SPORTFÓLIÓ

Csepel csépel

Hegyi Iván | 2022.06.20. 16:57

Olvasási idő kb. 9 perc

Nyolcvan éve annak, hogy először nyert aranyérmet a labdarúgó NB I-ben a Csepel. Pontosabban a Weiss Manfréd FC. Az acél- és fémművek 1937-ben vált a testedző kör tulajdonosává, és két évvel később pályát avatott a szigeten. Igaz, a premieren az ellenfél intézőjének is be kellett szállnia, így is csak kilenc emberrel kezdte a nevezetes mérkőzést a Szentlőrinci AC.

Akció

Az első osztályú labdarúgó-bajnokságot a Weiss Manfréd FC nyerte 1942-ben. A Csepeli Testedző Körből öt évvel korábban jött létre a WMTK, amelyben a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek minden alkalmazottja tag lett, és bére 0,1 százalékát levonták a sportolók javára. Ez a hivatalosan azúrkék-meggypiros szín-összeállítású klub profi részlege, az FC kiadásainak kevesebb mint tíz százalékát tette ki.

Weiss Manfréd akkor már húsz éve nem élt. Miután 1919-ben, a Tanácsköztársaság idején államosították a gyárát, öngyilkosságot kísérelt meg, a gyors orvosi beavatkozásnak köszönhetően azonban túlélte, hogy megpróbálta megmérgezni magát. Három esztendővel később meghalt. Üzeme az első világháborúban lőszereket, majd 1928-tól repülőgépmotorokat, 1939-tól harckocsikat és katonai terepjárókat is gyártott. Az 1938-ban meghirdetett, a fegyverkezésre vonatkozó győri program megvalósíthatatlan lett volna a WM arzenálja nélkül.

Ezért történhetett meg, hogy zsidó mágnás cégének csapata nyert akkor, amikor az Országgyűlés „a zsidó birtokról” szóló törvényjavaslatot tárgyalta éppen. Az Oktogont 1936-tól Mussolini, a Köröndöt 1938-tól Hitler Adolf térnek hívták. Mussolini nevét viselte még Újpesten a Tavasz, Sashalmon a Gordonka utca, Pestújhelyen pedig a Templom tér. Ahogyan Hitler Adolf utca volt 1940-től Rákospalotán az Illyés Gyula utca.

Negyvenkettő júniusában, a WMFC befutása idején a harkovi magyar csapatok parancsnokát az I. osztályú német Vaskereszttel tüntették ki, és 36 fillérért immár kapható volt Magyarországon „a világ legnagyobb képeslapjaként” beharangozott Wehrmacht, amelynek első, hazánkban megjelent száma – mi másról? – „a német véderőnek és szövetségeseinek hősi küzdelmeiről” közölt képeket és haditudósításokat. Szintén azokban a dicső napokban látogatott Székesfehérvárra Walter Zschintzsch, a Német Birodalom kulturális államtitkára, akit Hóman Bálint és Reményi-Schneller Lajos miniszter fogadott és kísért. A vallás- és közoktatásügyi tárca élén álló Hóman volt az 1938-tól kiszélesedő hazai zsidótörvények atyja, megalkotója és hatályba léptetője, így nyilván mélységesen megértette magát a náci Zschintzsch-csel, akinek alighanem hosszasan kellett betűznie a nevét, ha valaki véletlenül nem ismerte volna.

Az ország német megszállása után a Weiss család meghatározó tagjait előbb az Astoria Szálló pincéjében kínozták, majd deportálták. Néhány héttel később Kurt Becher SS-százados Oberlanzendorfból hozatta vissza Chorin Ferencet és Mauthausenből Kornfeld Móricot. Majd 1944. május 17-én szerződést íratott alá, hogy a família valamennyi tagja Portugáliába és Svájcba távozhat, a szabad elvonulásért viszont minden vagyonát huszonöt évre „kezelésbe” adja Heinrich Himmler híresen humánus „Védőosztaga”, a Schutzstaffel katonai szárnyának, a Waffen-SS-nek. Becherék persze nem a családot akarták megkímélni, hanem siettek megelőzni a rablásban utolérhetetlen Hermann Göringet és tettestársait.

Hat évvel korábban még vidám idők jártak, két nappal az első zsidótörvény életbe léptetése után megejtették az első kapavágást az új csepeli sporttelepen, amelyet másfél esztendővel később, 1939. október 15-én avattak fel. Ekkor már régen megszavazták a második zsidótörvényt is. Teleki Pál, az utóbb öngyilkos miniszterelnök még rendíthetetlen volt: „Igen, ez a törvényjavaslat sok tekintetben jogfosztás az egyedekre nézve. De jogfosztás az egyedekkel szemben a nemzet magasabb érdekéből.” A stadion premierje összehasonlíthatatlanul vidámabbnak bizonyult, mármint a WMFC szempontjából, mert a Szentlőrinci AC csak nyolc játékossal érkezett az új pályára, és Szokodi intézőnek kellett beugrania, hogy a vendégek legalább kilencen legyenek. Mulin a huszadik percben szállt be tizediknek, de a létszámhátrány így is lehervasztotta a SZAC együttesét, amelyre 18:2-es vereséget mért a csépelő csepeli csapat.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés