Ez a Fischer, apukám!

Ez a Fischer, apukám!

Fotó: Chessbase.com

Ötven évvel ezelőtt két felülmúlhatatlan sportcsillagot ünnepelt Amerika és a világ: a csodaúszó Mark Spitzet, aki hét aranyérmet nyert a müncheni olimpián és Bobby Fischert, aki elnyerte a sakkvilágbajnoki címet. Előtte 1886-ban volt amerikai címvédő, a Prágában született osztrák bevándorló, Wilhelm Steinitz.

Akció

Ha valamire emlékszem, az az 1972-es sakkvilágbajnoki döntő. Édesapámnak azt mondtam: Fischer–Szpasszkij, negyedik játszma, huszonkettedik lépés... És felállította a táblát. Apukám amatőr sakkozó volt, kijárt a Mechwart térre kibicelni a kőtáblákon olykor egészen nagy pénzekért játszó műkedvelőknek, s ha valamelyik rosszat húzott, cöcögött. Majdnem megölték.

Hetvenkettőben Reykjavíkban is volt feszültség. A Borisz Szpasszkij elleni döntőre Bobby Fischer késve érkezett meg, az évszázad mérkőzésének nevezett találkozó nyitányát tíz nappal el kellett halasztani. Utóbb a Szovjet Sakk Szövetség követelte a világbajnoki páros meccs eredményének megsemmisítését, mondván: dr. Max Euwe, a nemzetközi szövetség elnöke megszegte a versenyszabályokat, Fischer késése miatt ugyanis Szpasszkijt játék nélkül győztesnek kellett volna nyilvánítani.

Dr. Euwe beérte annyival, hogy Fischer írásban bocsánatot kér. „Elragadtattam magam, kicsinyes vitákkal akartam megzavarni a világbajnokság légkörét – írta Szpasszkijnak Fischer. – Megsértettem önt és országát, a Szovjetuniót, ahol a sakkot milliók szeretik, ez a legnagyobb megbecsülésnek örvendő sportágak egyike. Elnézést kérek Mr. Euwétől, valamint az Izlandi Sakk Szövetség vezetőitől is eddigi viselkedésemért.”

A viták említésével arra utalt, hogy több mint negyven pontban foglalta össze a versenyteremmel kapcsolatos követeléseit. Viszont mindenekelőtt neki volt tulajdonítható az a hatalmas érdeklődés, amely egyedül állt a sakkvilágban, még az addigi etalon, Aljechin és Capablanca 1928-as, Buenos Aires-i vb-döntője sem konkurált vele. Szintén Fischernek köszönhette a sakk az akkoriban még teljességgel szokatlan, nagy összegű pénzdíjat: a győztest 86 562, a vesztest 51 937 dollár illette meg.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!