90 perc alatt a gömb körül

Eljött a vég

Hegyi Iván | 2021.03.24. 17:33

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 10 perc

Az utolsó 90 perc. Mármint ebben a sorozatban, túl a negyven epizódon. A jövő héttől új széria kezdődik. Ám most visszatérünk negyvenhez. Kilencszáz-negyvenhez. A jelenlegi hatalom el- és lekötelezettjei szerint a kommunista rendszer nyírta ki a magyar futballt. E meghökkentő megállapításnak súlyosan ellentmond az 1954-es vb-ezüst-, az 1964-es Eb-bronzérem, az Európa-bajnokság 1972-es négyes döntője, három olimpiai bajnoki döntő, ami a futballban korántsem a csúcs, de milyen reménytelenül messze vagyunk már attól is, hogy a BEK-elődöntőkről, KEK-döntőkről, VVK-diadalról, a 9:2-es KK-döntőről vagy arról a Népstadionról ne is beszéljünk, amelyben az „átkosban” 141 alkalommal volt legalább 60 ezer néző.

A mai rezsim példaképében, a Horthy-rezsimben is volt magyar vb-döntő, KK-győzelem, európai Bajnokok Tornája-elsőség, ám aligha tartozik a hagyományőrzés és a futballfejlesztés iskolájához, hogy 1940-ben felszámolták az MTK profi csapatát, a Hungáriát, majd 1941-ben magát az MTK-t is. Pontosabban, a klub közgyűlése „egyhangúan kimondta a klub feloszlatását, miután a Hungária hazafias múltjához és hírnevéhez méltó eredményes sportbeli működés gazdasági előfeltételei nem biztosíthatók. A közgyűlés a Hungária FC hivatásos játékosállományát minden anyagi igény támasztása nélkül szabaddá tette attól a szemponttól vezéreltetve, hogy ezek a kiváló és a nemzeti színek képviseletében is számos küzdelemben megedződött játékosok minden átmeneti nehézség kiküszöbölésével s zavartalanul a magyar labdarúgósport szolgálatára állhassanak, annak felvirágoztatásában eredményesen munkálkodhassanak.”

Az előzményekhez tartozott, hogy 1939. június 20-án, tehát hónapokkal a második világháború kezdete előtt, kormánybiztost neveztek ki az MLSZ élére, mert „a hibák és hiányosságok egyre jobban kimélyítették azt az ellentétet, amely újabban a magyar labdarúgósport és a keresztény középosztály között kifejlődött. S az ellentéteket csak súlyosbította az a körülmény, hogy a nemzetnevelésben hathatós tényező szerepére hivatott magyar labdarúgó sport vezetői közé nagy számmal kerültek be olyanok, akik a magyar ifjúság nemzeti szellemben való vezetésére nem alkalmasak”. Gidófalvy Pál, a megfelelő kormánybiztos tudta a dolgát, és két héttel a Hungária megszűnése után, 1940. július 23-án már azt terjesztette elő: a Hungária úti pálya bérleti jogát a főváros az MTK részére ne hosszabbíthassa meg. Az első húsz esztendő leteltével újabb tízéves szerződéses periódus következett 1931-től, de közbejött néhány zsidótörvény, 1938 és 1942 között szám szerint huszonegy.

Erre valóban kormányzati példát lehet alapozni, mindenekelőtt az örök humánum nevében.

Színtiszta emberség áradt abból is, miként fogadta a Nemzeti Sport, hogy a Hungária helyett a Diósgyőri Gépgyár csapata szerepel az NB I-ben: „A Hungária feloszlásával megüresedett helynek a DiMÁVAG-gal való betöltése általános megelégedést keltett a sport társadalmának legszélesebb rétegeiben.” Amikor a Hungária feloszlott, az álszent sportlap azt írta: „Ha most vizsgálódás alá vesszük a Hungária feloszlásának érzelmi hátterét, okait és körülményeit, akkor meg kell állapítanunk, hogy azokkal – legnagyobb részben – mi nem is foglalkozhatunk. Megítélésünk szerint bizonyos fokig helyes a feloszlást kimondó határozatnak a gazdasági okokra való hivatkozása. Minthogy azonban a feloszlás mögött jelentős részben nem pusztán gazdasági okok húzódnak meg, másrészt pedig a gazdasági okok is politikai eredetűek, ezeket mi nem tárgyalhatjuk. Nekünk, mint sportlapnak nem szabad politizálnunk, de nem is akarunk politikával foglalkozni. Aminthogy sok évtizedes múltunk alatt ezt az elvet mindig teljes mértékben be is tartottuk.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés