Sportfólió

Jobbszélső és szélsőjobb

Hegyi Iván | 2021.11.02. 17:13

Címkék:

sport

Olvasási idő kb. 11 perc

Braun József, a Csibinek becézett legendás labdarúgó kilencszeres bajnok volt az MTK-val, 28-szor szerepelt a válogatottban – olyan piti palikkal, mint Orth, Schaffer, Schlosser –, majd a nemes Horthy-rendszer munkaszolgálatába pusztult bele valahol Harkov környékén 1943-ban, alig negyvenkét esztendős korában.

Emlékszik-e az olvasó A napfény íze című filmre? Abban addig locsolják a jéghideg ukrajnai télben Petschauer Attila olimpiai bajnokot, míg a víz megfagy, és áttetsző tömbbé dermed a teste körül. A kétszeres ötkarikás aranyérmes munkaszolgálatost „koszos zsidónak” nevezik, a származása miatt gyilkolják meg bestiálisan. A történet állítólag igaz is, nem is: Petschauert valóban locsolták, de nem abba halt bele szegény. Az viszont biztos: davidovkai parancsnoka az amszterdami olimpián a díjugratásban és a lovastusa csapatversenyében részt vevő Cseh Kálmán alezredes volt. E tömeggyilkos „muszos” századának 212 tagja közül tízen maradtak életben.

Erről az embernek nem nevezhető személyről ez jelent meg a mélyen humánus Magyar Hírlap 2018. március 7-i számában, a Kocsisként is egyenes derékkal ültek a bakon címmel közreadott emelkedett cikkben: „Vitéz nemes szentkatolnai Cseh Kálmán az 1928-as olimpián szerepelt, Béni nevű lovával díjugratásban a 43. lett. Az Európa-hírű lovas, majd kiképző honvéd alezredes a második világháború után a kenyérgyár kocsisa, majd perecese volt, 1986-ban temették el Budapesten.”

Petschauer olimpiai bajnokként törvényi mentességet élvezett volna a munkaszolgálat alól, ám vitéz Murai-Metzl Lipót, a nagykátai tábor parancsnoka eltépte a kardozó dokumentumát. Ehhez a másik vitézhez került Braun József, az MTK hírneves válogatott labdarúgója is. Előzőleg Béla, a jobbszélső bátyja, felmentést kért testvére részére Gidófalvy Páltól – akit miniszteri biztosnak ültettek 1939 júniusában a keresztény-nemzeti szellemtől állítólag mindinkább elidegenedő MLSZ élére –, ám a buzgó rendteremtő a kérést megtagadta. Naná, akkor minek szűnt volna meg 1940-ben az MTK-val azonos Hungária, ha a kék-fehérek játékosait egyenként meg kényeztetik? A Csibinek becézett csatár mehetett tehát Nagykátára, ahol Murai-Metzl azt az utasítást adta a foglyokat Ukrajnába kísérő keretlegényeknek: mivel a munkaszolgálatosok az állam ellenségei, „nehogy aztán valamelyik élve kerüljön haza”.

Braun nem került, Murai és Cseh kivégzéssel nyert.

Nem akárkit tüntettek el a föld színéről. Az MTK 1917 és 1925 között kilenc bajnoki címet hódított el egyhuzamban, és Braun mind a kilencnek részese volt. Igaz, az 1916/17-es évadban csak bemutatkozása alkalmával, Kispesten játszott – a kék-fehérek 2:0-ra nyertek –, ám aztán olyan csapatban volt törzsgárdista, amely nemhogy halmozta az aranyérmeket, de alig vesztett mérkőzést. A kilenc szezonban összesen tízszer, egynél többször (egyaránt kétszer) csak az 1922/23-as és az 1924/25-ös bajnokságban kapott ki. Az 1917/18-as évadot huszonegy győzelemmel, egy döntetlennel és 147:10-es gólaránnyal zárta. Megesett, hogy 116-ot, illetve – kétszer is – 113-at gurított egy szezonban. A kilenc évad MTK-gólátlaga 89 volt. Az együttest ez idő alatt két angol, Jimmy Hogan és Herbert Burgess, majd Frontz Döme trenírozta. Közülük Hogan bölcsen hirdette: „Azt is meg kell tanulni, hogy a játékos a labdán kívül a borosüveget is el tudja rúgni magától.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés