Mit tegyünk, ha beütött a krach? Segít a pszichológus.

Szeifer Csaba | 2022.11.04. 13:27

Olvasási idő kb. 7 perc

A bizonytalanság-élmény érzése manapság sokunkban jelen van. Számos probléma nehezíti az életünket: nyakunkon a rezsiválság, a növekvő infláció, a szomszédos háború, de még a járványhelyzet sem múlt el teljesen. Ebben a helyzetben mindenkinek szüksége lehet kapaszkodóra, valamiféle ellenállóképességre. Hogy miként találhatunk rá ezekre, miért fontos ebben a helyzetben az önismeret, ezekről is beszélgettünk Deák-Kovács Tímea pszichológussal, irodalomterapeutával, a PTE Elméleti Pszichoanalízis Programjának doktorjelöltjével, a Mindcoffee alapítójával.

Ön hogy érzi magát a mostanában?

Én most azt érzékelem, hogy úgy élünk, mintha kirántották volna a lábunk alól a talajt. Jelen van egy permanens bizonytalanság-élmény, amivel naponta kell megküzdenünk. Egy dolog a kiszámítható: ezzel az érzéssel újra és újra találkozni fogunk. Nyakunkon a növekvő infláció, a rezsiválság, a szomszédos Ukrajnában a háború, korábban a covid. Ennyi tömény, nyomasztó érzés, amelyek sokakat érintenek, sosem volt a vírushelyzet előtti években.

A pandémia hirtelen jött, nem tudtuk mit kezdjünk a helyzettel, most a gazdasági válság idején a növekvő fogyasztói- és rezsiköltségek már a mindennapi közbeszéd részét képezik. A megszorításokat folyamatában látjuk, mondhatnám, hogy ez már a mentális felkészülést segíti az előttünk álló, talán még nehezebb időszakra. Azt hozzáteszem, hogy az is látszik, hogy pont azok a mentális jóllétünkért felelő intézményrendszerek, és ebből a sorból ne hagyjuk ki az oktatást sem, kerülnek folyamatosan a legnehezebb helyzetbe, amelyek segíthetnének a nehézségekben.

Ezek a bizonytalanság-élmények folyamatosan jelen vannak az életünkben, sőt mintha ezekből egyre több tűnne fel. Ebben fogunk most már élni?

Erős környezeti inger, hogy folyamatos bizonytalanságban élünk és fogalmunk sincs, hogy egy-egy dolog meddig tarthat. Mondható, hogy ez most már tényleg mindennapi alapélmény. Egyrészt van egy beletörődés érzésünk, majd letargikus hangulatba kerülünk attól, hogy még ez is, meg ez is jön még? Másrészt reziliencia, egyfajta ellenállóképesség is kialakulhat az emberekben. Azt gondolom, hogy a járvány időszaka alatt megtanult védekező mechanizmusok adaptálhatóak a most jelenlévő krízisekre is. Szerintem az elmúlt két évben mindenki igyekezett kialakítani saját megküzdési stratégiáját, amelyet újra és újra tud alkalmazni.

Egy konkrét példát mondanék ehhez: a vendéglátásban a lezárások hosszú ideje alatt sok szakács hagyta el a pályát, mert sok étterem bezárt. Akik kiléptek, átképezték magukat, majd az utóbbi hónapokban lassan visszatértek, bár ez a terület továbbra is munkaerőhiányos. Most, a növekvő rezsiárak miatt újra várható az éttermek tömeges bezárása és a vendéglátásban dolgozók hasonló helyzetbe kerülnek, a covid időszakában, de talán most már nem lesz annyira idegen egy ilyen helyzet, még ha minden bizonnyal sokaknak ismét nehézségekkel fog járni.

Miként tudunk ezeken a nehézségeken túljutni, hova forduljunk segítségért?

A helyzet nem könnyű, hiszen napjainkban nagyon sok szakember leterhelt, nehéz hozzájuk bejutni, miközben sokan felismerik, hogy egyedül már nem tudják megoldani a mindennapi problémáikat. Viszont a mostani megélhetési nehézségek csak súlyosbítják a helyzetet, hiszen anyagilag is egyre kevesebb embernek van lehetősége szakemberhez fordulni, és az állami ellátórendszer képtelen lefedni mindent.

Jelen helyzetben jöhetnek jól az általam is szervezett önismereti, biblioterápiás csoportfoglalkozások, amelyek talán elérhetőbbek többek számára. A saját csoportomon a csoportmunka azokra a különböző élethelyzetekre épít, amelyekben szorongató élményekkel találkozhatunk. A csoportokban próbálok olyan területeket kiemelni, amelyekre jelenleg érdemes fókuszálni például a család, a párkapcsolat, a hétköznapok vagy épp a jövővel való megbirkózás, ahol a normál élethelyzetben is szorongató lehet az egyén számára, bár sokszor felmerül az is: mit is nevezhetünk ma normál élethelyzetnek.

Miért lehet szükségünk ebben a helyzetben az önismeretre? Egy ilyen csoportban részt venni, mennyire más, mint pszichológushoz vagy más szakemberhez fordulni a problémáinkkal?

Az önismeret azért tud segíteni az egyénnek a túlélésben, mert, ha jobban rálát önmagára, arra, hogy hol vannak a határai, milyen erőforrásai lehetnek egy-egy felmerülő új élethelyzet megoldására, akkor ezeket később jobban tudja majd mozgósítani. A tudatos fókusz segíthet felkészülni ezekre, de nagyon fontos lenne az iskolai edukáció is ezen a területen. Az önismeret iránti kiemelt érdeklődés korábban hiányzott, most szerencsére egyre többen válnak ezen téren nyitottabbá.

Mit képvisel ebben a helyzetben az Ön által indított Mindcoffee kezdeményezés? Ahogy a weboldalán olvasható: cél, hogy a napi szintű önismeret olyan rutin legyen, mint a reggeli kávé és az esti film. Ehhez nemrég kifejlesztett És te hogy vagy? elnevezésű önismereti kártyát. Honnan jött az ötlet?

Amikor elindítottam a MindCoffee-t azt láttam, hogy a közösségi média ekkorra sok edukatív tartalmat tett elérhetővé. Olyan dolgot szerettem volna létrehozni, ami kiránt a hétköznapokból, ahogy például egy jó film kicsit kiemel a mindennapjaink valóságából. A kártyacsomag egyedisége abban rejlik, hogy a film, pszichológia, kávé hármasára épít. Pszichológusként végeztem, filmes tanulmányokat is folytattam, és dolgoztam baristaként is A kártyacsomaghoz tartozó módszer több érzékszervünkre hat, ezáltal érhetünk el egy jobb énállapotot.

A neurolingvisztikus programozás (NLP) módszere azt mondja, ha több érzékszervünk tapasztalatait vesszük górcső alá, akkor meghatározóbb élményben lesz részünk. Konkrétan ez a kártyák kapcsán úgy működhet, hogy adott a vizuális inger, a kártya, ezekhez egyenként tartozik kártyánként egy film- és sorozatajánló (audiovizuális inger), illetve egy recept is (gusztatorikus inger). Kihúzzuk a vágyott énállapothoz kapcsolódó kártyát, megnézzük hozzá az ajánlott filmet, illetve elkészítjük a recept alapján az adott kártyához tartozó italt. A hármas ingeregyüttes segíthet elérni egy jobb állapotot az egyén számára. A kártyacsomag kifejlesztésével nem titkolt célom, hogy szélesítsem a szakmában dolgozó szakemberek rendelkezésére álló eszköztárát, hogy még inkább személyre szabottan támogathassák az őket felkeresőket.

Milyen gyógymódra van szükségünk manapság az említett helyzetekben, amit bárki azonnal alkalmazhat?

Azt gondolom, a kommunikáció mindennek az alapja. Sokaknál legtöbbször az is gyógyító erővel hathat, ha kimondhatják azokat a dolgokat, amelyek bennünk vannak a nehézségek kapcsán, mert ezt lehetőséget gyakran nem kapják meg a környezetüktől. A kimondással már számos aspektust át tudunk gondolni, de ha van rá lehetőségünk, fontos a szakember segítsége. Úgy érzem, a pandémia előtt is jellemző volt az individualizálódás, a saját kis buborékainkban történő létezés. Amikor beüt a krach, akkor megtörténhet a felismerés, hogy csak én tudok ezen javítani. Persze az is fontos, hogy vegyük észre a körülöttünk élő embereket, a társas támasz mindenképpen gyógyító tud lenni. Az életünkön javítani csak tudatosan lehet, az egyénnek nagy a felelőssége ezzel kapcsolatban. Végső soron a cél, hogy mint emberi közösség, is gyógyulhassunk.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés