Egyrészt azt kell kérdezni: mit nem csinált? Másrészt azt: hol nem volt?

Akció

Tizenhét évesen játszott először Wimbledonban, és összesen tizenhét alkalommal szerepelt a tenisz Mekkájában. Először kiesett az első fordulóban, másodszorra a harmadik körben, sérülés miatt fel kellett adnia az angol Bunny Austin elleni mérkőzését.

Volt mivel vigasztalódnia.

A sokoldalú Jaroslav Drobny ugyanis a wimbledoni premier esztendejétől, 1938-tól centert játszott a prágai ČLTK jégkorong-csapatában. Ez annak a következménye volt, hogy édesapja egy teniszklub adminisztrátoraként dolgozott, és a pályát telente fellocsolták a korcsolyázni, hokizni vágyók számára. Márpedig Csehszlovákiában ki nem akart hokizni?

Drobny egy idő után nem akart. Addigra már világbajnok lett, mégpedig szülővárosában, Prágában. Az 1947-es tornán 15 gólt ért el – nála többet csak Vladimír Zábrodský szerzett –, a záró fordulóban mesterhármast jegyzett az amerikaiak ellen. Az aranyérmet ezzel együtt az osztrákoknak köszönhette. A svédek 2:1-re legyőzték a csehszlovákokat, s bár a svájciakkal ikszeltek (4:4), az utolsó játéknaphoz pontelőnnyel, éllovasként érkeztek. Ám ugyancsak 2:1-re kikaptak Ausztria bronzérmes válogatottjától. A skandinávokon kívül minden ellenfelüket legyőző csehszlovákok lelkiállapotáról Drobny azt mondta: „Sírtunk a boldogságtól. Aztán lezuhanyoztunk, és hazamentünk. Nem volt pénzünk megünnepelni a sikert, mi tényleg szerelemből hokiztunk. Azaz a diadalért megajándékoztak bennünket egy-egy bőrkabáttal.”

A középcsatár ajánlatot is kapott. A Boston Bruins húszezer dollárt kínált neki, hogy ő legyen az első európai, aki a National Hockey League-ben játszik. „Nem fogadtam el – emlékezett Drobny –, mert ha elszerződöm a massachusettsi klubhoz, akkor nem teniszezhettem volna.”

Még egy évig élt kettős életet, az 1948-as téli olimpián mindenképpen részt akart venni. A svájci St. Moritzban a csehszlovák csapat ezüstérmet nyert, és csupán gólaránnyal szorult a második helyre. A győztes kanadai együttes ellen gól nélküli döntetlent ért el, a többi találkozóján kivétel nélkül győzött. Ám 80 szerzett gólja mellett 18-at beszedett, míg a tengerentúliak 69-et ütöttek, és csak ötöt kaptak.

Igaz, Észak-Amerikát nem a legjobbak képviselték az ötkarikás tornán. Team Canada néven a Királyi Légierő csapata, a montreali, torontói, vancouveri játékosokkal kiegészített Ottawa Flyers játszott. Hőskori körülmények között, mert a vetélkedőt szabadtéri jégpályán rendezték, s olykor alpesi hófúvás nehezítette a küzdelmet, mint a Kanada–Nagy-Britannia találkozón (3:0). További problémát okozott, hogy a svájci közönség egyáltalán nem mutatkozott hűvösnek, sőt játékvezetői tévedések alkalmával vad hógolyózásba kezdett, a bírák nem győztek elhajolni a löketek elől.

 

Drobny a nyolc meccsen tíz gólt ért el, majd abbahagyta a hokit, mert már korábban szemsérülést szenvedett, amikor „belenézett” egy botba. A teniszben ilyen veszély nem fenyegette, de a füvön, salakon, kemény pályán egyaránt szemüvegben játszott.

Pazarul.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés