Az utolsó Eb Párizsban

A tizenegy a futballban magától értetődő szám. Sorozatunk címe lehetne tehát Euro 11 is. A lényeg: tizenegy történetet mesélünk el a remények szerint júniusban kezdődő és részben Magyarországon zajló labdarúgó Európa-bajnokság hatvanéves históriájából.

A portugálok elleni 3-3 másnapján Dinnyés Márton, az MLSZ kommunikációs osztályának vezetője szólt nekem, hogy Bernd Storck, a 2016-os Eb-n csoportelső magyar válogatott német szakvezetője szívesen adna közös interjút az Index és a Népszabadság kiküldött tudósítójának. Akkor még volt Népszabadság. S az Európa-bajnokság döntő szerepet játszott abban, hogy a lap az év októberi, brutális bezárása előtt magamnál tartottam minden olyan személyes holmimat, amelyeket addig a szerkesztőségi fiókokban őriztem.

Az újság megszüntetését megelőzően hitványul azt hazudták az összes kollégának: a Népszabadság visszaköltözik korábbi székhelyére, a Bécsi útra. Hatalmas kartondobozok özönét hozták, és ezerszer „beadták” mindenkinek: kéretik pontosan a papírládákra írni, hogy – mit tudom én – B 2014, különben nem lehet majd azonosítani a pakkokat. A „költöztetők” persze tisztában voltak vele, senki és semmi nem megy sehova, a lapnak vége, slussz. Azt nyilván nem sejtettem, mi készül, mégsem adtam fel a cókmókot, noha magam is dobozoltam, akár Tóték meg az őrnagy úr. Hazaszállítottam az összes cuccot, hogy majd onnan viszem valamennyit Óbudára...

Óvatosságom abból fakadt, ahogyan az Eb-re delegáltak. Előtte már nyolc világ- és hét Európa-bajnokságról tudósítottam, bőven volt tapasztalatom, de olyasmi sosem történt, amit a franciaországi utazás előtt éltem át. A kiadó illetékes igazgatója arra kért, menjek és a torna színhelyei között közlekedjek bérelt kocsival, mert a repülgetés túl drága lenne. Majd néhány nappal később szólt nekem, megvan a jármű. Ám kiderült, nem kifejezetten leleményes beosztottjai egy szerelőautót választottak; elöl két ülés, mögötte rács, majd barkácsolásra alkalmas, oldalt ablak nélküli raktér. Munkatársai „megoldásától” a jóindulatú direktor csaknem elájult, aztán intézkedett, és kaptam egy rendes autót, mert az elöljáró sem akarta, hogy fúrjak-faragjak francia földön.

Ilyen rátermettség tudatában viszont a csomagjaim később maradtak nálam, bár az állásomat nem tudtam megtartani.

De 2016 nyarán még a harmincötödik évemet tapostam a Népszabadságnál, és mehettem Storckhoz Terre Blanche-ba. A közigazgatásilag Tourrettes-hez tartozó, a külvilágtól gondosan elzárt, beláthatatlan üdülőterület egészen különleges vidék: vendégeit golfautókon szállítják a luxus apartmanok és az étterem között, a kocsikat pedig házi telefonon lehet rendelni. Ezen a helyen akciósan 160 ezer forintnak megfelelő euró volt egy éjszaka az Eb előtt; képzelhetik, mennyiért lehetett ott lakni a kontinenstorna alatt. Ami biztos, valahogyan arrafelé sem érződött a nyugati világ idehaza 2010-től szüntelenül szajkózott dekadenciája…

Storck szívélyes és mértéktartó volt, nem cukrozta a mézet, noha mindenre lehetett számítani, csak arra nem, a létszámbővítés miatt a mezőnybe került magyar együttes veretlen marad csoportjában. „Örömmel tölt el – mondta a kapitány –, hogy Magyarországon tömegek verődnek össze kiáltozni, énekelni, ünnepelni az Eb-szereplést, a veretlenséget, a csoportelsőséggel együtt kivívott továbbjutást. De a történet nem rólam, hanem a csapatról szól. Viszont, ha az osztrákok elleni 2-0-ás győzelem első percében Alaba lövése a bal kapufáról befelé pattan, akkor én megyek pokolra.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!