Amerika hengeren túl

Csoda a jégen – ezzel a címmel még film is készült arról, hogy az 1980-as téli olimpián az Egyesült Államok amatőr jégkorongozói 4:3-ra legyőzték a Szovjetunió csapatát. Ám akkoriban más csodák is voltak a jégen, csak azokról nem forgattak Hollywoodban. Hetvenkilencben 6:0-ás, nyolcvanegyben 8:1-es csapást mért az NHL-re a „Big Red Machine”, azaz a Nagy Vörös Gépezet.

Negyven évvel ezelőtt, 1981 őszén 1976 után másodszor rendezték meg a jégkorong Kanada Kupát. A vetélkedőt eredetileg 1980-ban tartották volna, de a szervezők visszaléptek a Szovjetunió Afganisztán elleni inváziója miatt. A lebonyolítás úgy ment, hogy előbb körmérkőzés zajlott, majd az első a negyedikkel, a második a harmadikkal találkozott az elődöntőben. A legjobb négy között kopírpapírral készült a kimenetel: Kanada–Egyesült Államok 4:1, Szovjetunió–Csehszlovákia 4:1.

Az utóbbi találkozó 1968 óta mindig nagyon forró légkörű volt. Hatvankilencben, amikor először fordult elő, hogy hoki vb-n bármelyik csapat kétszer is felülmúlja a szovjet együttest, a második csehszlovák diadal után tömegek vonultak az utcára Csehszlovákiában. Prága – a helyszíni beszámolók szerint – a nácik 1945-ös bukása óta nem élt át hasonló örömöt. A Vencel téren ilyesmiket skandáltak: „Ma Taraszov, holnap Brezsnyev” (Anatolij Taraszov volt a „vörösök” szövetségi kapitánya), „Csehszlovákia–Megszálló erők 4:3”, „Nektek tankjaitok vannak, nekünk góljaink”.

A vb-t Stockholmban tartották, mert a rendezésre eredetileg kiválasztott Csehszlovákia jobbnak látta nem fogadni a szovjet válogatottat alig hét hónappal a „baráti” invázió után. Prágában így is betörték a szovjet Aeroflot- és Inturiszt-irodák ablakait, a moszkvai Pravda pedig azt írta: „A provokációknak, melyeket előre megterveztek, messzemenő politikai céljaik voltak.”

A vb-t egyébként a szovjet csapat nyerte, mert a svédek előbb 2:0-ra, majd a záró napon 1:0-ra legyőzték a csehszlovákokat. Három csapatnak volt egyaránt 16 pontja, a gólarány döntött: 1. Szovjetunió, 2. Svédország, 3. Csehszlovákia. Hat évvel később, 1975. március 21-én az Izvesztyija Kupa keretében a csehszlovákok 9:3-ra nyertek a szovjet korongművészek ellen. Érdekes, hogy ez a különleges eredmény mintha elveszett volna a süllyesztőben, pedig ekkora vereséget soha máskor nem szenvedtek a jégkorong braziljai, és kapusukkal, Vlagyiszlav Tretyakkal sem fordult elő többször, hogy a kilencedik percben, 0:4-nél lecseréljék. A csehszlovákok második ötöse – Bubla, Kajkl, Ebermann, Ivan Hlinka, Jiří Holík – hat gólt vágott be Tretyaknak, illetve az őt váltó, mindössze hatszoros válogatott Viktor Krivopalovnak, Bohuslav Ebermann már a második harmad végén mesterhármast jegyzett. Alekszandr Guszev elborult: úgy eltángálta a vele szemben szabálytalankodó Marian Šťastnýt, hogy egyrészt tömegverekedést generált, másrészt 2+10 perces büntetést kapott.

A szovjet idegeket az is kikezdte, hogy a csehszlovákok előzőleg szintén nyertek, 0:2-ről fordítottak 4:2-re, Alekszandr Malcev és Valerij Vasziljev góljára Vladimír Martinecével, František Pospíšiléval, Milan Novýéval, valamint Šťastnýéval válaszoltak. A Szovjetszkij Szport temetett: „A szovjet válogatott még soha nem szenvedett ilyen nagy arányú vereséget, a kapus és a védők még soha nem követtek el ennyi súlyos hibát, a támadók még soha nem voltak olyan veszélytelenek az akciók befejezésénél, mint ezúttal.” A Pravda viszont reményt sugárzott: „Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az Izvesztyija Kupa előkészületi torna a világbajnokságra, még ha a vereségekből az edzőknek és a játékosoknak most le kell is vonniuk a helyes következtetést. A csapat játékereje változatlanul kitűnő, az együttes lehetőségei továbbra is nagyok.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!