Függetlenségi örömünnep

Jelképesnek tekinthető, hogy a földgolyó és a futball-labda egyaránt gömbölyű. Elvégre a glóbusz odavan a „több mint sportágért”. E sorozatban a labdarúgás páratlan históriájából merítünk történeteket, ha nem lesz is mindegyik feltétlenül kerek.

Kilencszáz-hetvenkettő legnagyobb jelentőségű futballeseménye az Európa-bajnokság volt. Erre élesen emlékszünk, hiszen válogatott szinten hasonló futballsikert azóta sem ért el a magyar futball, amely az eltelt hosszú évek száma alapján, fájdalom, nem engedett a negyvennyolcból. Akkor Magyarország csapata negyedik lett a kontinenstornán, s érdemes hozzátenni nyomban, produkciójával súlyos csalódást keltett hazánkban. Mivel az 1978-as, az 1982-es és az 1986-os vb-részvétel a csoportmérkőzéseknél tovább nem tartott, nagy torna közvetlen élmezőnyéhez mindmáig utoljára 1972-ben csatlakozott a címeres mezes csapat. Az UEFA jótékony létszámemelése következtében 2016-ban is Eb-szereplőkké váltak hazánk fiai, de hiába ment a tömjénezés a tizenhat közé kerülésért, a hajdani pozíció az azt követő ledorongolások özönével együtt is összevethetetlenül különb eredmény volt.

Tisztelt Olvasónk!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!