A „kettős” mérce volt

Már 1986-ban, egy hónappal a 3-0-s magyar–brazil után azt írta első oldalán a Népsport: „Lesz-e végre rangja a két rangadónak?” Magyar futballcsapat abban az esztendőben járt mindmáig utoljára a világbajnokságon. Most pedzegetik, hogy fel kellene újítani a dupla derbiket. Rangadócsalás lenne. Elvégre csupán a helyszín van meg hozzá, az esetleges résztvevők olyan távol állnak akár csak a nyolcvanhatos színvonaltól, amilyen messze van Magyarország válogatottja – immár harminchat éve – a vb-től. 

Harmincöt esztendeje megszűntek a Népstadion kettős rangadói. Azért maradtak el, mert 1986. április 12-én mindössze 8668 jegyet értékesítettek a Honvéd–Újpest (6-0), FTC–Vasas (2-0) dupla derbire. Még a mindmáig utolsó „magyar” világbajnokság előtt jártunk, szűk egy hónappal korábban a válogatott – telt ház, 76 000 szurkoló előtt – 3-0-ra verte a brazilokat, de a bajnokság már az idő tájt sem vonzott. Igaz, nem taszított annyira, mint napjainkban: az átlag nézőszám akkor 7611 volt, ma 2618. A Népsport aggódó szalagcíme a „8668-as” esemény előtt így szólt: „Lesz-e végre rangja a két rangadónak?”

Nem lett.

Ezért aztán 1987. május 2-án mindeddig utoljára rendezték meg a négycsapatos műsort: Újpest–­Honvéd 2-1, FTC–Vasas 3-1; az eredeti „kettősök” utolsó gólját a Csávónak becézett Szabadi László, a korábban a Ferencvárosban játszó Vasas-csatár szerezte. ­Bissi Tibor, aki 1977 és 1981 között a Honvéd elnöke volt, így beszélt a záróráig vezető folyamatról: „Akadt olyan találkozó a Népstadionban, hogy mire szétosztották a bevételt, alig maradt valami nekünk. Nem is szólva arról, hogy a kettős mérkőzéseken a közönség legnagyobb része ellenünk szurkolt. Az utóbbi években nagyon megcsappant a híveink száma. Vissza kell szereznünk őket, ez pedig hazai rangadók nélkül aligha sikerülhet.” Dalnoki Jenő, az FTC legendás bekkje-edzője viszont azt mondta: „Játékos koromból is bőven van emlékem a stadionról. Akkoriban nem muszájból rendeztek ott mérkőzéseket, hanem azért, mert csak a Népstadionban fért el a ránk kíváncsi 90-100 ezer ember.”

A függöny tíz évvel az után ment le, hogy 1977. április ­23-án az utolsó telt házat jegyezték bajnoki programon: az Újpest–MTK (5-2), Vasas–FTC (4-1) kettős mérkőzésre mind a 67 462 jegyet eladták. A Népstadion befogadó-képessége 75 239 volt, ám 7777 ülést akkoriban újítottak fel.

Két esztendővel később elérkezett a mélypont: a Vasas–MTK (3-2) és az Újpest–Honvéd találkozón (4-0) a Népsport szerint ötezren, a Népszabadság szerint négyezren jelentek meg. Pedig harminc fok közelében járt a júniusi hőmérséklet, és pályára lépett Mészáros, Müller, Kiss László, Várady, Tóth András, Fazekas, Törőcsik, Fekete, ­Gyimesi, Bodonyi, Dajka, Kozma. Az újpesti Fekete „Golyó” mesterhármast ért el a sivatagban, de szinte a kutya sem hederített rá. Ám abban az esztendőben voltak még annál is kevesebben a Népstadionban: a Magyarország–Egyesült Államok válogatott meccsen, amelyet az amerikai amatőrök nyertek 2-0-ra dr. Lakat Károly szakvezető ­csapatával szemben, alig háromezren szörnyülködtek. A gól nélküli Csepel–Pécs NB I-es mérkőzésen pedig négyszázan lézengtek a „szigetvárosban” – tiszta Felcsút –, és a közönség fele a szünetben hazament.

A páros partik az ötvenes években élték fénykorukat, bár meg kell említeni, hogy a kettős rangadó kifejezés sokszor csak duma volt, mert az FTC, Honvéd, MTK, Újpest, Vasas csillagos ötös négy tagja csupán 114-szer vonult fel együtt, miközben dupla bajnoki előadás 257 alkalommal zajlott. Rangadóra rangadó a bajnoki rendezvények 44,3 százalékában következett, máskor egy derbit összekapcsoltak egy szimpla mérkőzéssel vagy éppen Vasas–Csepel (3:0), FTC–Salgótarján (3:2) programot tartottak 65 000 néző előtt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!