Megszűnő MTK, nem szűnő gyűlölet

Hegyi Iván | 2023.01.14. 13:42

Olvasási idő kb. 8 perc

A Horthy-korszak törvényei következtében 1940 nyarán feloszlatta magát az MTK profi futballcsapata, a Hungária, majd a klub is. A Hungária úti sporttelep bérleti jogának sorsáról 1941 januárjában tárgyalt az Országos Testnevelési Tanács. A pálya végül a szélsőjobboldali Magyar Országos Véderő Egylethez került.

Január 19. volt, az Országos Testnevelési Tanácsnak döntenie kellett 1941-ben. Mégpedig arról, melyik klubnak adja a Hungária úti sporttelep bérleti jogát, amelynek húsz éves időtartama április 30-án lejár. A két évtized – meg az előző dekád – során az MTK-é volt a sporttelep, de a Hungária 1940 nyarán feloszlatta önmagát az 1938-tól egymást követő zsidótörvények és -rendeletek következtében.

A Hungária sokáig utolsó meccsén, 1940. június 2-án, a Gamma elleni 2:1-en, a második helyezett csapatban négy 1938-as vb-ezüstérmes – Bíró Sándor, Turay József, Dudás János, Titkos Pál – szerepelt. Sas Ferenc azért nem játszott, mert a mélyen emberi törvények elől Argentínába menekült, és a Boca Juniorsban futballozott tovább. A szintén vb-döntős Szabó Antal kapus, aki a 26 bajnoki fordulóban 22 alkalommal védett, sérülés miatt hiányzott az együttesből, Vági László helyettesítette.

Amúgy már az is figyelemre méltó volt, miért lett csak második a Hungária. Az aranyérmet – jobb gólarányával – az FTC nyerte el úgy, hogy az utolsó előtti fordulóban a kék-fehérek 3:0-ra vezettek a lilák ellen Újpesten, ám a vége 3:3 lett, mert Iványi játékvezető 3:1-nél megadott egy nem létező gólt.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés