Alpesi góllavina

Jelképesnek tekinthető, hogy a földgolyó és a futball-labda egyaránt gömbölyű. Elvégre a glóbusz odavan a „több mint sportágért”. E sorozatban a labdarúgás páratlan históriájából merítünk történeteket, ha nem lesz is mindegyik feltétlenül kerek.

A svájci hőségrekordot Gronóban jegyezték fel 2003-ban, amikor az olasz ajkú településen 41,3 Celsius-fokot mértek. Ennek közelében járt 1954. június 26-án a lausanne-i negyven fok. Árnyékban. A pályán volt az negyvenöt is. A Svájc–Ausztria vb-negyeddöntőt mintha délben és a trópusokon rendezték volna, a meccs valójában délután ötkor, a nem éppen a forró égövi klímájáról híres városban kezdődött, ahol azonban tombolt a kánikula. Kurt Schmied, az osztrák kapus az első félidőben konkrétan napszúrást kapott, ám az akkor hatályos szabályok szerint nem lehetett cserélni. Josef Ulrich osztrák masszőr hideg vizes szivacsot tett a zavart tekintetű Vienna-játékos fejére, majd ott maradt a kapu mellett. „Minden alkalommal, amikor svájci támadás indult, szólnom kellett neki, hogy figyelj, jönnek!” – mesélte a Pepinek becézett gyúró. A támolygó Schmied így beszélt a találkozóról: „Mindenki azt mondta nekem, nagyszerű meccs volt. Én azonban semmire sem emlékszem.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!