90 perc alatt a gömb körül

Dárdai nem rontópál

Hegyi Iván | 2021.02.24. 18:44

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 11 perc

A Pécs esélyei majdhogynem olyanok voltak, mint a Komlói Bányászéi a Crvena Zvezda ellen 1971 szeptemberében, amikor a belgrádi Vörös Csillag 7-2-re nyert Baranyában, a Kupagyőztesek Európa Kupája első fordulójában. A mecsekiek 1975-ben, a tavaszi bajnoki nyitányon a szériában hétszer aranyérmes Újpestet fogadták úgy, hogy vendégeik abban az évadban, egyetlen fehérvári döntetlen mellett, valamennyi addigi mérkőzésüket megnyerték, a gólkülönbségük 42-12 volt. A pécsieket a Megyeri útról 5-1-gyel küldték haza, igaz, ez szinte semmiség volt ahhoz képest, hogy a Haladás 8-0-lal kullogott vissza Szombathelyre, miután a négygólos Bene Ferenc, pályafutása során ki tudja, hányadszor, megint csak csúcsformában futballozott.

Az Újpest amúgy nem csupán a bajnokságban kente el a PMSC-t, hanem az akkor az őszi és a tavaszi szezon közti szünetben többször megrendezett Téli Kupában is. A pécsi csoportmérkőzésen két és fél ezer néző gyűlt egybe, de azt kellett látnia, hogy Maurer vezető góljára Törőcsik, Kellner és Tóth András is válaszol. A táncos Törő egyenlítése ritkaságszámba ment, mert a védőket a földszinten bolondító, a magaslatot nem kedvelő center fejessel juttatta a labdát az érthetően álmélkodó Katzirz Béla hálójába.

Az NB I-es premieren, a február 22-én mért szolid három fok ellenére 15 ezren tolongtak a pécsi Tüzér utcában, és ragyogóan érezték magukat. Az Újpestből az utolsó edzésen kidőlt ugyan az abban az évben Horváth Józseffel együtt „disszidáló”, a New York Cosmost is megjáró, majd Zürichben reptéri taxizó, ma már újra itthon, Balatonszéplakon élő Harsányi, valamint Tóth András, ezért Várhidi Pál edző visszavitte a védelembe Dunai Edét, és szokatlan összetételű középpályás sort rakott össze. Ám a felállítás így sem tűnt rém gyöngének: Szigethy – Kolár, Dunai III, Horváth, Juhász Péter – Noskó, Zámbó, Schumann – Fazekas, Bene, Nagy László. S olyan félelmetes fegyverek akadtak még az arzenálban, mint Törőcsik, Dunai II vagy Fekete, a puskában a „Golyó”, de ne feledkezzünk meg Rothermel kapusról vagy az újpestiek örök találkahelyét, a Berzeviczy utcai Kék Duna borozót vezető Sarlós Andrásról sem. Szegény Schumann Péter, akinek a kétezres években mindkét lábát amputálták, az 1974/75-ös bajnokságban azon a kikeleti nyitó meccsen szerepelt először és utoljára a budapesti lila-fehér csapatban, majd éppen Pécsre igazolt.

A másfél órás mecseki kiszállást társaival együtt megemlegette. A Pécs 4-2-re győzött, idősebb Dárdai Pál, a Hertha-edző édesapja négy gólt szerzett. Hogy miként, azt így mesélte: „Az elsőnél Zombori Sanyi ívelt be szabadrúgást, azt fejeltem Szigethy fölött a hálóba. A másodiknál tizennyolc-húsz méterre lehettem a kaputól, amikor Zombori visszagurított, és bevágtam a bal felsőbe. Ez volt a legnagyobb! A harmadikat tizenegyesből rúgtam. A negyediknél Tóth Jóska ívelt középre.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés