90 perc alatt a gömb körül

A mocsoládi Kalmár

Hegyi Iván | 2021.01.27. 19:24

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 12 perc

Nagyot hibázott hajdanán a Ferencváros, addig adta kölcsön Kalmár Jenőt, előbb az Ékszerészeknek, majd az Erzsébeti Torna Clubnak, amíg a tehetséges ifjú labdarúgót elhappolta előle a Hungária, vagyis az MTK. A kék-fehérek hatezer pengőt fizettek a mocsoládi születésű játékosért, aki az első világháború befejezése után költözött szüleivel a fővárosba. A család az Üllői úthoz közel, a Vágóhíd utcában kapott lakást, s mire az MTK leigazolta az Orth György utódának kiszemelt futballistát, a fiatalember már inaskodott Kollerich Pál Első Magyar Sodronyszövet-, Fonat- és Szitaárugyárában, miután tizenhat éves korában elhunyt harmincnyolc esztendős édesanyja. Apukájának, ha vigaszt nem jelentett is, jól jött az a kétezer pengő, ami a hatezerből Jenőkét illette meg.

Dr. Fodor Henrik, az MTK főtitkára így nyilatkozott a szerződésről: „Igazat kell adnom azoknak, akik úgy vélik, sok pénzt adtunk Kalmárért. Hatezer pengő valóban komoly összeg. De hiába, a klasszist meg kell fizetni.”

Első két hungáriás meccsét 1928 februárjában, a Magyar Kupában játszotta éppen az Erzsébeti TC ellen, amely nem adta olcsón a bőrét a favoritnak, előbb 1:1-et ért el, majd ugyancsak szoros mérkőzésen kapott ki 3:1-re.

Huszonnyolc végére Kalmár már Pest kedvencei közé tartozott. Első Hungária–FTC rangadóján az Újvári – Mándi, Kocsis – Kléber, Wéber, Schneider – Haar, Molnár, Kalmár, Hirzer, Nagy összetételű kék-fehérek 3:1-re győztek, első góljukat a nagy felfedezett szerezte. A Vasast pedig öt „dugóval” lepte meg úgy, hogy a 8:0-ás találkozón az első négy gólt szériában érte el. A másodikról azt írták: „Fordulásból, kapásból, bal lábbal évek óta nem látott, szenzációs gólt lőtt.” Brüll Alfréd, az MTK legendás elnöke pedig a fejjátéka előtt emelt kalapot: „Kalmár úgy megy fel a labdáért a levegőbe, hogy a feje majdnem a felhőket éri.”

Ekkor már három színházba és hat moziba volt korlátlan szabadjegye, Steiner László fodrász pedig ingyen nyírta a haját. A mesternek príma hírverést csapott, hogy törzsvendégének mondhatta a bálványt, ám a női hajszalonokban is bolondultak a csodacsatárért. Vagy középfedezetért. Önkéntes, fizetségre igényt nem tartó titkára, a Gajdinak becézett Vadnai Pál elárulta: „A hölgyek úgy írnak neki, mintha pénzt kapnának érte.” Ráadásul egész Pest arról beszélt, hogy evőversenyt vívott az úszó Páhok Istvánnal. A következőket kellett letolni: nagy bögre tejeskávé, két vajas kenyérrel, hat pár virsli sörrel, sertéspörkölt nokedlivel, túrós csusza.

Páhok feladta.

Huszonnyolc októberében Kalmár a válogatottban is bemutatkozott. Eléggé izgalmas meccsen, annak ellenére, hogy Bécsben az osztrákok 5:1-re győztek, pedig a magyar csapat a híres újpesti „Fogl-gáttal”, továbbá Bukovival, Takács II-vel, Turayval, Kohuttal állt fel. Az első félidő vége felé, 2:1-nél Fogl II belépője nyomán Friedrich Gschweidl vonaglott és ordított a fájdalomtól, a Hohe Warte 40 ezer nézője őrjöngve tombolt. A csatár combját felszakították a kevéssé kíméletes Fogl II bőrszegei, ám a szünet után hihetetlen esemény történt: a bekötözött Gschweidl visszatért a pályára, és ő lőtte az ötödik osztrák gólt. A hangulatra jellemző, hogy Anton Bilek Takács II-n állt bosszút, a magyar gólgyárost le kellett vinni, a császárváros közönsége meg bravózott a brutális Bileknek.

Hasonló volt a légkör egy évvel és egy nappal később, 1929. október 8-án Prágában. Tiszta Zidane–Materazzi affér zajlott, a korabeli tudósítás ugyanis ekképpen szólt: „Burger csúnyán beletalpal a labdát váró Turayba. Turay Hojer mellébe fejel. A bíró azonnal kiállítja, de ez a közönségnek nem elég. A nézők berohannak, ám mire Turayhoz érnek, Burger már olyan erővel üti őt arcon, hogy pár foga most is mozog, majd Planicka rohan oda, és kicipeli a pályáról. A rendőrök hiába igyekeznek megvédeni a közönség dühe elől. A váratlan esemény láttára Zsarnóczay MLSZ-elnök lerohan a páholyból, magához inti a játékosokat, akiket még a tömeg nem vágott el tőle, és a rendőrök fedezete mellett bevonul velük az öltözőbe.”

Az affér a hatvanadik percben kezdődött, de aztán nagy nehezen helyre állt a rend, az utolsó fél órát is lejátszották. S egy perccel a befejezés előtt Kalmár alig harmincöt méterről egyenlített. Idézet az akkori beszámolók egyikéből: „Szörnyű lövés zúdult Planicka kapujára, és a csehek világhírű kapusa tehetetlenül nézte a labdát, 1:1.”

Tizenkét nappal később 32 ezer néző gyűlt egybe a Hungária úton az örök rangadóra. Szomorú mérkőzés volt, amelynek felkavaró jelenetét így elevenítette fel Kalmár Jenő: „Az első félidő ötödik percében előre törtem, Amsel Náci, a ferencvárosi kapus kifutott. Én bal felé ki akartam cselezni, ő azonban teljes súlyával rávetette magát kinyújtott jobb lábamra. Nyílt sípcsont-, valamint szárkapocscsont-törés… Amellett fertőzést is kaptam. Hosszú hónapokig úgy volt, hogy le kell vágni a lábam, végül is azonban Molnár Béla főorvos és Kreisz László doktor, a tanítványa megmentett ettől.” (Kreisz az 1954-es világbajnokságon a magyar válogatott csapatorvosa volt – a szerk.)

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés