Bámulatosz

A tizenegy a futballban magától értetődő szám. Sorozatunk címe lehetne tehát Euro 11 is. A lényeg: tizenegy történetet mesélünk el a remények szerint júniusban kezdődő és részben Magyarországon zajló labdarúgó Európa-bajnokság hatvanéves históriájából.

 

Görögország válogatottja a 2004-es Európa-bajnokság selejtezőinek első két fordulójában egyaránt 2-0-ás vereséget szenvedett a spanyol, majd az ukrán együttestől. Olyan rajt volt ez, mint Otto Rehhagel debütálása Helsinkiben: a 2001 augusztusában görög szövetségi kapitánnyá avatott német tréner bemutatkozó meccsén új csapata 5-1-re kikapott a világranglista ötvenötödik helyén álló, Jamaica, Angola és Magyarország mögött következő, a görögöket közvetlenül megelőző finnektől. Úgy nézett ki, a szakvezető hamar megbukik, egyebek közt azért is, mert nem volt hajlandó megtanulni a nyelvet, elképzelései ismertetésekor segítőjére, Jannisz Topalidiszra támaszkodott, ráadásul kifogásolták, hogy túl kevés időt tölt Görögországban, amit az elkötelezettség hiányának tekintettek.

Ha ekkor valaki azt mondja, a görög együttes hamarosan Eb-aranyérmet nyer, azt körbe röhögik. A mindig mértékadó angol bukméker irodákban is mosolyogtak volna, ha valaki Baszinasz és társai elsőségére tesz, de ilyesmi nem történt, noha a vakmerő fogadás a tét százötvenszeresével fizetett volna. S az 1:150-es arány az után alakult ki, hogy a görög csapat a további hat kvalifikációs mérkőzését kivétel nélkül megnyerte, sőt azokon egyetlen gólt sem kapott, és megszerezte a csoportelsőséget. A favorit spanyolokat Zaragozában győzte le 1-0-ra, Rehhagel pedig így emlékezett a mindenkit meghökkentő mérkőzésre: „Rajtam kívül senki sem hitte el, hogy nem reménytelen a helyzetünk. Még a futballisták is azt mondták a taktikai értekezleten, Raulékkal szemben nincs esélyünk. Kérdeztem tőlük, Casillasnak, Puyolnak, Helguerának, Morientesnek több szeme, szíve és lába van, mint nekik? Ha nincs, akkor minek megijedni? Különben is nyugodtak lehetünk, semmi vesztenivalónk. Aztán úgy nyertünk, hogy nem is játszottunk jól.”

A Kapszisz családban dupla mennyiségű örömkönnyeket szült az együttes boldogító kijutása az Eb-re. A papa, Antimosz az 1980-as kontinenstornán vett részt, míg fia, Mihalisz a portugáliai vetélkedőn szerepelhetett, s a görögök e két alkalomnál többször addig nem is mutatkoztak az Eb-n. Nyolcvanban egyetlen pontot szereztek, és gólt is ugyanannyit értek el, 2004-ben viszont már az első mérkőzésen jelezték, korántsem turistáknak mentek Portugáliába. A vendéglátók válogatottját 2-1-re legyőzték úgy, hogy a portói Dragao stadionban Cristiano Ronaldo a sérülések miatti hosszabbításban szépített. A következő meccsen valamennyi görög megfogadta Rehhagel tanácsát: „Mindenki mezbe öltözve üljön otthon a televízió elé, és szorítson értünk!”

A már ismerős spanyolokkal 1-1-et játszott az „outsider”, amely tizenöt egymást követő találkozóján veretlen maradt. A tizenhatodik mérkőzésen az oroszok elleni 1-2-vel megszakadt a széria, a görögök azonban így is továbbjutottak, Portugáliában hirtelen megszaporodó drukkereik pedig azt emlegették, Rehhagelnek 2005-ben indulnia kellene a görög parlamenti választásokon. Az Európa-bajnokságról tudósító görög újságírók ugyanakkor határozottan állították: amióta a válogatott továbbjutott a „portugál, spanyol” csoportból, az athéni olimpia háttérbe szorult a labdarúgó-kontinenstorna mögött. Igaz, az ötkarikás játékok még nem kezdődtek el, de még az Eb sem ért véget.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!