A nagy balhé

Tömegverekedésbe torkollt száz évvel ­ezelőtt az MTK–VÁC labdarúgó-mérkőzés a Hungária úton. A találkozó a vendégcsapat 2:1-es vezetésénél, a 62. percben félbeszakadt. Majd az MLSZ elrendelte: a hátralévő huszonnyolc percet öt nappal később le kell játszani. A zárt kapuk mögötti folytatásban Braun tizenegyest rontott, de szabadrúgásból egyenlített (2:2).

Izgalmas matiné volt 1922-ben a Hungária úton: a fél tizenegykor kezdődő MTK–VAC meccsen déltájban már ütött szinte mindenki mindenkit. A skandalum az után tört ki, hogy Gross II Dezső a 62. percben, 2:1-es VAC-vezetésnél a tizenhatos sarkánál elgáncsolta az MTK híres csatárát, Opata Zoltánt.

Klug Frigyes játékvezető nyomban szabadrúgást ítélt, de Molnár Györgynek ez nem volt elég, az 1917 és 1925 között sorozatban kilenc aranyérmet nyerő kék-fehérek másik bálványa felelősségre vonta a bírót, amiért az nem torolta meg súlyosabban a szerinte kirívó durvaságot. Mire Klug kiállította az ingerült Molnárt, aki utóbb a fegyelmi tárgyaláson azt tudta mondani: „A jó ízlésem is kizárja, hogy én a bírót az ítélkezéséért, amely történetesen csapatomat sújtja, durva és tiszteletlen kifejezéssel illessem.”

A helyszínt nem hatotta át a ­finom modor, a Nemzeti Sport szerint „a MAC–VAC mérkőzés incidense leányintézeti tánckoszorú volt az MTK és a VAC hívői között lefolyt csatához képest”. A MAC-pályán, a Margitszigeten azért támadt balhé, mert Schiller Gyula játékvezető méteres lesgólt adott meg a 2:0-ra győztes, a futballt is kultiváló Vívó és Atlétikai Clubnak. A Hungária úton meg azért fokozódott a helyzet, mert közvetlenül a szabadrúgás után Klug ­tizenegyest ítélt az MTK javára. A VAC játékosai körbefogták a játékvezetőt, mire a nyolcezres publikum egy része a pályára rontott, sőt hamarosan ellepte azt. Irtózatos csihi-puhi kezdődött, amely átragadt a tribünre is, és a szolgálatot teljesítő rendőrtanácsos kénytelen volt segédcsapatokért telefonálni, majd a megérkező rendőrosztag tisztította meg a pályát, teremtett a sporttelepen rendet.

Addigra már négy ember vitte az öltözőbe az eszméletlenül fekvő Hermann Imrét, a VAC balhalfját. Hogy mi történt, arról Klein Elek, a VAC ügyvezető elnöke így vallott:

„Mikor láttam a tumultust, besiettem a pályára, hogy megnyugtassam játékosaimat. Közben kapusunk, Fischer odafutott a vitatkozó Nádlerhez és Hermannhoz, hogy szétválassza őket, és ekkor hátulról kapott két pofont. Amikor megfordult, látta tőle elfutni Opatát. Felháborodásában utána szaladt, de a közönség visszatartotta. Eközben történt, hogy Hermann rászólt Braunra: »Nem szégyelled magad, így játszani!« Mire Braun szó nélkül kétszer úgy belerúgott Hermann altestébe, hogy eszméletlenül hoztuk ki a pályáról, és kórházba kellett szállítani.”

Braun József természetesen azt mondta: nem járt Hermann közelében sem.

Klug sporttárs pedig ekképpen idézte fel az eseményeket:

„Siklóssy Antalt Weisz Gyula, a VAC középfedezete, könyökkel oly erősen ellökte a labdától, hogy Siklóssy csak úgy repült. Fütyültem, és tizenegyest diktáltam a VAC ellen. Ekkor odarohant hozzám Fischer, majd az egész VAC-csapat, a karomat, vállamat rángatták, és a ­legvadabb hangon protestáltak ítélkezésem ellen. Fischer már a szitkok szótárának teljes kimerítésével kritizálta működésemet. Ekkor megindult a közönség beözönlése is a pályára, s bár úgy láttam, hogy a két besiető rendőrtiszt beavatkozásával a szituációt még meg lehetett volna menteni, a mérkőzés lefúvását határoztam el, mert közben azt vettem észre, hogy Fischer és Hermann durván rátámadnak Nádler Henrikre, az MTK ­középfedezetére, és rugdalni kezdik őt.”

Opata ebből kimaradt, mert a helyszíni beszámoló szerint „hatalmas iramban nyargalt az öltöző felé, nyomában Fischer rohant tettre kész hangulatban; ­szerencsére a nézők lefogták Fischert, úgyhogy Opata ép bőrrel érte el az öltözőt”.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!