Most vagy Doha!

Hegyi Iván | 2022.11.23. 16:45

Olvasási idő kb. 9 perc

A legjobban Wales és Kanada fáj. Mindkettő egyszer játszott eddig a labdarúgó-világbajnokságon; Kanada akkor, amikor a magyar válogatott mindmáig utoljára volt vb-résztvevő. Sőt egy csoportba került az észak-amerikai újonccal, és legalább azt legyőzte Esterházy Márton, valamint Détári Lajos góljával (2-0).

Kanada azon a Mundialon a huszonnégyes mezőny huszonnegyedik helyére szorult, ám a magyar válogatottat is lehordta a Népsport: „Úgy lépett le a labdarúgás világszínpadáról, hogy még epizodista sem volt, emlékezetes momentumra sem futotta 270 perc alatt.”

Bár lenne most egy „momentum nélküli” 2-0 a vb-n!

Wales annál is sokkal régebben debütált, mint Kanada. Eddigi első és utolsó részvétele 1958-ban volt, és az a történet is összekapcsolódott honfitársainkkal.

A csoportbeosztást az év februárjában tartották. Az után, hogy a magyarok a vendéglátó svédekkel, valamint a mexikóiakkal és a walesiekkel kerültek össze, Barcs Sándor MLSZ-elnök azt mondta: „Boldog vagyok. A sorsolás jobban nem is sikerülhetett volna számunkra!”

Wales pótselejtezőn vívta ki a részvétel jogát. A kvalifikációs szakasz második helyezettjei közül sorsolták ki, melyikük játszhat Izrael válogatottjával a kijutásért. A belgák – hiszik vagy sem – lemondtak a lehetőségről, maradtak heten. Amikor Walest húzták ki, Jim Murphy, a walesi válogatott menedzsere kijelentette: „Kaptunk egy második esélyt. Két kézzel fogjuk megragadni.”

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés