SPORTFÓLIÓ

Mazsolák az Öreg Hölgynél

Hegyi Iván | 2022.05.31. 20:10

Olvasási idő kb. 10 perc

Minden idők legizgalmasabb olasz labdarúgó-bajnokságainak egyike volt a Serie A most befejeződött évada. A legkülönösebb zárórát viszont 1961-ben tartották. Az Internazionale akkor 9:1-re verte a Juventust. Pontosabban, a torinói klub utánpótlás-csapatát.

Úgy nézett ki 1960 őszén és 1961 kora tavaszán, hogy az olasz bajnokságot simán nyeri az Inter. A milánói kék-feketék a tizenegyedik fordulóban 3:1-re győztek a bajnoki címet és a kupát védő Juventus ellen, majd a huszonkettedikben 7:0-ra „lemosták” a Laziót. A San Siro kék-fekete közönsége mámorosan ünnepelte Helenio Herrera csapatát, benne Aristide Guarnerivel, Armando Picchivel, az argentin Antonio Angelillóval és mindenekelőtt a négy gólt szerző dél-afrikai Eddie Firmanival. Igaz, Herrera „mágusnak” megromlott a viszonya Angelillóval, így a dél-amerikai csatár csak azért játszott, mert Mario ­Corso kidőlt. A hatalmas fölényben pedig döntő szerepe volt annak, hogy az 1962-es és az 1966-os világbajnokságon is szereplő Francesco Janich a 62. percben, 2:0-nál megsérült, azaz a Lazio az utolsó szűk fél órát tíz játékossal szenvedte végig.

Ám az Internazionale a legjobb úton haladt a scudetto felé, a következő öt találkozóján azonban egyetlen pontot szerzett (Lecco 1:2, Padova 1:2, Milan 1:2, Sampdoria 2:4, Bologna 0:0). Ez idő alatt a Juventus nyolc pontot gyűjtött, mert a Milantól elszenvedett 1:3 után sorra legyőzte a Torinót (1:0), a Bolognát (4:2), az AS Romát (3:0) és a Vicenzát (1:0).

Ezért aztán április 16-án, esős vasárnap délután mindenki látni akarta Torinóban a Juventus–Internazionale rangadót. A hatalmas tétre menő találkozóra 68 000 jegyet adtak ki, ehhez jött a „zebrák” hétezer bérletese. Sokan még így is kinn rekedtek, és a stadionon kívül maradt tömeg négy bejárati kaput áttört. A korabeli beszámolók szerint legalább tízezer néző jutott be a stadionba, és a bontópálok a legalul állókat a lelátót a pályától elválasztó kerítésnek nyomták. Az szerencsére beszakadt, mert így nem halt meg senki – húszan megsérültek, de ők sem súlyosan –, a közönség egy része, minimum ötezer ember, viszont megszállta az atlétikai pályát. Carlo Gambarotta játékvezető eleinte nem reagált a fejleményekre, ám fél óra múltán lefújta a mérkőzést a beözönlő drukkerek miatt.

A találkozó két pontját első fokon – 2:0-s gólaránnyal – az Internek ítélte az olasz szövetség, s ez egyáltalán nem keltett meglepetést, mivel a vendégek vétlenek voltak az események ­alakulásában, ­de a rendezők egyáltalán nem. Ám másodfokon a szövetség az újrajátszás mellett döntött, ez pedig kiborította Milánó interes részét, hiszen a szervezet legfőbb elöljárója Umberto Agnelli, a Juventus elnöke volt. A feldúlt Internazionale váratlanul kikapott a Cataniától (0:2), mire Angelo Moratti, a kék-fekete klub elnöke úgy döntött: az utánpótlás csapatát delegálja a megismételt találkozóra. A labdarúgók átlagéletkora 19,4 év volt.

Herrera beállította Sandro Mazzolát is, aki – másokkal együtt – először szerepelt az Inter felnőtt együttesében. Nagy nehézségek után. Aznap érettségizett ugyanis számvitelből a középiskolában, amelynek igazgatója hallani sem akart arról, hogy végzős diákja elhalassza a vizsgát. Ám aztán megkönyörült rajta, és kora reggel műsoron kívül fogadta a futballista tehetséget, akit a klub gépkocsiján repítettek az alma matertől a torinói stadionig.

Nem kellett volna annyira sietni.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés