90 perc alatt a gömb körül

Knobel-díjas Ajax

Hegyi Iván | 2021.01.20. 19:41

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 11 perc

Hetvennégy januárjában olyasmi történt, ami csaknem fél évszázada nem fordult elő, 6-0-ra kikapott a Milan. Külföldi ellenféllel szemben pedig először érte ekkora kudarc a vörös-fekete csapatot, mivel 1925-ben, amikor még nem volt Serie A, a Juventus győzte le 6:0-ra milánói vetélytársát. (Másodszorra azért az eredményben a kettőspont, mert a hetvenes évek elejéig gólarányt számoltak.)

Az újabb csapás, amelynek súlyosságát a mexikói Irapuato óta mi is át tudjuk érezni, az európai Szuper Kupa első hivatalos párharcában érte az olasz együttest. A hivatalos jelzőt azért kell hangsúlyozni, mert az Ajax és a Rangers már 1973-ban páros meccset vívott e díjért, de arról az UEFA nem akart tudomást venni. A skót klub ugyanis eltiltás alatt állt, miután szurkolói minden glasgow-i gól után a barcelonai Nou Camp pázsitjára özönlöttek, sőt 3-2-es Rangers-vezetésnél három perccel a másfél óra letelte előtt be kellett fejezni a moszkvai Dinamóval vívott KEK-döntőt, mivel a menetkész brit drukkerek ismét megszállták a pályát.

Bennfentes büszkeség, hogy a BEK és a KEK védőjének találkozóját Anton Witkamp, a holland De Telegraaf szerkesztője álmodta meg, s a létrehozásban aktívan közreműködött Ken Gallacher, a skót Daily Record szakírója. Az ötlet bevált, mert a „partizánakció” nyomán 58 ezer néző gyűlt egybe 1973. január 16-án az Ibrox Parkban. Az Ajax 3-1-re győzött, noha az európai szövetség szembenállása miatt a meccset a skót Alistair McKenzie vezette. Sandy Jardine, a Rangers 451 bajnoki mérkőzésen játszó, 38-szoros skót válogatott jobbhátvédje azt mondta: „Annál az Ajaxnál jobb csapatot nem láttam. A hollandok mesterkurzust tartottak az Ibroxban.

Az amszterdami együttes a visszavágón 3-2-re nyert, majd 1973 májusában, a Juventus 1-0-ás belgrádi legyőzésével sorozatban harmadszor hódította el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Ez után azonban az Ajaxot megrázó esemény történt, Johan Cruyff, a bálvány elszegődött Barcelonába. Ennek közvetlen előzménye az volt, hogy az új edző, George Knobel váratlanul megszavaztatta a keret tagjait, ki legyen a csapatkapitány, és a balszélső Piet Keizer 12:7-re „megverte” az addig a karszalagot viselő ideált. Cruyff, akit hónapok óta csalogattak Katalóniába, már azon megsértődött, hogy egyáltalán megrendezték a voksolást, a végeredménytől pedig végképp kiborult, és szinte pillanatokon belül a „Barcához” igazolt. Ott az Ajax korábbi szakvezetője, Rinus Michels várta. A tréner, amikor elment Barcelonába, azt mondta: „Amszterdamban mindent elértem, amit csak tudtam. Ott már lehetetlen volt továbblépnem.”

Michels 1971-ig volt az Ajaxnál, őt a Temesváron született, Kolozsváron elhunyt Kovács István követte. A holland csapatnál a 4–2–4-ről a 4–3–3-as formációra váltó, a „totális futballt” megalapító tréner 1966-tól négy bajnoki címre, az első BEK-döntőre, majd az első BEK-diadalra vezette az amszterdami csapatot, 1974-ben ugyancsak első vb-döntőjére a narancssárga válogatottat, s olyan nyomot hagyott, hogy Gerry Mühren így beszélt róla: „Szigorúbb, profibb volt, mint a kifejezetten kedves Kovács. Utóbbi első ajaxos évadában még ugyanúgy játszottunk, mert örültünk, hogy szabadságot kaptunk. De aztán a fegyelem már a teljesítmény kárára lazult. Nem tettük meg ugyanazt, mint addig. Örökké Európa legjobbjai lehettünk volna, ha Michelsszel együtt maradunk.”

