SPORTFÓLIÓ

Gázszerelők aranykora

Hegyi Iván | 2022.08.20. 17:54

Olvasási idő kb. 10 perc

Huszonöt éve, 1997 augusztusában a már akkor is csak valaha nagy hírű Vasas 6-2-re nyert Vácon. Angyalföldön kezdték azt hinni, a bab is hús. Ám ugyanabban az őszi szezonban a Gázszer 6-2-re nyert a Fáy utcában. Ekkora vereséget hazai pályán addig nem mértek a hajdani fővárosi nagycsapatra.

Akció

Lesöpörte a Vasas a Vácot negyedszázaddal ezelőtt. A Pest megyei településen aratott 6-2-es győzelem azért is feltűnést keltett, mert a házigazdák, akik öt, négy, illetve három évvel korábban kétszer ezüst-, majd aranyérmet nyertek a labdarúgó NB I-ben, az 1997/98-as évadban sem tartoztak a futottak még kategóriába, a hatodik helyen zárták a szezont.

De az angyalföldiektől benyelték a hatost.

A váci születésű Steidl Sándornak, aki 1980 és 1990 között több mint kétszáz bajnoki meccsen szerepelt az Újpestben, ez volt a harmadik, egyben utolsó mérkőzése váci edzőként. „Engem ne hülyézzenek!” – indokolta távozását, jóllehet nagyrészt üres lelátók előtt zajlott a találkozó, amelyen két és fél ezer néző jelent meg csupán.

A másik oldalon egy Váczit ünnepeltek. Váczi Zoltánt. A kalandos életű középpályás húsz percen belül mesterhármast ért el, miután olyan jól ment aznap a Vasasnak, hogy még a zsonglőrnek nem nevezhető Szilveszter is bomba-, a saját térfeléről induló jobbhátvéd Mónos pedig trükkös csatároktól is ritkán látható szólógólt lőtt.

A tizenharmadik kerületben már kezdték azt gondolni, újra nagy idők járnak, ám három hónappal később kiderült, hogy nagyon nem. Novemberben az agárdi Gázszer érkezett a Fáy utcába, és hatot hintett a piros-kék együttesnek. Angyalföldi szempontból Vác volt, csak fordítva. A hangulat a mélypontra jutott, ám nemcsak a Vasas háza táján, mert tíz nappal korábban a jugoszlávok 7-1-es csapást mértek vb-pótselejtezőn a válogatottra. Ballai Attila akkor még a Népszavában írta az Üllői úti vereségről: „Közértben lopni és megbukni talán szörnyűbb lehet, de a sportban ennél nagyobb szégyen nehezen elképzelhető.”

Szigethy András pedig a Népszabadságban közölt jegyzetet: „Stúdióbeszélgetés néhány futballtekintéllyel. Summázat: a fiúk sokat fejlődtek, folytassuk a megkezdett munkát, becsüljük meg értékeinket. Merthogy vannak. Meg hogy túl gyorsan jött az első két gól. Nagy volt a fiúkon a pszichikai nyomás. Pedig készültek. Semmi nem sikerült. De azért ők is profik.”

Nincs új a nap alatt.

Ám a leginkább a pesti Garage Café tulajdonosának az önbizalmát irigyeltem. A belgrádi visszavágó előtt kitette a táblát üzlete elé: „Nézd velünk a Jugoszlávia–Magyarország válogatott mérkőzést óriás kivetítőn!” Nyilván tömegbunyó volt a hetes után. (Jelzem, odakinn 5-0-val zárult a parti. Összesítésben tizenkettes meccset játszottak a „jugók”, akár a gyerekek a grundon.)

A Vasasnak elérkezett a maga Jugoszláviája, a Gázszer viszont rövid története legszebb lapjait írta. „Meghökkentő volt, ahogyan a lelátó Vasas-párti hívei oléztak és tapsoltak ­Tieberék játéka láttán” – jegyezték fel akkoriban. A Fejér megyei Hírlap címe ez volt: „Hatos a meccs, háromnál kapucsere”.

Apropó, Fejér! Ma már bizton állítható: arrafelé nőnek fel a legjobb gázszerelők. Annak idején Németh László – tősgyökeres fehérvári létére – Agárdon hozta létre előbb a gazdasági munkaközösséget, majd a betéti társaságot. Nem teremtett akkora birodalmat, mint a gázosok etalonja, a Zuckerbergnél is okosabb Mészáros Lőrinc, de a futballban figyelmet keltett, mert a Gázszer FC 1994 és 1997 között a megyei első osztályból egyenes úton az NB I-be jutott. A Fejér megyei bajnokságot 113-17-es gólkülönbséggel nyerte, Abán 11-0-ra győzött, a Szár csapatát otthon 12-1-re verte. A második helyezett Etyek együttesét tizenhat ponttal előzte meg, igaz, két vereségének egyikét épp az Etyektől szenvedte el.

A gárda az NB III-ban is teljes gázzal haladt. Harminc meccséből huszonegyet megnyert és csak kettőt vesztett el, a gólkülönbsége 91-29 volt. Közben a csapatot kitették az agárdi Parkerdőből, ezért a székesfehérvári MÁV Előre Takarodó úti pályáján játszotta hazai mérkőzéseit a Gázszer. A sporttelepet a ­beköltöző klub újította fel, nem kis részben szurkolói társadalmi munkája révén. Romantikus idők jártak…

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés