90 perc alatt a gömb körül

A tízes négyese 2.0

Hegyi Iván | 2021.02.17. 18:31

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 10 perc

Puskás Ferencnek az Eintracht Frankfurt ellen az 1960-as BEK-döntőben szerzett négy góljáról – különös módon, megannyi politikai alapú feldolgozás nyomán – mindenki tud idehaza. Azt jóval kevesebben vágják, hogy a Real Madrid „Panchója” a Feyenoordot is mesés négyessel lepte meg. Pedig akkor már harmincnyolc esztendős volt, és az 1965-66-os évadban csak nyolc bajnoki találkozón szerepelt a királyi gárdában. Alfredo di Stefano meg egyen sem, mert a kispesti kivándorló kedves kollégája hatvannégyben átigazolt Barcelonába. Az Espanyolhoz. Don Alfredo honfi- és királyi klubtársa, az ugyancsak argentin Hector Rial is ott játszott egy évet. Raymond Kopa már régen visszament Reimsbe, holt volt hatvanötben a „Rial Madrid”?

Puskás még maradt a keretben, akárcsak az uruguayi José Santamaria, valamint a spanyol Francisco Gento. Miguel Munoz edző be is állította a kortalan magyart a Bajnokcsapatok Európa Kupája első fordulójában a Feyenoord ellen. Hazánk külföldre szakadt fia mindjárt lőtt is egy finom alárúgós gólt, Eddy Graafland, az Ajaxban is védő, 47-szeres holland válogatott kapus csak nézett. Madridi szempontból nem úgy festett, hogy baj lesz, Cor Kieboom, a Feyenoord klubelnöke amúgy is azt mondta a párosítás után: „Na jó, ha már mindenképpen elgázolnak bennünket, talán jobb egy Rolls Royce, mint egy gazda szekere alatt feküdni.”

A rotterdami szurkolók nem így gondolkoztak, 62 ezren töltötték meg a De Kuip stadiont, a feketepiacon két-háromszáz guldent is adtak egy jegyért. Reményeiket táplálta, hogy csapatuk 1963-ban elődöntős volt a BEK-ben, miután háromfelvonásos előadásban kiejtette a Vasast. Rotterdamban 1:1, a Népstadionban 2:2 volt a végeredmény, majd a piros-kék vezérkar amatőr hibát követett el: belement abba, hogy a továbbjutásról határozó harmadik mérkőzést Antwerpenben rendezzék. A belga város nyolcvan kilométernyire van Rotterdamtól, a holland–belga határon több kilométeres kocsisor araszolt, több mint harmincezer Feyenoord-drukker utazott Antwerpen Deurne kerületébe, amelyet azóta „Deurne poklaként” emlegetnek a klub történetírói. Rinus Bennaarsból, a mérkőzés egyetlen góljának szerzőjéből pedig „Antwerpen hőse” vált, máig így emlegetik. Pedig ez a csatár benne volt egy s másban, például egy 7:6-os vendég győzelemmel zárult holland–belga találkozón debütált a válogatottban, történetesen Rotterdamban, a De Kuip 65 ezer nézője előtt.

Antwerpenben 44 617 szurkoló tolongott, közülük jó néhányan az oldalvonal mellett ültek a gyepen, mert a későn jövők egy részét a Fű szektorban helyezték el. Onnan szaladtak a pályára, amikor Lucien van Nuffel belga bíró véget vetett a találkozónak. A rotterdamiak azért is ünnepelhettek, mert a Vasas gondolatban már Latin-Amerikában járt, ahová másnap utazott. Egyetlen játékos sem akart megsérülni. Azért volt ilyen szoros a program, mert senki nem gondolt arra Angyalföldön, hogy harmadik mérkőzés is következhet, a rotterdami 1:1 után az elöljárók és a labdarúgók egyaránt biztosra vették a legjobb nyolc közé kerülést. Majd, amikor észlelték, hogy nagy mellényben még decemberben is meleg lehet, sok mindent megpróbáltak, de Graafland a mezőny legjobbjaként röpködött az antwerpeni éjszakában.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés