Mese a 13+1 találatról

Hegyi Iván | 2021.03.17. 19:08

Címkék:

futball

Olvasási idő kb. 10 perc

Darvas Iván, Ruttkai Éva, Zenthe Ferenc ide, Peti Sándor, Psota Irén, Tolnay Klári oda, egy márciusi napon vége lett a mesének a tizenkét találatról, bevezették a totó 13+1-es szelvényét. A tizenkettes tizenhat és fél évet élt 1947. október 19-től, naptárilag 1964 tavaszán, időjárásilag az év telén váltotta az új formátum. Úgy esett, hogy hó hullott, Soós Gábor, a mérkőzés bírája ezért játékra alkalmatlannak találta a 4. számú találkozó, az FTC–Komló pályáját, a Népstadion talaját az NB I első fordulójában. Tízezren látogattak ki a hólabdarúgó-meccsre, s a közönség egyszer csak azt hallotta, felkérik a szurkolókat, menjenek a játéktérre, s próbálják meg letaposni a havat, különben nem lesz mérkőzés. „Óriási – kommentált Albert Flórián. – Mindenki megérdemelne három szép, nagy gólt. De legalább egy csúnya kicsit.” Aztán lőtt, majd fejelt egyet, mert a találkozót a publikum szíves segítségével lejátszották, az önkéntes közterület-fenntartó munkálatokat a televízió egyenesben közvetítette március 15-én délután fél háromtól. Szembe szökött egy hölgy esernyővel, a paraplé zöld-fehér szín-összeállítású volt, de ez a fekete-fehér képernyőkön még nem látszott, valamint izgalmat keltett a szünetben megrendezett totótombola, amelynek nyereményei között, für alle Fälle, két gumimatrac is feltűnt. Géczi István 2:0-ás győzelemmel ünnepelte huszadik születésnapját, míg a Képes Sport poénkodott: „A Népstadion műlesikló-versenyét a Géczi – Havasi, Mátrai, Perecsi, Dalnoki – Vilezsál, Rákosi – Fenyvesi II, Varga, Albert, Fenyvesi dr. összetételű Fradi nyerte.”

Havasival könnyű volt, a vendéglátóipar pedig a szebb időkre gondolt. A hetedik kerületi, a Népstadionhoz egyaránt közeli vendéglők a következőképpen hirdették magukat: „Időben eljuthat a meccsre. Vasár- és ünnepnap a Diófa, az Erzsébet, a Kulacs, a Lucullus, a Lúdláb és a Lyra étteremben már fél 12-től ebédelhet.”

Nehéz manapság elképzelni, de bizony a hazai folklór része volt, hogy otthon is a mérkőzésekhez igazították a vasárnapi ebéd időpontját a családok. A miskolci lányok-asszonyok szintén korán kezdtek a főzéshez 1964 márciusában, hiszen a Diósgyőr–Vasason ugyancsak tízezren voltak a zimankóban, bár a borsodi drukkereknek nem érte meg vacogniuk a jó meleg leves és a rántott hús után. A tartalékok találkozója a pálya használhatatlansága miatt elmaradt, a meccs délelőttjén még tizenöt centi vastagságú havat csak a fő mérkőzésre sikerült eltakarítani úgy-ahogyan. Ráadásul Szentmihályi Antal, aki a hatvanötödik percben, 0:0-nál megsérült, még bicegősen is bravúrt bravúrra halmozott. Vele együtt többszörös bajnok játékostársai láttak már egyet s mást, Ihász, Mészöly, Berendy, Sárosi – Bakos, Bundzsák – Mathesz, Machos, Farkas, Szimcsák mégis a vállán vitte le a háló őrét a találkozó után.

Az 1. számú meccset ugyanis a piros-kékek 1:0-ra megnyerték, miután Machos Ferenc még a szörnyű talajon is képes volt cselsorozatra, s bár a szóló végén Tamás Gyula, a később Angyalföldre szerződő DVTK-kapus elsőre mentett, Bundzsák Dezső ismétlésével már nem tudott mit kezdeni.

Debrecenben, hiszik vagy sem, szintén tízezren gyűltek egybe. Noha a Dózsa volt a vendég, rengeteg honvéd érkezett a Nagyerdőbe, mivel a havat katonák igyekeztek letolni a pályáról. Nem volt egyszerű dolguk, tekintve, hogy szünet nélkül hullott a fehér csapadék. A második félidőben aztán röpködtek a pályára a hógolyók, mert Bene Ferenc vezető gólja előtt Kuharszki Béla kézzel tette maga elé a labdát, ám Aranyosi játékvezető továbbengedte az akciót. A 3. számú mérkőzésen a Cselényi – Káposzta, Várhidi, Sóvári – Borsányi, Szini – Faliszek, Göröcs, Bene, Kuharszki, Zámbó összeállítású Újpest 3:0-ra győzött, tombolt a papírforma, akár a tél.

A hibátlan fővárosi sorozat Pécsett megszakadt. A mecseki városban a meccs napján eső esett, csak huszonnégy órával korábban havazott, így mindjárt megugrott a nézőszám, a találkozót 15 ezren látták olvadás idején. Nem voltak vidámak, mert negyedóra múltán Györkő Antal összecsapott a kispesti Mihalecz Boldizsárral, és a pécsi csatárt szárkapocscsont-töréssel szállították kórházba. Mivel akkoriban cserélni nem lehetett, a baranyai csapat létszámhátrányban ért el gól nélküli döntetlent a Takács – Marosi, Sipos, Mihalecz – Tussinger, Nógrádi – Nagy György, Nagy Antal, Tichy, Komora, Katona összetételű piros-fehér alakulat ellen. A pontszerzésben a főszerepet Halasi Tibor játszotta, aki kikapcsolta a nehéz tüzér Tichy Lajost.

Ám a Dunántúli Napló külön nem emelt ki senkit: „A pécsi csapat minden egyes tagja elismerést és dicséretet érdemel – írta. – A kilencven percen át tartó nagyszerű küzdelem bebizonyította, hogy a felkészülés megfelelő volt, és küzdeni tudásból is jelesre vizsgázott az egész csapat. Az akarásban és igyekvésben egymáson túltenni akaró játékosok közül egyik labdarúgót sem lehet a másik elé helyezni.”

A mecseki meccset a szelvény 2. számú találkozójaként jegyezték, és annyiban megegyezett az 5-össel, hogy az MTK–Tatabánya is 0:0-lal zárult. A tartalék mérkőzés viszont 5:5-tel ért véget, Nagy Ervin színművész akkor huszonegy éves édesapja kettőt lőtt a Kazinczy, Lahos, Nagy tatabányai belső hármas tagjaként. Nem kell kétségbe esni, ez a trió sem volt olyan nagyon fakó. Az „egy” így állt fel: Gelei – Törőcsik, Hetényi, Laczkó, Juhos – Szepesi, Menczel – Rácz, Csernai, Szekeres, Deli. Azaz négy olimpiai aranyérmes futballozott a bányászcsapatban, s ez még akkor is szép, ha Menczel Iván 1968-ban a Vasas játékosaként aratott ötkarikás diadalt Mexikóvárosban. Gelei József, Szepesi Gusztáv és Csernai Tibor 1964-ben hallgatta a győztesek tiszteletére felhangzó Himnuszt Tokióban.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés