Most vagy Doha!

Hegyi Iván | 2022.11.23. 16:45

Olvasási idő kb. 9 perc

A legjobban Wales és Kanada fáj. Mindkettő egyszer játszott eddig a labdarúgó-világbajnokságon; Kanada akkor, amikor a magyar válogatott mindmáig utoljára volt vb-résztvevő. Sőt egy csoportba került az észak-amerikai újonccal, és legalább azt legyőzte Esterházy Márton, valamint Détári Lajos góljával (2-0).

Kanada azon a Mundialon a huszonnégyes mezőny huszonnegyedik helyére szorult, ám a magyar válogatottat is lehordta a Népsport: „Úgy lépett le a labdarúgás világszínpadáról, hogy még epizodista sem volt, emlékezetes momentumra sem futotta 270 perc alatt.”

Bár lenne most egy „momentum nélküli” 2-0 a vb-n!

Wales annál is sokkal régebben debütált, mint Kanada. Eddigi első és utolsó részvétele 1958-ban volt, és az a történet is összekapcsolódott honfitársainkkal.

A csoportbeosztást az év februárjában tartották. Az után, hogy a magyarok a vendéglátó svédekkel, valamint a mexikóiakkal és a walesiekkel kerültek össze, Barcs Sándor MLSZ-elnök azt mondta: „Boldog vagyok. A sorsolás jobban nem is sikerülhetett volna számunkra!”

Wales pótselejtezőn vívta ki a részvétel jogát. A kvalifikációs szakasz második helyezettjei közül sorsolták ki, melyikük játszhat Izrael válogatottjával a kijutásért. A belgák – hiszik vagy sem – lemondtak a lehetőségről, maradtak heten. Amikor Walest húzták ki, Jim Murphy, a walesi válogatott menedzsere kijelentette: „Kaptunk egy második esélyt. Két kézzel fogjuk megragadni.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Mogyoró Kornél: Tizenöt centivel közelebb Istenhez

Trencsényi Zoltán

Mogyoró Kornél vállalja, hogy ő igazi zenei kaméleon. Elsősorban a jazz és a világzene az, ami érdekli, de szívesen játszik kortárszenét, popot, rockot, crossovert, játszott már technopartin és színházban, gyerekzenekarban is. Azt mondja, a zene lényege nem a stílus, nem a hangok mennyisége, hanem az, hogy az előadó fel tudja-e emelni magát és a nézőket úgy, hogy tizenöt centivel közelebb kerüljenek Istenhez.

Elolvasom

Az egyetemek sorsára jutnak a gimnáziumok?

Tóth Ákos

A magyarországi gimnáziumok fele már egyházi fenntartással működik. Friss hír, hogy az Óbudai Egyetem átvenné a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnáziumot. A tendencia egyértelmű: 13 év alatt a magyar kormány az állami oktatási intézmények jelentős részétől megszabadult.

Elolvasom
Keresés