Kovács 1973-ban a francia válogatott szakvezetőjének szerződött, és mindmáig az egyetlen külföldi edző, aki a „kékek” szövetségi kapitánya volt. Cruyff pedig utolsó ajaxos mérkőzéseinek egyikét a Szentmihályi – Kolár, Harsányi, Horváth, Nagy László – Dunai III, Tóth András – Hegyi, Bene, Kellner, Zámbó összetételű Újpest ellen játszotta La Corunában. A Teresa Herrera Kupán 1973. augusztus 5-én vívott találkozó 0-0-lal zárult, majd a tizenegyespárbajban a lilák 4-3-ra nyertek. Az Ajax így állt fel: Wever – Suurbier, Blankenburg, Hulshoff, Krol – Neeskens, Haan, Gerry Mühren – Rep, Cruyff, Keizer. Az érzékeny világsztár két héttel később, az FC Amszterdam 6-1-es elintézésekor góllal és három gólpasszal búcsúzott, noha hetven perc múltán bement helyette Arnold Mühren.

Majd 1973. november 7-én nem győzött kárörvendezni a „hűtlen”. Azon a napon ugyanis a CSZKA Szófia a visszavágón nemhogy kiegyenlítette 1-0-ás amszterdami hátrányát, de a hosszabbításban újabb gólt szerzett, és a 2-0-lal kiejtette a BEK-ből az előző három évad nyertesét. Nagy balhé támadt, mert Knobel azzal vádolta meg néhány játékosát, hogy „ivott és nőkhöz ment” a bolgár fővárosban. Ha ez igaz, akkor akadtak szófiai konzumlányok, akik munkaversennyel ünnepelték a Nagy Októberi Szocialista Forradalom ötvenhatodik évfordulóját.

Az Ajax egyébként nem volt rossz formában, a bajnokság első tizenhét fordulójában veretlen maradt, tizenháromszor nyert, és 61-14-es gólkülönbséget produkált. Mielőtt a milánói Szuper-meccsre elutazott volna, kilencet hintett a Groningennek. Aztán a San Siróban 1-0-ra kikapott, a gólt a balszélső Luciano Chiarugi szerezte. A mérkőzés alatt végig szakadt az eső, a mély talaj nem kedvezett a finom futballnak. A Népsport mindjárt le is vonta a konzekvenciát: „Nem lesz hosszú életű a Szuper Kupa.”

Az Ajax mégis elszántan készült a visszavágóra, mindenekelőtt azért, mert 1969-ben a Milannal vívta a BEK döntőjét, és akkor 4-1-es vereséget szenvedett. Pedig a holland várakozás akkora volt, hogy már a legjobb nyolc közötti szakaszban 40 ezer amszterdami szurkoló utazott Párizsba, a Benfica elleni harmadik mérkőzésre. Előzőleg az a ritkaság történt meg, hogy Amszterdamban a Benfica, míg Lisszabonban az Ajax nyert 3-1-re. A francia fővárosban 63 638 néző látta a semleges pályán rendezett „pótmeccset”, amelynek hagyományos játékideje 0-0-lal zárult, aztán a hosszabbításban Cruyff vezetést szerzett, majd a svéd Inge Danielsson két gólt is bepakolt José Henrique portugál kapusnak.

