90 perc alatt a gömb körül

Lila-fehér virágzás

Hegyi Iván | 2021.02.10. 18:59

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 11 perc

Viszonylag korán kezdődött a szezon 1966-ban az Újpest számára, február másodikán már Kölnben kellett játszania a Vásárvárosok Kupájáért. Az volt az UEFA Kupa, illetve az Európa Liga elődje. Az ellenfelet nem lehetett piskótának nevezni, a Köln nyerte 1964-ben a Bundesliga első évadát, majd 1965-ben második lett a brémai Werder mögött. Kulcsemberei közül a két Wolfgang, Weber és Overath vb-döntőt játszott hatvanhat nyarán, a háló őrét pedig Toni Schumachernek hívták, ugyanúgy, mint a nyolcvanas évek híres és brutális kölni kapusát. Az első Schumacher azonban alanyi jogon volt Toni, mert az Anton névre hallgatott, utódát viszont azért keresztelték át a többiek, mert játék közben még véletlenül sem akarták összetéveszteni a védő Harald Konopkával.

A magyar csapat vonattal ment Kölnbe, de labdarúgói az utazás napján még megnézték az Újpest–FTC jégkorong-mérkőzést a Kisstadionban. Akadt tétje a meccsnek, a találkozó a záró fordulóban zajlott, amelynek kezdetekor a lilák egy ponttal vezettek a zöldek előtt. Majd a ferencvárosiak 3:0-ás előnyhöz jutottak, táboruk hol a „bajnokcsapat”-ot kiáltozta diadalmasan, hol azt skandálta gúnyosan az Újpestnek: „Ez a csapat de csodás, undorító Palotás!” A zöld tábor korán örült, mert a lilák 3:3-ra egyenlítettek, majd Zsitva Viktor Jakabházy gólja után is egalizált. Végül a Megyeri útiak 5:4-re fordítottak, s mit gondol a nyájas olvasó, ki ütötte a győztes gólt? Máris hangzott az ötezer néző aranyérmet ünneplő negyedik kerületi részétől: „Ez a csapat de csodás, mámorító Palotás!”

A futballista klubtársak ezután a Keleti pályaudvar éttermében ebédeltek, mert a hoki-rangadó délelőtt tizenegykor kezdődött, előtte nyolctól rendezték a Postás–Előrét. E mérkőzés résztvevői sokáig nem durmolhattak azon a vasárnapon, fél nyolckor már ki kellett korcsolyázniuk a bemelegítéshez. Ám aznap történt nagyobb furcsaság is, a Ferencváros labdarúgócsapata a Megyeri úton fogadta a berlini Dynamót. Tízezer zöld-fehér szurkoló vándorolt Újpestre, lila-fehér drukker azon a találkozón talán egy se volt, de az idegen pálya hátrányát az FTC annak ellenére sem tudta leküzdeni, hogy Albert Flórián duplázott. A Dynamo 3:2-re győzött, az Üllői úti B közép örök zöldjei lilák voltak a méregtől.

Az Újpest pedig 3:2-re kikapott Kölnben, de ez még kényelmes repülőút után is elfogadható lett volna, nemhogy ezerháromszáz kilométeres vonatozást követően. Elvégre a Köln abszolút „európai” együttes volt, egy évvel korábban egészen abszurd körülmények között esett ki a BEK negyeddöntőjében. Mind otthon, mind az Anfield Roadon gól nélküli döntetlent játszott a Liverpoollal, majd az akkori szabályok szerint harmadik mérkőzés következett semleges pályán. A brit csapat már 2:0-ra vezetett a rotterdami De Kuip stadion 47 862 nézője előtt, ám Karl-Heinz Thielen és a 20-szoros válogatott Hannes Löhr góljával a Köln egyenlített. A hosszabbítás sem döntött, ezért pénzfeldobás határozott a továbbjutásról. Pontosabban, fakorong-feldobás volt az, mert Robert Schaut, a mérkőzés belga bírája nem érmét használt, a kimenetel pedig egyáltalán nem dobta fel Overath-ot, mivel a liverpooli csapatkapitány, Ron Yeats „talált”. A brit védő utóbb így idézte fel a számára szerencsés pillanatot: „Azt hittem, Overath menten leüti Schautot.” Horace Yates sportújságíró-kolléga pedig felszabadultan poénkodott a Liverpool Daily Postban: „A legcsodálatosabb befejezés, amit a futballban valaha átéltem.”

Az elődöntő visszavágója után már nem volt kedve viccelni. A Liverpool 3:1-es előnnyel utazott Milánóba, ám ott rettenetesen kibabráltak vele. José Maria Ortiz de Mendibil, a találkozó spanyol játékvezetője közvetett szabadrúgást rendelt el a címvédő Internazionale javára, majd miután Mario Corso egyből a hálóba küldte a labdát, pókerarccal gólt ítélt. A három nappal korábban az FA Kupa döntőjében a Leeds United csapatát 2:1-re legyőző liverpooliak őrjöngtek, s ugyancsak üldözni kezdték a sípos sporttársat, amikor a spanyol Joaquin Peiro, az Inter spanyol légiósa Tommy Lawrence mögül hirtelen előkerülve, elvitte a labdát a skót kapus elől, amint az éppen lepattintotta a gömböt, majd a hálóba emelt. Ez szabályos gól volt, nem tudni, miért háborodtak fel ekkor is a britek, ám azt messzemenően meg lehetett érteni, hogy a 3:0-ás milánói győzelemmel zárult másfél óra a sírig kísértette Bill Shanklyt, a vendégek legendás szakvezetőjét. De Mendibil ténykedését az angol lapok egyenesen bűnügyi kontextusba helyezték, az ESPN online kiadása pedig még 2013-ban is arról írt: „Solti Dezső a futballtörténelemben eddig feltárt legmagasabb szintű meccs-elrendezés kulcsfigurája volt.” Emigráns honfitársunkat a rossz nyelvek szerint kifejezetten erre a célra alkalmazta az Inter, amely állítólag öt-hat Mercedes autó vásárlásához elegendő összeget is hajlandó volt áldozni egy-egy mérkőzés „megfelelő” dirigálására. Akadt, aki azt mondta, merci, akadt, aki nem. Italo Allodit, a kék-fekete klub akkori titkárát szintén szűcsnek, azaz bundaspecialistának tartották, úgyhogy nem csak Helenio Herrera Sarti – Burgnich, Guarneri, Picchi, Facchetti – Bedin, Suarez, Corso – Jair, Mazzola, Peiro összetételű csapata volt veszedelmesen hatékony és erős.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés