Földi Cosmos Kínában

Jelképesnek tekinthető, hogy a földgolyó és a futball-labda egyaránt gömbölyű. Elvégre a glóbusz odavan a „több mint sportágért”. E sorozatban a labdarúgás páratlan históriájából merítünk történeteket, ha nem lesz is mindegyik feltétlenül kerek.

Sok mindent el lehetett képzelni Kínában a hetvenes évek közepén, de azt semmiképp sem, hogy amerikai labdarúgócsapat érkezik az ázsiai országba, ahol 1976 őszéig tíz éven át tombolt a „kulturális forradalom”. Ám Mao Ce-tung meghalt, majd gyorsan leszámoltak a „négyek bandájával”, míg a kínai Pravdában, a Zsenmin Zsipaóban ez a felhívás jelent meg: „Dolgozzatok keményen, hogy behozzátok a négyek bandája és mások aknamunkája miatt elvesztegetett időt!”. Nem ment könnyen, mert 1977 elején, helyi kínai rádióadók szerint, az ország huszonkilenc tartománya közül tizenegyben zajlottak „erőszakos cselekmények”, Szecsuánban pedig „minden területre kiterjedő polgárháború” dúlt.

Ám hetvenhét szeptemberében már Pekingbe utazhatott a nyugati világ kirakatcsapata, a New York Cosmos, noha „imperialista” sportvállalkozás képviselői addig nem járhattak a kommunizmus távol-keleti fellegvárában. Az Államokban az idő tájt kezdték felfuttatni a labdarúgást, a Függetlenségi Nyilatkozat jóváhagyásának kétszázadik évfordulóján négyes tornán találkozott az angol, a brazil és az olasz válogatott, valamint a Team America, amelyben Pelé, Bobby Moore vagy az a nevét három e-vel író Juli Veee is játszott, aki Visnyei Gyulaként és a Vasas reményteljes ifjú futballistájaként 1969-ben „dobbantott”, majd a fedett pályás labdarúgásban 254 góljával, 214 gólpasszával meg a San Diego Sockers együttesében elért tíz bajnoki címével akkora sztár lett odakinn, hogy a nézők mámorosan kiáltozták: „Double deuce, triple e / one and only Juli Veee!”

A bicentenáriumi tornát Pelé honfitársai, az angolokat 1-0-ra, az olaszokat 4-1-re, az amerikaiakat 2-0-ra legyőző brazilok nyerték Leao – Orlando Lelé, Miguel, Amaral, Marco Antonio (Francisco Marinho) – Falcao, Rivellino, Zico – Gil, Roberto Dinamite, Lula, tehát egészen tűrhető összeállításban, de a Kínába látogató Cosmos sem volt gyenge Pelével, Carlos Albertóval, Franz Beckenbauerrel, az olasz Giorgio Chinagliával, a perui Ramon Mifflinnel. A kapuban Yasin állt, ám az nem Lev Jasin, hanem Yasin Özdenak volt, akit a New York-i klub török származású alapítói, Ahmet és Nesuhi Ertegün hívtak az isztambuli Galatasarayból a tengeren túlra. Ahmet Ertegünt az Atlantic Records lemezcég megteremtőjeként többen ismerik, ezért aztán nem csoda, ha a Cosmos klubindulóját az Average White Band hozta létre és játszotta fel.

Kínában a felhajtás óriási volt, Beckenbauer a fotósok kedvéért még magasugróként is bemutatkozott, igaz, nem Fosbury-floppal, hanem hagyományos hasmánt technikával jutott át a lécen. Az is kész csodának tetszett, mert a német „Császár” sérüléssel bajlódott. Előzőleg a csapat simán vette a kezdő magasságot, Tokióban 3-1-re győzött a japán válogatott ellen, bár játékosai nem kizárólag a találkozóra összpontosítottak. A német származású, de nyolc éves kora óta Amerikában élő középső védő, Werner Roth szerint „az összes srác új kamerát vásárolt Japánban”. Ugyanez a Roth Pekingben azt mondta: „Én még ilyen csendben nem játszottam meccset.” A cserekapus Shep Messing pedig megjegyezte: „Kínai konyhára számítottam, de mást kaptam, mint amit vártam. Az biztos, nem New York-i kínai volt. A cuccok egy része még mozgott a tányéron.”

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!