A Milan hetvennégyben más volt már, mint hatvankilencben. Az évad kezdete előtt elvesztette a Genovába szerződő vb-ezüstérmes Roberto Rosatót, valamint az AS Romához csatlakozó Pierino Pratit, aki az Ajaxszal játszott BEK-döntőben mesterhármast ért el. S hetvenhárom májusában előzőleg egészen különleges körülmények között esett el a bajnoki címtől az „ördögi” csapat. Már tizenöt hete állt az élen, amikor 2-1-re kikapott a Laziótól úgy, hogy Chiarugi szabályos egyenlítő gólját nem adta meg Concetto Lo Bello, a világhírű játékvezető. A Milan még így is listavezetőként utazott az utolsó fordulóban a Veronához, amelytől érthetetlen, de vitathatatlan 5-3-as vereséget szenvedett. A bajnokságot a tizedik helyen záró házigazda együttes a hetvenkettedik percben már 5-1-re vezetett. A scudettót a Juventus hódította el, miután Antonello Cuccureddunak a véghajrában a bal felső sarokba küldött ragyogó lövésével az Örök Városban 2-1-re legyőzte az AS Romát.

Amszterdam Veronára hasonlított. A Vecchi – Anquiletti, Schnellinger, Turone, Maldera – Sabadini, Dolci, Benetti, Rivera, Biasiolo (Tresoldi) – Chiarugi összetételű milánói hajótörötteket két szabadrúgás süllyesztette el. A Cruyff helyén játszó Jan Mulderé a bal kapufáról pattant be, miután Johan Neeskens az olasz sorfal szélére állt, Johnny Repé után pedig Keizer lőtt gólt. A szünetben 2-0 volt, a folytatásban Neeskens vetődve a léc alá emelt, majd Rudi Glöckner keletnémet játékvezető, az 1970-es világbajnokság 4-1-es brazil–olasz döntőjének bírája elnézte, hogy Ruud Krol kivezette a labdát az oldalvonalon, hogy aztán továbbszáguldjon a Milan kapuja felé. Ennél is furcsábbnak tetszett Giuseppe Sabadini alakítása. A középpályás rálépett a labdára a saját tizenhatosán belül, a hollandok kikotorták alóla, és Arie Haan a hálóba lőtt. Tisztára, mint egy iskolameccsen.

Az Ajax nem cserélt, így Varga Zoltán végig a kispadon rostokolt. A magyar csatár tizenhárom holland bajnoki mérkőzésen szerepelt, ötöt játszott végig, háromszor lehívták a pályáról, ötször csere volt. Meccsenkénti átlagban 54 percet töltött a pázsiton. Pedig amikor először kapott helyet a kezdő tizenegyben, gólt fejelt és gólpasszt adott Gerry Mührennek Rotterdamban, a Sparta elleni 2-1 alkalmával. Vargát Cruyff pótlására szemelték ki, de még Muldert sem tudta kiszorítani, pedig technikailag magasan felülmúlta a vele egyidős, 1974-ben huszonkilenc esztendős, ötszörös holland válogatott centert. Cruyff az 1972-73-as évadban 22, Mulder a következőben 11 gólt ért el, Varga mindösszesen kettőt.

Ez azonban nem keltett akkora vihart, mint egy akkoriban előkerült hitlerjugendes fénykép, amely Beatrix hercegnő férjét, Claus von Amsberget ábrázolta. Kiderült: a herceg nemcsak a Jugendhez csatlakozott, hanem a Wehrmachtban is szolgált. A hetvenes évek holland lapjaiban efféle felszólítások jelentek meg: „Claus raus!” Mert Hollandiában a második világháború idején jelentős volt az ellenállás a németekkel szemben, jóllehet a Waffen SS-nek holland hadosztálya is akadt, és létezett olyan alávaló németalföldi csoport, amely német zsoldért zsidók sokaságát juttatta náci kézre, illetve a koncentrációs táborokba. Ennek is tulajdonítható, hogy több mint százezer holland veszett oda a bizonyos magyar körökben ma is eleven „humorral” emlegetett gázkamrákban.

Igaz, az  üzemszerűen megfullasztott magyar szerencsétlenek csaknem fél százezres létszáma arról is árulkodik: hitvány feladóban nálunk sem volt hiány.

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés