A másik Rossi

A Rossi névről mindenekelőtt a zseniális Paolo jut az ember eszébe. (Bár volt egy Rossi István nevű csatára a hatvanas évek Újpestjének is.) Az 1982-es világbajnokság aranyérmes gólkirálya a középdöntőtől a döntőig egymás után hat gólt vágott be az ellenfeleknek, a brazilokat speciel hárommal szórta meg.

De van egy másik Rossi is.

Nem volt olyan nagy játékos, mint az extraklasszis Paolo, de jó futballista volt. A legtöbb meccset a Brescia csapatában játszotta, majd két évet a Sampdoriában töltött. Ott együtt futballozott Roberto Mancinivel, aki ma is a fókuszban van. Meg Gianluca Pagliucával, Pietro Vierchowoddal, Sinisa Mihajloviccsal, Vladimir Jugoviccsal, Srecko Kataneccel, David Platt-tel, Ruud Gullittal. Nem éppen piti palikkal.

Labdarúgóként első osztályú volt, a mexikóvárosi Americánál és a frankfurti Eintrachtnál is, edzőként az olasz harmadik ligáig jutott. Éppen állás nélkül topogott, amikor régi vendéglős barátjának, akit nem Itáliában, hanem Frankfurtban ismert meg, támadt egy ötlete. Giuseppe Giambertone tizennégy éve olasz éttermet nyitott az Andrássy úton. S mivel a vendéglátószakmából ismerte George Hemingway-t, a Honvéd tulajdonosát, felvetette neki, hogy van egy itáliai tréner, aki hajdanán a Sampdoriában...

Így került Marco Rossi 2012-ben Magyarországra, közelebbről Kispestre, továbbá a Boráros tér közelébe, ahol máig saját lakása van. (Ő vette, nem az MLSZ fizeti.) Túlzás lenne azt állítani, hogy diadalmenetben közlekedett, mert 2014 tavaszán, öt egymást követő vereség után lemondott a Honvéd szakvezetői posztjáról. Hemingway-re azonban nagy hatást tett a magyar futball utóbbi évtizedeiben különösen szokatlan őszintesége, ezért a főnök 2015 elején visszahívta Kispestre. Két évvel később a Honvéd bajnoki címet ünnepelt, és Ch. Gáll András barátom, aki könyvet írt Marco Rossiról, ezt megközelítőleg olyan eredménynek tartja, mint a Vác 1994-ben elhódított aranyérmét.

A diadal után az olasz edző Dunaszerdahelyre szerződött, és éppen a Škodájában ült, amikor megcsörrent a mobilja. Csányi Sándor MLSZ-elnök hívta, hogy lenne-e a magyar válogatott szakvezetője. Nem sokkal később, 2018 júniusában bejelentették, Marco Rossi lesz hazánk legjobbjainak szövetségi kapitánya.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!